Generasjon korona
Thomas Kleiven
«Dystert», «ensomt» og «angstfylt». Men også «et fint avbrekk» og «deilig med alenetid». De unge opplevde pandemien på ulikt vis.
Lytt til teksten som lydklipp:
Thea Morthensen er 18 år, bor i Lommedalen i Bærum og går i 3. klasse på Kristelig gymnasium i Oslo.
Dagene pleide å gå i et bankende kjør. Først skole, så hjem, spise en rask brødskive, ut på alpintrening og kanskje et møte i Unge Høyre eller vennetreff, før en ny dag ventet. Thea Mortensen tenkte ikke over at dagene var travle, for dette var livet slik hun kjente det. Men én ting visste hun: Hun likte alt som skjedde. Hun følte seg levende, fri, aktiv, engasjert.
VENTEIDEN I ISOLASJON: Kalenderen var full, dagene var travle. Så stoppet alt. – Uvissheten over hvor lenge det skulle vare, var noe av det verste, sier Thea Mortensen.
– Det å ha en vanlig hverdag. Jeg trenger å komme meg opp om morgenen, re opp sengen, sitte på bussen til byen og komme i gang med dagen. Og jeg savnet å være rundt andre mennesker. Selv om jeg er glad i dem hjemme, ble jeg lei av å være sammen med dem hele tiden.
– Jeg begynte å strikke, og det ble en liten glede. Jeg strikket utallige gensere. Og jeg åpnet meg mer opp og snakket med vennene mine om hvordan jeg hadde det. Jeg er vanligvis ikke den som deler følelser.
– Nå som hverdagen er tilbake, kommer motivasjonen og arbeidsgleden igjen. Men jeg lurer fremdeles på om jeg er god nok. Jeg ble valgt til nestleder i Unge Høyre i Bærum i løpet av pandemien – det var en opptur.
Lars Andreas Granli er 19 år, bor i Øra i Østfold og går i 2. klasse på Landbrukslinja ved Kalnes videregående skole i Sarpsborg.
en slags opptur?
– Ja, det vil jeg si. Jeg fikk kjent på hvem jeg er, og hva jeg vil.
– Jeg strikket mye, det var noe jeg lærte meg da. Og mens jeg strikket, fikk jeg en ro jeg ikke får ellers, en ro til å tenke over hva jeg vil med livet. Dessuten dro jeg til mora mi i Sverige og ble der i tre uker. Det ble en fantastisk tid. Hun har et småbruk med et 100 kvadratmeters grønnsaksjorde, og jeg elsker å jobbe med jorda og dyrke mat.
– Jeg har blitt bedre kjent med meg selv – det er jeg glad for. Utover det føler jeg meg upåvirket. Men noen av vennene mine var nesten ikke utenfor døren fordi de var redde for å bli smittet. Selv om det var lite smitte i Ørje.
Hun hadde fått med seg nyheten om et virus i Kina og at det spredte seg til andre land. Bestemoren og bestefaren hadde besøkt slektninger i Pakistan, og hun var bekymret for om de var smittet. Men utover det var ikke koronaviruset noe hun fryktet.
Arina Aamir er 16 år, bor på Høybråten i Oslo og går i 1. klasse på Oslo private gymnasium.
SAVNET SKOLEN: Andre ble glade da skolen stengte, Arina ble lei seg. – For meg blir skolen ekstra viktig når andre ting i livet er vanskelig, sier hun.
– Jeg er redd for de langvarige konsekvensene av pandemien. Unge som sliter mentalt, som er utsatt for vold i hjemmet. De som hadde det ille før, fikk det verre. Det synes jeg er skremmende.
– Jeg setter mer pris på livet, med venner og familie. Vi er kommet nærmere hverandre. Nå er jeg oftere sammen med familien i helgene, det skjedde aldri før.
– Friheten. Når den er tatt fra deg, vet du hvor stor verdi den har. Alt det jeg tok for gitt, ble tatt fra meg. Det ble tatt fra oss alle. Det var vondt.
Fredagen før, den 6. mars 2020, var hun på konsert i sentrum med artisten Cezinando. Publikum sto tett i tett, uten at hun tenkte over det. Helgen før, den 28. februar, var det skoleball med de andre avgangselevene på Kristelig Gymnasium Ungdomsskole, med dansing og tett mingling. Slik det skal være når 15-åringer har fest.
Victoria Aabol-Sundsbø er 17 år, bor på Holmen i Oslo og går i 2. klasse på Ullern videregående skole.
– Jeg var en av fem elever som ble smittet, og vi ble navngitt på Jodel og fikk hatmeldinger i klasse chaten. Hele klassen havnet i karantene, og det ødela vinterferien for alle.
– Karakterene mine ble ikke dårligere, men jeg har ikke lært like mye som jeg burde. Selv om jeg hadde god tid til å gjøre skoleoppgavene, var lysten borte. Jeg følte meg sliten og manglet den energien jeg vanligvis får av å trene og være med venner. Jeg satt bare og så på bilder av tiden før korona og tenkte: «Se, hvor glad jeg var.»
DYSTERT: – Jeg mistet hele «sweet sixteen» -tiden, det synes jeg er utrolig synd, sier Ullern-eleven Victoria Aabol-Sundsbø om koronatiden.
– Jeg fant min vennegjeng under koronatiden, vi er 15 stykker som er blitt veldig gode venner.
– Ja, men du forandrer deg mye fra du er 15 til 17 uansett. Jeg er mer reservert enn før, uten at jeg helt vet hvorfor. Men jeg fikk meg kjæreste i løpet av pandemien, og vi hadde ofte hjemmeskole sammen. Det var fint.
BONUS:
Les artikkelen om generasjon korona hos Aftenposten her.
Unge og korona: Først trodde de det var noe galt med verden. Nå tenker de det er noe er galt med dem selv. Les reportasjen fra Vårt land her.
Forsker mener covid alltid vil påvirke «Generasjon Z». Les artikkelen her.
Se URIX sin episode om Generasjon korona her.
Thomas Kleiven