Hopp til innholdet
Hjem/Aktuelt/

Litt redd, bare vant Uprisen 2022!

Kåring
14. september
2022
Uprisen
2022

Litt redd, bare vant Uprisen 2022!

Foto: Vibeke Røgler

Unge lesere i ungdomsskolen har kåret Alexander Kielland Krag til vinner av Uprisen – årets ungdomsbok 2022 for romanen Litt redd, bare.

Foreningen !les
Forfatter
Unge lesere i ungdomsskolen har kåret Alexander Kielland Krag til vinner av Uprisen – årets ungdomsbok 2022 for romanen Litt redd, bare.
Alexander Kielland Krag mottok i dag prisen under et arrangement i Maihaugsalen på Lillehammer i forbindelse med Norsk Litteraturfestival.
– Å skrive denne boka var som å gå inn i et brennende hus. Det tok tre måneder å skrive den og nå står vi her. Jeg ble skikkelig overraska, for dette er en bok om de store følelsene og om en gutt som ikke har det så bra. Det er skikkelig rart for meg å stå her med alle dere, jeg som vanligvis sitter hjemme i senga mi og skriver. Takk til redaktøren min, Kajsa, teamet fra Gyldendal, alle dere som har lest og stemt, Foreningen !les og alle dere jeg glemmer nå! Tusen, tusen, tusen takk! uttalte Kielland Krag fra scenen.
I juryens begrunnelse heter det blant annet:
Mental helse er et tema som lenge har vært tabu. Når hovedpersonen i tillegg er en gutt, opplever vi boka som ekstra viktig og relevant. Hovedpersonen er ikke en person som står utenfor gjengen, han er en av gutta, og det normaliserer og gjør det lettere å forstå at hvem som helst kan ha angst.
De nominerte var:
Abnormium av Ida Kinden Jonassen, Kindex 2021
Den sorte bruden av Anne Elvedal, Cappelen Damm 2021
Litt redd, bare av Alexander Kielland Krag, Gyldendal 2021
Svarttrasta syng om natta av Tone E. Solheim, Samlaget 2021
Jente (17) ikke savnet av Camilla Helene Sandmo, Vigmostad & Bjørke 2021
– Jeg er så utrolig stolt av alle ungdommene som har deltatt i årets Uprisen! Storjuryen 2022 er historisk stor, med representanter fra nesten alle fylkene. Allikevel klarte de å sitte konsentrert i fire timer og diskutere de fem nominerte bøkene, sier prosjektleder i Foreningen !les, Eira Kluge.
– Det var interessant å høre de veloverveide synspunktene og godt formulerte argumentene storjuryen kom med. Det er tydelig at juryklassene har lagt ned mye arbeid med bøkene. At storjuryen til slutt klarte å enes om en bok, viser også en modenhet som er til inspirasjon! avslutter Kluge.

Litt redd, bare

Av Alexander Kielland Krag

Hvordan starte en umulig samtale? Cornelius går på videregående, spiller fotball og fester med venner. Han er snart atten, livet har egentlig gått fint til nå. Men en dag blir han kvalm, og det går ikke over. Han aner ikke hva det kommer av, men skjønner at han ikke er syk. Etter litt går det opp for ham: Han er redd. Men hva skal han gjøre når han er «for frisk» til å få hjelp, og for syk til å finne ut av alt på egen hånd? Det er en bok om å være redd, om frykten for å miste seg selv, og om hvor vanskelig det er å åpne seg om de viktigste tingene.

Les også