Hopp til innholdet
Hjem/Aktuelt/

Karianne er månedens kritiker i november

Intervju
23. november
2023
Uprisen
2024

Karianne er månedens kritiker i november

Foto: Tanja Sæbø

Karianne i 10A ved Ve ungdomsskole har skrevet månedens anmeldelse i november. Uprisen har gitt henne lyst til å lese mer, men på fritiden liker hun best å være på tur med hundene sine, Bastian og Tassen, eller med hesten sin, Clinton, når hun ikke henger med venner.

Foreningen !les
Forfatter
Uke 40 får god omtale av Karianne. Hun liker spesielt hvordan boka tar henne inn i Even sitt hode og gir henne guttens perspektiv på en situasjon som ofte blir beskrevet fra jenta sitt ståsted. "Skikkelig interessant!" slår hun fast.
Karianne har også mange andre tydelige og fint formulerte argumenter for hvorfor Uke 40 er en god bok, og hun forklarer også hva hun savner. De mange adjektivene og utropstegnene i teksten gjør engasjementet hennes levende for oss som leser anmeldelsen, og vi får lyst til å oppleve boka vi også.

Hvordan føles det å være månedens kritiker?

Det var veldig gøy, og jeg hadde ikke forventet det. Jeg ble litt sjokkert fordi jeg trodde det var mange som hadde skrevet bedre enn meg.

Hvordan er det å være med på Uprisen?

Det er bra at ungdommer kan være med å bestemme hvilken ungdomsbok som er den beste. Og det er fint at vi kan gjøre andre ting i timene enn det vi vanligvis gjør – at norsktimene blir litt annerledes. Vi er mange i klassen som ikke leser så mye egentlig, og nå får vi både lest bøker og skrevet anmeldelser. Det er fint å bli pusha litt.
Det var skikkelig lett å bare falle inn i en annen verden, og forestille seg alt som skjedde. Forfatteren forklarer følelsene og tankene til Even sykt bra, og jeg forsto lett hans perspektiv.
(Utdrag fra Karianne sin anmeldelse av Uke 40)

Har du tips til andre som skal skrive anmeldelse?

Skriv dine egne ærlige tanker, både postive og negative, og kanskje utdyp dem litt. Det er bare å skrive alt du tenker først og så kan du rydde i det etterpå.

Er det noen av de andre bøkene du har lyst til å lese nå?

Gangster av Jan Tore Noreng, kanskje. Den er det mange i klassen som har lest og vil lese. Vi var med på Uprisen i fjor også, men da klarte jeg ikke å lese ferdig boka mi. I år gikk det bedre. Uke 40 var vanskelig å legge fra seg, så den kom jeg igjennom, selv om den var tykk. Nå har jeg lyst til å lese mer.

Uke 40

Av Taran L. Bjørnstad

Even går siste året på videregående. Han satser på NM-kvalifisering i klatring, planlegger russetiden og skal snart på sesjon. Så møter han Iben, som er to år eldre, studerer filosofi, og er utenomjordisk vakker. Hun snur livet hans på hodet. Taran Bjørnstad skriver rått, ærlig og innsiktsfullt om å være ung og forelsket den ene dagen - for så å skulle være noens pappa den neste.

Les også