Hopp til innholdet
Hjem/Boker/

Dronningen

Dronningen

Utgitt av Aschehoug

Antall sider: 241

Språk Norsk (bokmål)

Sjanger

Utgivelsesår: 2023

Om boken

Alle synes det er kult at Fanny er skeiv. Alle utenom henne selv..

Når Fanny møter Julie igjen, slår hjertet raskere. Men sist de prøvde å være kjærester, endte det hos politiet. Fanny satte strek, orket ikke bråket. Så hvorfor er den høylytte jenta alt hun greier å tenke på?

«Dronningen» er en moderne kjærlighetshistorie om ny stolthet, gamle fordommer og om å finne seg selv i enden av regnbuen.

Dette er sjette bok i den kritikerroste serien «Halve kongeriket».

Topp tagg

Sint

Anmeldelser (49)

Dronningen

Susanne

Bøler skole

15.12.2023

Boken «Dronningen» er en kjærlighetsroman som er skrevet av Randi Fuglehaug og Anne Gunn Halvorsen. Det er den sjette boka i serien «halve kongeriket».

Vi blir dratt inn i den spennende hverdagen til Fanny som er full av utfordringer, drama, oppturer og nedturer. Fanny er en innadvendt person. Hun er usikker på seg selv og føler at hun ikke passer inn. Senere i boka utvikler hun seg og slipper taket i frykten. Hun lærer seg å være mer åpen om sin egen legning.

Vi blir dratt rett inn i handlingen på Fanny sin 18-års dag. Vennene hennes tar henne med til en klubb der hun møter sin tidligere kjæreste Julie. Fanny får følelser for Julie igjen, men er usikker på om hun kan stole på henne etter det som skjedde sist da de endte opp hos politiet. Det er også flere handlinger som tar plass i boken som drama blant venner, og familie. Moren dukker opp etter de ikke har hatt kontakt på mange år. Det går ikke helt som Fanny hadde forventa og hun blir sviktet av moren.

Boken har noen veldig viktige temaer rundt det å være skeiv. Det er ikke mange ungdomsbøker som tar opp dette. Det er fint å se hvordan hun blir mer og mer trygg på seg selv. Jeg likte slutten på boka spesielt godt. Den var uventet og overraskende samtidig som den var gripende, følelsesladet og hjertevarmende. For mange kan denne boka være relaterbar. Man kan lett kjenne seg igjen i situasjonene og karakterene. Jeg syns at boka var litt treig noen steder og spenningskurven var ikke så høy. Jeg var derfor ikke like engasjert fra start til slutt. Likevel var det noen vendepunkter som gjorde meg nysgjerrig på hva som ville skje videre. Jeg anbefaler denne boka til ungdommer som liker kjærlighet og drama. Boken er absolutt verdt å lese.
Jeg gir boken terningkast 4.

Dronningen, boka for deg?

Frida

Bø ungdomsskole

15.12.2023

Dronningen er den 6. boka i serien halve kongeriket. Den handler om 18 år gamle Fanny, som bor i Oslo. Fanny er skeiv og åpen om det. Selv om alle vennene til Fanny støtter dette og synes det er flott, er det som at Fanny ikke liker det selv. I boken får vi høre om forskjellige folk, følelser og handlinger. Fanny ser og leser mye om hatkriminalitet på nettet. Dette skremmes hun av, spesielt etter hun havner i en slik situasjon selv. Hun prøver derfor å legge litt skjul på hvem hun er i offentligheten, redd for alt som kan skje. Dette blir også en viktig faktor i kjærlighetsdramaet mellom Fanny og ex-kjæresten. Til sist for vi høre om historien om moren til Fanny. Hun reiste fra Fanny når hun var liten og tar kontakt for første gang på 18 årsdagen til Fanny. Fanny blir glad og spent, men det er noe så skurrer.

Jeg synes boka er bra. Den tar opp flere viktige temaer som for eksempel pride og homofili. I tillegg liker jeg hvordan vi ser karakterutviklingen til Fanny. Man merker at hun endrer seg i løpet av boken, spesielt på slutten. Når jeg skulle lese denne tenke jeg at det ikke skulle bli spennende med tanke på at jeg ikke kunne relatere til hovedpersonen. Dette tok jeg feil av. Forfatteren beskriver godt følelsene til Fanny, spesielt frykten hun føler av å være skeiv. I tillegg kan vi alle kjenne oss igjen i tema kjærlighet. Du kjenner like godt igjen kjærligheten mellom to skeive som når det er gutt og jente. Jeg synes historien mellom moren og Fanny er veldig bra. Her fikk jeg disse spørsmålene i hodet om hva som skulle skje videre og jeg ble overrasket. Dette fikk meg til å ville lese videre. Det var o det jeg savnet litt i den andre storylinen. Jeg følte man såg lett hva som kom til å skje med Fanny og ex-kjæresten Julie, i tillegg til hele pride hendelsen. En annen litt negativ ting, var at jeg til tider ikke greide å leve meg inn i boka og få den følelsen av jeg bare måtte lese videre. Jeg har lest bøker hvor jeg gleder meg til å komme hjem så jeg kan få lest resten. I denne boka gikk det lange pauser mellom hver gang jeg leste. I slutten ble det derimot mer spennende og kjekt å lese.

Alt i alt synes jeg dette er en bra bok som tar for seg viktige temaer og hjalp meg å forstå meg på hvordan det å være skeiv kan være. Jeg gir boken terningkast 4.

For skeiv for å like gutter?

lotte

Tjøme ungdomsskole

15.12.2023

Dronningen som er skrevet Anne Gunn Halvorsen og Randi Fuglehaug, er en bok med mye spenning i seg, jeg opplevde boken som relaterende. Ikke meg selv, men mer alle de rundt om i verden som føler det sånn. Fanny sliter med å klare å være stolt over at hun er skeiv, men dette blir vanskelig når alt hun ser rundt om i verden på medier er mennesker som blir slått ned, hata på bare på grunn av at de er skeive. Dette får Fanny til å tenke enda mer over hvorfor hun fortsatt synes ex- kjæresten er søt, men forrige gang funket de jo ikke. Selv om hennes egne venner synes det er drit fett at Fanny er seg selv og er skeiv, er det ikke så lett. Fanny vil jo bare være sammen med Julie, ex-kjæresten.
Dette er en bok med mye relater bar innhold og med mye engasjerende innhold. Det var alltid mye liv i boken, som gjorde det enda mer gøyere å lese videre. Som jeg synes Halvorsen og Fuglehaug fikk til bra. Og det med at denne boken er ganske lang for meg, men enda har mye realisme i seg er imponerende. Noe jeg selv synes er spesielt i denne boken er det at dette kan så absolutt skje i virkeligheten, og ikke bare fantasi. Noe som beviser at en bok trenger ikke være kjedelig bare fordi det ikke er fantasi. Alt i at gir jeg denne boken en fortjent terningkast 5.

Dronningen av alle bøker?

Ronja

Ve skole

15.12.2023

Boken “Dronningen” synes jeg er en ok bok. Den starter veldig kjedelig og jeg skjønner ikke helt hva som skjer. Jeg må lese ganske langt inn i boken før jeg skjønner litt. Det kan ha noe med at det er 6. bok i bokserien. Jeg forstår mer av historien jo mer jeg leser, men det er fortsatt litt vanskelig å forstå. Jeg klarte ikke helt å leve meg inn i boken. Det er fordi jeg synes det var skrevet med litt vanskelige ord. Kapitlene er også veldig korte. Det gir ikke alltid mening at de starter et nytt kapittel der de gjør det. Det føles også ut som om det har skjedd veldig mye mellom kapitlene som jeg ikke får lese.

Spenningskurven skuffet meg litt. Det var ganske lett å skjønne hva som kom til å skje. Jeg skulle ønske at de overrasket meg litt. I starten av boken skjønte jeg fort at Julie og Fanny kom til å ende opp med hverandre i slutten av boken. Jeg skulle ønske at slutten var litt mer spennende og at det kanskje var en plot twist.

Karakterene i boken forvirrer meg litt. De er ikke veldig godt forklart eller beskrevet. Det dukker plutselig opp folk jeg ikke aner hvem er, men det skrives som om jeg burde vite hvem det er. Dette kan ha noe med at det er sjette bok i serien. Jeg er heller ikke så glad i karakterene, fordi det virker ikke som om de ikke er alderen de blir sagt at de er. Jeg tror ikke helt på karakterene når det er skrevet slik.

Det jeg likte best med boken var alt det som skjedde med moren til Fanny. At moren, som hun ikke hadde sett på 15 år, besøkte henne var spennende å lese om. Jeg likte også at boken handlet om pride og at vi fikk se hvordan det kan føles å være åpen om at man er skeiv. De skrev det på en veldig fin måte gjennom Fanny.

Derfor gir jeg denne boken terningkast 4.

Fortellingen om en lesbisk jente

Fredrik

Fyrstikkalleen skole

15.12.2023

Boka heter Dronningen og er en del av serien halve kongeriket. Du trenger ikke å ha lest de tidligere bøkene for å forstå denne. Sjangeren på boka er drama. Dronningen handler om bestevennen til prinsessen. Hun er lesbisk og har en kjæreste som hun er veldig glad i, men som gjør ting som Fanny (hovedpersonen) ikke er så glad i. Fanny er veldig redd for hatkriminalitet og er ikke glad i oppmerksomhet. Julie (kjæresten) er stikk motsatt, hun vil vise kjærlighet i offentligheten hele tiden og elsker å gi Fanny oppmerksomhet. Det blir mye fram og tilbake på begge fronter, i tillegg til at Fannys ukjente mor til slutt viser seg på 18 års dagen.

Historien er veldig realistisk. Fordi det kan være skummelt å være skeiv når du ser så mye skummelt på nyhetene. I denne sjangeren er det vanlig å skrive om en historie som kunne skjedd i virkeligheten. Dette har forfatterne klart! Personlig er jeg veldig glad i denne sjangeren med denne typen historier. Historien blir ekstra bra når forfatterne har fått til dette så bra.

Boka starter rolig med en fin og enkel innledning. Handlingen er uforutsigbar med flere vendepunkter og overraskelser. Boka slutter brått og overraskende med et vendepunkt når spenningskurven ar nådd toppen. Skildringen gjorde boka mer livlig, som gjorde at boka var vanskelig å legge fra seg.

Boka har mye å si for meg og andre fordi den forteller at man kan være redd for ting som hatkriminalitet, men selv om du har opplevd det og sliter med å legge det bak deg. Kan man bli kvitt redselen ved hjelp av mot, kjærlighet og gode venner. Bokas eneste svakhet var at den fortalte litt lite om karakterene de andre karakterene som har vært hovedpersoner i tidligere bøker fra samme serie. Denne boka bør nomineres til Uprisen. 8,5/10

Dronningen, en god bok

Maja

Hellerasten skole

14.12.2023

Boka «Dronningen» er den 6 boka i serien «Halve Kongeriket». Den er skrevet av Anne Gunn Halvorsen og Randi Fuglehaug.

Boka handler om en jente på 18 år som heter Fanny. Fanny er skeiv og syntes at det er litt skummelt fordi hun har sett så mange videoer om at det ar gått galt og i hele boka er hun redd for dette som ødelegger flere ting i livet hennes. På 18 års dagen tar vennegjengen hennes til en skeiv bar og der møter hun Julie som før var hennes kjæreste, men hva skjer da.

Jeg synes at boka starter veldig bra, den er veldig fengende og starter rett inn i en handling. Boka hadde flere gode spenningskurver der det nesten var helt umulig å legge fra seg boka. De fleste av disse handlingene var ganske uforutsigbar. Jeg synes at boka hadde en veldig overaskende slutt både i slutten av boka, men også i epilogen som gjorde at jeg fikk veldig lyst til å lese neste bok. Det som gjorde at denne boka var ekstra spennende fordi den hadde veldig gode miljøskildringer så selv om det ikke var noen bilder kunne man se får seg bilder i hode.

Jeg synes at denne boka er veldig unik og minnet ikke om andre bøker jeg har lest før. Noen av handlingene som skjer i tror jeg at er handlinger som kunne ha skjedd i virkeligheten. Boka var ganske lett å lese, den var veldig spennende som gjorde at det var lett og følge med fordi språket ikke var så vanskelig. Jeg synes også at språket de brukte i boka passet veldig bra med de handlingene som skjedde i boka.

Jeg synes at andre også burde lese denne boka og jeg skal helt klart lese neste. Jeg mener at den burde bli nominert til Uprisen, og gir den terningkast 5.

DRONNINGEN

Gea

Wang ung Hamar

14.12.2023

DRONNINGEN
Boka jeg har lest er skrevet av Anne Gunn Halvorsen og Randi Fuglehaug. Den er en ungdomsroman og er den 6 boka i serien «Halve Kongeriket». Boka handler om Fanny som akkurat har blitt myndig. Hun har også akkurat kommet ut som lesbisk. Alle vennene hennes støtter henne. Men en hendelse som skjedde på Aker brygge får henne til å tvile om hvor trygt det er å være åpen skeiv. Fanny bor med faren sin, Lauritz. Det virker som han lever kun for å glede Fanny. Men hun føler fremdeles noe mangler. Moren hennes dro fra dem når hun var liten for å flytte tilbake til kina. Men hva skjer når både eksen og moren til Fanny dukker opp ut av ingenting?

Jeg syns Dronningen er en spennende bok. Den er skrevet på en veldig bra måte og forfatterne har satt seg godt inn i hva unge interesserer seg for. Det er med mange elementer som unge kan kjenne seg igjen i. En annen ting jeg likte ved boka var at man også får et innblikk in hva som skjer med de andre karakterene og ikke bare hoved karakteren. Man følger på en måte med på historien til de andre og hva som skjer med de samtidig som man følger Fanny. Forfatterne har klart dette på en veldig bra måte. Fordi alt fremdeles er fortalt fra Fanny sitt perspektiv. Den siste tingen jeg mener er bra med boka er at det gjennom slutten legges opp til en ny bok i serien. Dette gjør at man får mer lyst til å lese videre i serien og man blir spent på hva som skjer videre. Hvis jeg skulle sagt en ting som var litt negativt med boka var det at det til tider ble litt mye unødvendig informasjon som gjorde at jeg ikke hang helt med på hva som skjedde. Og det ble litt kjedelig å lese noe av boka. Men man kom inn i det igjen hvis man kom seg gjennom de delene.

Kort oppsummert vil jeg gi boka en 5 fordi det var en bra bok, men jeg tror noen ting kunne vært litt bedre for at flere kanskje kunne likt boka og enklere kommet seg inn i historien.

Dronningen - boken alle burde lese

Iselin

Bøler skole

13.12.2023

«dronningen» er en drama og kjærlighetshistorie om hvordan man kan prøve å overleve hverdagen når farlige og ufarlige ting skjer på alle kanter av verdenen. Det er den sjette boka i kritiker serien «halve kongeriket» skrevet av Randi Fuglehaug og Anne Gunn Halvorsen.

I boka møter vi Fanny som er lesbisk, usikker og redd for alt. Som en jente som overtenker mye begynner hun å kjenne på at hun kanskje ikke passer inn i vennegruppen ettersom de nesten ikke har noen felles interesser. Vi får se hvordan Fanny har det i hverdagen med familie, venner og hva hun gjør når eks kjæresten Julie popper opp i livet hennes igjen.

Boka starter rett inn i en handling og personlig syntes jeg det er veldig deilig å slippe og måtte lese i tjue minutter før det begynner å skje ting. Spenningskurven var ikke særlig høy, men boka var veldig oppslukende. Hver gang man skulle til å bli lei av boka skjedde det noe nytt som gjorde at du bare måtte fortsette å lese.
Slutten sammenlagt er egentlig ganske forventa, men den siste siden skjer det en overaskende handling og det er en åpen slutt noe som jeg tror var meningen sånn at det skulle være mulig og lage en til bok i serien. Denne boka er ikke som andre bøker jeg har lest. Andre bøker pleier som regel å ha et problem som gjelder hovedkarakteren og så er resten av historien sirkulert rundt det problemet, men denne boka var fylt med mange problemer som for eksempel skole, familie, pride, venner og kjærlighet. Det er en ordentlig drama bok og det er noe jeg liker veldig godt.
Jeg tror det er mange ungdommer og voksene som kan kjenne seg igjen i mange av karakterene og hendelsene i boka. Dette tror jeg er fordi boka er en veldig realistisk bok, alt som skjer i boka utenom det at de kjenner kongefamilien, er ting som kunne skjedd i virkeligheten.
Jeg tror boka ble skrevet sånn at ungdommen skulle få et innblikk på hvordan det var å ha kommet ut av skapet, uten å være helt komfortabel sånn som du har det og heller ikke vite helt hvordan du skal oppføre deg nå som alle vet det.

Alle som liker en typisk ungdomsbok med drama og romanse burde helt klart lese denne boka, jeg tror boka kan passe for alle som er mellom 12-18 år (kan passe for eldre også). Jeg synes boka burde nomineres til U-prisen og jeg gir boka et terningkast 5.Dronningen – halve kongeriket, Anne Gunn Halvorsen & Randi Fuglehaug

Tran

Bøler skole

13.12.2023

Denne boken er med i bokserien Halve kongeriket, og er den sjette boken. Hver bok i denne serien handler om forskjellige personer i en vennegjeng

I denne boken handler det om Fanny og hennes liv. Hun bor på Holmenkollen med faren sin. Moren hennes dro fra dem da Fanny var yngre. Forfatteren forteller raskt i handlingen at Fanny er lesbisk.

Mye av boken handler om Fannys kjærlighetsliv, og valgene hun tar når det gjelder det. Det blir mye å tenke på for Fanny når eks-kjæresten plutselig dukker opp.

Vi får vite at Fanny er en person som er introvert, altså at hun her ganske sjenert, og ikke liker oppmerksomhet. Dette er det helt motsatte av hennes eks.

Hun har tidligere vært interessert i å sy kostymer, og fikk den interessen tilbake etter at eks-kjæresten kom inn i bildet igjen. Fanny er usikker på om hun mener at eksen er den rette personen. Hun synes at de har veldig forskjellige personligheter, men samtidig kan hun ikke stoppe å tenke på henne.

Jeg tror at forfatteren vil vise med denne boken hvordan det å være lesbisk kan være.

Jeg syntes at denne boken var helt grei. Det var en bok jeg klarte å henge med, og handlingen var interessant. Boken var ikke helt det sjangeren jeg ville ha lest til vanlig. Det var også mange hendelser som var litt tilfeldige. For eksempel når Fanny skulle dra på kino og det bare to andre der. Det pleier som oftest å være flere enn det i en kinosal. Derfor ville jeg ha gitt denne boken 4 som terningkast.

Jeg ville anbefalt denne boken til de som liker drama og romanse. Språket er ikke altfor vanskelig så jeg tenker at 7.trinn og oppover kan fint lese denne uten noen problemer.

Dette kan være noe noen kjenner seg igjen i

Linnèa

Vinstra ungdomsskole

12.12.2023

Boka Dronningen er en ungdoms og kjærlighetsroman av Anne Gunn Halvorsen og Randi Fuglehaug.
I denne boka følger vi Fanny gjennom opp og nedturer. Fanny er en 18 år gammel jente som bor i Oslo, hun er en person som er stille og rolig, full av følelser og veldig glad i å sy. Fanny har det bra frem til hun møter personer fra fortiden. Først går ting bra, men så gjør personene uventede ting de vet Fanny ikke liker og det er da ting går nedover. I boka følger vi Fanny når hun feiler, lærer, forstår og retter opp feil. Hun opplever triste, glade, flaue, overraskende og kanskje vonde ting.

Boka Dronningen starter rett inn i en handling, som starter på hovedpersonen Fanny sin bursdag, jeg personlig synes det var en litt treig start. Jeg forutså på en måte det som kom til å skje, på grunn av hva Fanny sa. Jeg skjønte i starten av boka at noe kom til å skjære seg med Fanny og personen fra fortiden, så boka ble litt mindre spennende. Boka sluttet ikke overraskende, det var så åpenbart hva som kom til å skje, men det var spennende å følge med for å se om jeg hadde rett. Det er ikke alltid like lett å kjenne seg igjen i en karakter fra en bok, men jeg kunne kjenne meg igjen i en situasjon med den ene personen fra fortiden, det var skrevet akkurat sånn jeg føler det noen ganger. Fanny får opp forhåpningene med denne personen, men det viser seg at det ikke ble sånn som Fanny hadde tenkt.

Jeg tror at forfatteren har gitt boka kleine situasjoner med vilje, men det var ikke så kleint at jeg ville legge den fra meg, det var veldig positivt ettersom jeg ikke er så glad i kleine ting. Jeg synes alt passet sammen til en hvis grad, det var noen ganger jeg ikke skjønte eller fikk med meg at handlingen var et annet sted, men jeg skjønte kjapt hvor og hvorfor jeg var der. Språket og karakterene passet bedre sammen en noen av delene i boka. Jeg ha lest noe lignende tidlige, det var samme serien som denne så jeg viste allerede hvem noen av karakterene i boka var. Denne boka er ikke noe lignende Twilight så det er ikke en del av den trenden. Jeg vil si at boka fikk meg til å se ting på en annen måte, som f. Eks at det ikke bare er folk som hater pride som gjør noe galt, men at folk som støtter pride ikke alltid er uskyldige. Dette var et eksempel på en hendelse i bok.

Det var en litt realistisk bok. Hendelser i denne boka er realistisk på grunn av at jeg kan kjenne meg igjen i deler av historien, som når den ene personen fra fortiden endelig gir tegn fra seg som gir Fanny høye forhåpninger, men de skulle hun ikke hat. Boka er egentlig ikke urealistisk fordi den er så godt skrevet og beskrevet. Boka fikk meg nesten til å tro at det var noen som fortalte meg en personlig historie.

Boka var lett og lese jeg forsto alt det, det var bare ett par situasjoner i boka jeg ikke forsto. Språket i boka var variert med både lange og korte setninger det var som mange andre bøker jeg har hørt. Det var litt banning men ikke mye, det var heller ingen dialektord. Språkbruken i boka var passende sånn boka var skrevet, et var fine ord der de passet inn og stygt språkbruk der det passet inn.

Boka handler om Fanny sitt liv, drama og hendelser som skjer. Jeg tror forfatteren har skrevet denne boka fordi vi skal få en beskjed om at ikke alle har det like bra som det ser ut som. Boka hadde noe viktig å si ang pride, hvordan det kan være å ha familieproblemer , venneproblemer, usikkerheten rundt å ikke vite noe, usikkerheten rundt hva folk tenker om deg. Boka gir et eksempel på det og være ung , og ikke som alle andre. Mange kan ha behov for å lese denne boken for å lære å respektere personer som ikke er lik seg selv. Det beste med boka er at den fremhever ett viktig tema, hvordan det er å være ung, den ga vel også ett eksempel på hvordan man ikke skal gjøre ting. Det irriterte meg litt at Fanny og den ene personen fra fortiden lovet noe uten og holde det, at Fanny gikk tilbake til personen fra fortiden. Andre burde lese boka, men det er kanskje ikke boka jeg kommer til å lese mange ganger. Boka var godt skrevet og jeg ville anbefalt andre og lese den. Jeg gir terningkast: 4. Boka burde nomineres til Uprisen.

Dronningen

Jette

Bryne ungdomsskule

12.12.2023

Dronningen er nummer seks i serien, halve kongeriket. Denne boka handler om Fanny. Fanny er bestevenn med Margrete, tvillingsøstera til kronprinsen. Fanny har komt ut som lesbisk. Ho var saman med Julie frå Lofoten. Plutseleg dukka Julie opp på bursdagsfesten til Fanny etter at dei hadde slått opp. Det endra alt. Fanny var redd for å vise at ho var lesbisk i offentlegheita. Ho ser mykje på tiktok om skyting og terrorangrep på pride arrangement. Ho opplever sjølv ein hendelse som gjer ho redd.

Fanny har ikkje hatt kontakt med mora si sidan ho plutseleg dro til Kina og aldri kom tilbake igjen. Mora drog då Fanny bare var ein liten baby. Plutseleg tar mora kontakt. Fanny blir overraska og får store forhåpningar. Kanskje litt for store forhåpningar.

Eg synest boka var bra. Den var litt kjedeleg til tider og lite som skjedde. Bodskape og innhalde i boka var veldig bra og viktig. Eg tipper mange skeive ungdommar kan relatere til mykje av det Fanny følar.

Tema i boka er kjærleik, pride, familie, venner og ungdomslivet.
Eg gir boka terningkast 5/6

Dronningen, en annerledes bok

Sunniva

Austbø skole

11.12.2023

Boken handler om to jenter som heter Fanny og Julie. De møttes igjen på 18-års dagen til Fanny. Da merker hun at det er noe mer. Sist de var sammen havnet de hos politiet. Derfor gjorde Fanny det slutt. I boken får vi også vite at Fanny sin mor bor i Kina. Hun snakker nesten aldri med henne og har ikke møtt henne. Fanny snakker heller ikke med faren sin om moren. Fanny har fått kontakt med en som heter Billy. Til slutt var det spennende mellom Fanny, Julie, Arni og Margrethe.

Jeg synes det var positivt at de viser mangfold og hvordan det er å være lesbisk som ung. Det er interessant å få vite litt mer om hvordan det kan føles å ikke ha et forhold til moren sin. Noe negativt var at selve boken var litt kjedelig, det er litt lite spenning i boka. Jeg skulle ønske at det var flere karakterer vi fikk vite mer om.

Jeg synes boken til nå får terningkast 3 fordi jeg har sett begge filmene som handler om disse ungdommene. Jeg synes disse filmene var mye kjekkere enn disse bøkene.

Dronningen er en veldig annerledes bok for tenåringer

Elena

Austbø skole

11.12.2023

Boken er basert på en film som heter Royal Teen, Filmen handler om det samme som filmen. Boka handler om to bestevenner som heter Fanny og Julie, de hadde lenge vært bestevenner, men en dag kjente Fanny at hun fikk følelser for Julie. Fanny visste ikke helt hvordan hun skulle si til Julie at hun hadde følelser for henne, så hun holdt det bare for seg selv. De hadde kjent hverandre veldig lenge men det var en stund siden de hadde sett hverandre, Fanny møtte Julie igjen på 18-årsdagen sin og det var da Fanny kjente at hun fikk følelser for Julie, med en gang Fanny så Julie kjente hun hjerte dunke veldig fort og hardt. Hun ble forelska med en gang. Som sagt så hadde de kjent hverandre en god stund før de hadde til og med prøvd og være kjærester før, men det endte hos politiet. Fanny gjorde det slutt og orket ikke bråket, men for dem er alt Fanny klar og tenke på Julie. Hun er veldig redd for å si hva hun føler for hun er redd for at Julie tenker de aldri kan bli sammen igjen.


Jeg kjente at dette ikke var en bok for meg, jeg valgte jo denne boken fordi den var basert på en film jeg er veldig glad i, men denne boken var litt annerledes så det skuffet meg en del. Boken har bra handlinger og får fram at det er greit og like et annet skjønn og at det går fint an og gjør det sammen med jente og jente som gutt og gutt. Denne boken bare traff meg ikke, jeg syns ikke den var så veldig gøy og lese og er ikke sånn at jeg gleder meg til å lese den, litt på grunn av at jeg ikke er så glad i slike skeive bøker, men synes ikke det er så gøy. Syns og det var en veldig spennende slutt mellom Fanny, Julie, Margrethe og ArniTil syvende og sist gir jeg denne boken 3/6
Positiv: Hvordan de får fram homofili i boken.
Positivt: At de har prøvd og skrive en bok ut av en film.
Positivt: Du kan fort bli revet med om du er glad i homofili og drama.
Negativt: Var ikke så lik filmen som jeg trodde.
Negativt: Det er for mye detaljer så du blir ganske sliten i hodet.
Negativt: Boken var bare ikke helt for meg.Tre historier

Vilja Josefine Isaksen

Sommerlyst

7.12.2023

Boken “Dronningen” er en moderne kjærlighetshistorie med innblanding av ungdomsdrama og skeives rettigheter. Det er den sjette boka i bokserien “Halve kongeriket”, en fiksjonsserie sentret rundt den oppdiktede kronprinsen og prinsessen av Norge og deres vennegjeng. Denne boken handler om Fanny, prinsesse Margretes bestevenn.

Siden dette er sjetteboka i en serie så kjenner leseren på en måte karakteren fra før av. Vi vet at hun ikke er så sosial eller pratsom, og denne følelsen blir forsterket da vennene tar henne med på homobar i starten av boka. Der møter hun eksen og historien begynner. Boka er relativt fengslende, men den oppleves litt vel delt. Plottet eller plottene i boka er Fanny og eksen Julie som blir sammen og slår opp flere ganger, moren til Fanny som tar kontakt igjen etter årevis, og Fannys venner. Det føles som tre forskjellige historier blir fortalt. De kunne ha blitt flettet inn i hverandre på en bedre måte. Når Fanny er med prinsesse Margrete, er hun en person og med Julie en annen. Når det er fokus på et av plottene så nevnes så vidt de andre. Noe jeg derimot likte med boken var karakterene. De føles ekte fordi de ikke er perfekte. Alle har noe som er “feil”. De er ungdommer, og som ungdommer gjør man feil. Alle er unike og spesielle på sin egen måte. Hver bok i serien er sentret rundt en ny person i vennegjengen, og det liker jeg fordi da får man flere innspill og perspektiver. Hvordan en person er på innsiden og utsider er ofte veldig forskjellig. Dette gir mulighet til å forstå karakterene bedre.

Jeg vil ikke si at boka er revolusjonær på noen måte, kjærlighetshistorier er sjeldent det. Plottet er uansett spennende og får leseren til å ville finne ut hva som skjer. Noen vil kanskje si at Pride og LHBT+ er en trend, men det er jeg uenig i. Dessverre er det som skjer med hovedkarakteren veldig relevant. Mange skeive over hele verden opplever diskriminering, også her i Norge. Det er veldig viktig at det blir tatt opp og pratet om.

Boka har flere kleine dialoger. Den er på noen punkter skrevet som voksne tror ungdommer prater. Jeg personlig liker litt tyngre bøker, mens denne føltes veldig overfladisk, på alt egentlig. Hovedkarakterens følelser kunne ha blitt utforsket mer, og temaene i boka kunne ha blitt dykket dypere i. Samtidig skjønner jeg at den er skrevet som den er, siden boka nok hovedsakelig er rettet mot litt yngre.

“Dronningen” tar opp flere viktige temaer som er veldig relevant i dagens samfunn. Plottet er bra, men det føles som tre historier i stedet for en på flere punkter. Karakterene er det beste med boka, men dialogene ble litt kleine. Til vanlig er ikke dette min type bok, men jeg skal definitivt lese den neste i serien. Jeg gir boka en sterk 4.

Viktig tema, men ikke for meg

Nazvir

Hedrum ungdomsskole

7.12.2023


Dronningen er en del av en serie som heter Halve kongeriket og er den 6. boka.
Dronningen er skrevet av Randi Fruglehaug og Ann Gunn Halvorsen.

Boka handler om Fanny som nettopp har fylt 18 år. Vennene tar med henne til en overraskelsesfest som tydeligvis var på baren Elsker, der skeive folk drar. Ting går ikke helt som planlagt og hun møter eksen sin Julie.

Jeg personlig kjente meg ikke igjen i denne boka. Jeg ville tro at den passer for mange, men det var ikke noe for meg. Det er en fin kjærlighetsbok og det er et viktig tema som burde bli mer snakket om. Jeg var veldig motivert på starten og håpet på at boken skulle bli bedre, men jeg følte at spenningen aldri kom frem. Etterhvert mistet jeg motivasjonen for å lese den, og hvis jeg ikke måtte lese den ferdig hadde jeg ikke gjort det. Budskapet i boka er på en måte gjemt og kommer ikke helt frem. Jeg synes det var veldig vanskelig å få med meg innholdet om jeg ikke leste veldig nøye. Det skjedde også mange ting i boka som jeg følte ikke ble forklart godt nok. Jeg tror det er en bok som mange ville like, men det var ikke noe for meg.
Jeg gir boka terningkast 3Bra bok, men skuffande i forhold til resten av serien.

Linne Heskje

Bryne ungdomsskule

4.12.2023

“Dronningen” er den 6. boka i bokserien halve kongeriket. Bokserien i seg sjølv er ganske bra og gøy å lese vidare på. Boka er passar godt for ungdommar fra 8-10. trinn. “Dronningen” handlar om ei jente som heiter Fanny.

Dronningen handlar om Fanny som slit med legning, overtenking og mangel på tryggleik. Ho er stormforelska i Julie, men er redd for kva folk rundt tenkjer om ho og legninga. Ho vert mykje påverka av all negativ medium rundt lgbtq+. Ein gammal trakkaseringsscene sit fast i hovudet til Fanny. Opp i alt dette med legning prøver Fanny også å finne meir ut om mora si. 18-årsdagen og ei melding fører til noko meir og mange spørsmål.

Eg syntes boka var gøy dei første 50 sidene så blei det bare kjedeleg å følgje med på til dei siste 30 sidene igjen. Det føltes heilt ærleg ut som forfattaren berre ville fylle boka med tekst og sider. Eg skjøner at me skal støtte pride og lgbtq+, men i tillegg byrjar eg å bli lei av at alle bøker inneheld temaet pride. Eg gir terningkast 4.

Dronningene

Aurora

Tjøme ungdomsskole

29.11.2023

Dronningen er bok nr. 6 i bokserien Halve kongerike. Forfatterne av boken er Randi Fuglehaug og Anne Gunn Halvorsen. Boken handler om Fanny, hun har en fraværende mor som ikke har tatt kontakt på flere år. Den handler også om at hun er skeiv, Fanny hadde slått opp med kjæresten sin for litt siden på grunn av en hendelse som skjedde litt før de slo opp. Men om de møtes igjen, hva skjer da?

Først ble jeg litt forvirret av boken, siden plutselig så var jeg midt i en handling som jeg ikke skjønte så mye av. Etter hvert i boken begynte jeg å skjønne mer av handlingen og av hva som hadde skjedd og som skjedde i boken der og da. Boken var egentlig veldig bra, men jeg tror at jeg hadde skjønt mer av handlingen i starten hvis jeg hadde lest de forrige bøkene.

Temaet er pride og kjærlighet. Jeg synes at dette temaet er veldig viktig i samfunnet i dag. Boken var litt dramatisk, fordi det var litt om den fraværende moren hennes, Karakteren Fanny liker jeg egentlig ganske bra, fordi hun virker snill og egentlig som en god venn å ha, fordi hun er ganske tilstedeværende. Hun er også ganske redd for forskjellige ting, noe som egentlig er ganske vanlig.

Av meg får boken terningkast 4, fordi boken var bra, men den var litt forvirrende. Og temaet er jo ganske viktig og, i tillegg til at boken var bra og den var også litt underholdene.

Dronningen

Birk Andreas

Bøler skole

29.11.2023

Dronningen er den 6. boka i serien Halve kongeriket. Det er en kjærlighetshistorie om en skeiv jente som heter Fanny. Fanny er venn med kongefamilien og har nettopp blitt 18.
Boka følger Fanny og hennes reise til å bli mer åpen om seg selv og sin legning.

Fanny er bestevenn med prinsessen, hun er også ganske introvert og liker ikke oppmerksomhet. Hun er også en popculture-nerd, hun er glad i cosplay og sying. Hun er halvt kinesisk, faren er norsk og moren er kinesisk. Hun har bodd med faren hele livet, fordi moren dro tilbake rett etter at Fanny ble født. Prinsessen, også kjent som Margrethe, er bestevennen hennes. Margrethe er veldig støttende og glad i Fanny som en venn.

Boka starter med bursdagen til Fanny og der møter hun eksen sin som hetter Julie. De slo opp veldig brått. Så følger vi Fanny og Julie mens de blir sammen og slår opp flere ganger. Moren dukker også opp etter hvert med litt penger.

Det jeg synes om boka er at den hadde et bra tempo gjennom hele boka, men den kunne være litt kjedelig likevel. Fordi at hun har blitt litt radikalisert av TikTok-videoer om terrorangrep mot homofile. Hun tror at det er enda mer hat mot homofile enn det er. Fordi TikTok konsentrerer all hatkrim inn på hennes side. Mange av angrepene i boka skjer også i USA som er et helt annet samfunn. Jeg tenker denne mengden radikalisering er utroverdig.

Historien er ganske lik Romeo og Julie, bare uten tragediedelen og med en Halve kongeriket-spin. Jeg tenker dette fordi Julie er oppvokst i Bodø og Fanny er oppvokst i Oslo, som er to ganske forskjellige miljøer. Venninna til Fanny tenker også at de ikke skal være sammen.

Det er noe beskrivelser, men forfatteren forventer at du vet litt om karakterene fra før. Jeg synes også at det er ganske usannsynlig at et kjærestepar hadde slått opp og blitt sammen igjen så mange ganger. Boka er også satt i moderne Norge, men de har kasta vekk den nå værende kongefamilien og laget en ny en. Det liker jeg ikke. Jeg hadde gitt denne boka terningkast 3.

Bra Uprisen bok!

Sanna

Hellerasten skole

28.11.2023

Dronningen er en kjærlighetsbok skrevet av Anne Gunn Halvorsen og Randi Fuglehaug, og forlaget som har gitt den ut er Aschehoug. Hovedpersonen i boka heter Fanny og hun er prinsesse Margretes bestevenn. Fanny liker jenter og selv om vennene og faren er veldig støttene, har hun fortsatt litt skam og usikkerhet over det. «Dronningen» er en del av en serie som heter Halve kongeriket og er den 6 boka.

Forsiden røper litt hva boka handler om. Forsiden er farget i regnbuens farger og tror at flere tenker ganske fort at boka da handler om å ha en annen legning. Og det er det boka handler om.

Boka starter fengene og rett inn i handlingen at Fanny har bursdag og vennene har kidnappa henne i en maxitaxi med bind for øynene sånn at hun ikke skulle se hvor de var på vei. Fanny liker godt å ha kontroll på det som skjer, men med bind for øyene var det ikke lett. Det er noen spenningstopper, men ikke mange. Jeg klarte å leve meg litt inn i handlingen fordi den er skrevet veldig «ungdommete» og tror at det er flere ungdommer som kan kjenne seg igjen. Jeg syns at starten, midten og slutten passer bra sammen, men boka slutter veldig uforventa og brått så man vil vite hva mer som skjer.

Historien er veldig troverdig, og det kunne skjedd på ekte. Karakterene er også som ganske vanlige, rike ungdommer som kommer fra Oslo og er i vennegjeng med de kongelige tvillingene.

Jeg syns boka var lett å lese. Boka var skrevet på en måte ungdommer snakker i dag, det syns jeg er bra.

Tittelen passer ikke helt til boka. Boka heter Dronningen og har ikke noe med en dronning å gjøre. Det er en dronning i boka, men det ble ikke skrevet noe om hun, så jeg syns at tittelen kunne vært noe annet.

Dronningen handler om hvordan det kan føles ut som å like samme kjønn. Jeg tror forfatteren har skrevet denne boka fordi det er mere unikt å skrive om å være forelska i samme kjønn enn motsatt kjønn, og fordi andre kan se hvordan det kan være og føle på det. Boka handler mest om Fanny og at hun er lesbisk og hun føler at andre syns det er rart, men det handler også om familieproblemene hennes. Om moren som bor i Kina som ikke har kontakta Fanny på flere år.

Slutten irriterte meg litt. Man fikk ikke vite hva som skjer og slutter veldig uforventa, men alt det andre syns jeg var ganske bra. Jeg syns dette var en bra bok og mener at flere burde lese den. Dronningen burde bli nominert til Uprisen! Jeg gir boka terningkast 5!

Helt ok

Petrine

Finnsnes ungdomsskole

27.11.2023

Boken handler om Fanny som er skeiv. På 18 års dagen til Fanny møter hun sin tidligere kjæreste, Julie. Etter dette møtet bemerker hun seg at hun fortsatt har følelser for Julie. Men forrige gang hun og Julie var sammen endte de hos politiet. Vil Fanny klare å stole på Julie igjen? Og vil Julie ha Fanny tilbake?

Denne boken var rett og slett helt ok å lese. Historien var interessant og hadde noen spennende øyeblikk, men samtidig var det noe som manglet for å virkelig fange meg. Karakterene var velformede og troverdige. Språket og skrivestilen var solid, men det var ikke noe som virkelig skilte seg ut eller gjorde meg begeistret. Jeg personlig kjente ikke meg selv igjen i denne boken, men jeg tror at det kanskje er mange andre ungdommer som vil kunne kjenne seg igjen i den og finne trøst og inspirasjon i karakterenes reise. Alt i alt var det en grei leseopplevelse, men dette er ikke en bok jeg vil huske som en favoritt. Derimot burde boken nomineres til uprisen og den får terningkast 4.

Bra bok, men ikke helt for meg.

Khadija

Borge ungdomsskole

24.11.2023

Boken Dronningen og det halve kongeriket, er skrevet av Randi Fruglehaug og Ann Gunn Halvorsen, det er den sjette boken i bokserien.Boken handler om en jente som heter Fanny, som nettopp har fylt 18 år, og forteller om hverdagen hennes og utfordringene hun møter på som lesbisk, og hvordan hun føler seg angående det som skjer med moren hennes.

Boken starter med at vennene til Fanny har arrangert en overraskelsesbursdag. Ettersom Fanny hater overraskelser, ender det opp med at hun forlater festen fordi det blir for mye. Noen følger etter henne ut, og enda en overraskelse, det er ex-en hennes, Julie. De snakket litt, fordi de ikke hadde sett hverandre i en stund. Da husker Fanny alle minnene med Julie. De tar seg milkshake og koser seg.

På sosiale medier og med egne øyne har Fanny sett skeive bli utsatt for hatkriminalitet. Hun og Julie (eksen) opplevde det til og med en gang da de ville gå ut. Derfor har dette skapt mye usikkerhet for Fanny.Jeg synes boken var ganske grei å lese fordi den er skrevet og satt opp på en måte som jeg synes er ganske interessant. Dessverre var det litt for mye å holde styr på, litt for mange side karakterer synes jeg, og det ble for slitsomt.

Likte godt at selv om det var mye som skjedde angående det at hun er skeiv, og fikk følelser for Julie igjen, så blir det fortsatt skrevet noe om moren til Fanny. Hadde vært litt bedre hvis det ble skrevet mer om henne, fordi det var ganske lite informasjon om gangen, og det samme ble sagt.Jeg fant boken også veldig enkel å lese, fordi det som skjer er ting som kan skje i virkeligheten, noe jeg liker. Fordi det er ganske realistisk, mange problemer som måtte blitt løst, og ting som skjedde nesten hele tiden, så var det litt vanskelig å legge boken fra seg, fordi man vil vite mer av hva som skjer. Men det var bare av og til, generelt, så kunne man gjette seg litt fram av hva som skulle skje.

Derfor får boken terningkast 4 av meg.

Helt OK bok

Sanne

Grøtte skole

24.11.2023

Dronningen er en kjærlighetshistorie om fordommer og å finne seg selv. Dronningen er den sjette bok i serien Halve kongeriket. Bøkene er oversatt til 13 språk. Noen av bøkene er filmatisert.
Sjangeren er ungdom, drama og romantikk.
Når Fanny møter Julie igjen på 18-årsdagen sin etter åtte måneder, slår hjertet raskere. Sist de prøvde å være kjærester, endte det med politiet. Fanny orket ikke bråket, så hun gjorde det slutt. Men Fanny greier ikke å tenke på noe annet en den høylytte jenta.
Jeg personlig syns boka var helt ok. Det skal ganske mye til får at jeg synes bøker er bra, får jeg er ikke særlig glad i å lese. Så jeg gir den terningkast 3.
Jeg synes kanskje at det kunne vært litt mere bilder og mindre tekst sånn at det ikke blir drygt å lese.
Boken passer får ungdom fra 13 år og oppover. Den blir kanskje litt for voldsom får de under 13 år.

Dronninga

Erle

Bryne ungdomsskule

22.11.2023

Dronningen er ein roman, og er nr. 6 i serien Halve kongeriket. Boka er skriven på bokmål, og har mange fine tema, som eg trur mange kan kjenne seg igjen i.

Hovudpersonen i boka heiter Fanny . Ho er blitt 18 år, er skeiv, liker å sy kostymer, og å gå på rollespel-messer. Boka starter med at Fanny møter ex-en sin Julie, på 18-års dagen hennar. Når Fanny får følelser for Julie igjen, veit ho ikkje om ho verkeleg kan stole på Julie. Fanny liker ikkje å bli sett med Julie, for ho veit at det er mange som synest at det er feil at to jenter likar kvarandre. Fanny har ikkje sitt mora si på mange år, og når dei møtest blir det ikkje som Fanny hadde forventa.

Eg synest at Dronningen var ei veldig kjekk bok å lesa. Det var lett å forstå innhaldet og kven personane var. Dette er jo den 6. boka i bokserien, så ein veit jo kven som er kven viss ein har lest dei andre bøkene i serien. Det skjedde noko heile tida som gjor at det var kjekt å lese den. Dronningen får terningskast 5 av meg.

Uprisens beste bok!

Maja

Hellerasten skole

21.11.2023

Boka Dronningen er en del av en serie som heter Halve Kongeriket, denne boka handler om en av vennene til det kongelige tvilling paret Kalle og Margrete. Bestevennen til Margrete, Fanny liker jenter og er i en venne gjeng hvor ingen syntes det er rart eller ukomfortabelt bare henne selv. Fanny finner eksen sin som heter Julie og skal bo i Oslo i noen måneder og skal snart flytte tilbake til Lofoten.

Boka er skrevet av Anne Gunn Halvorsen & Randi Fuglehaug og forlaget er Aschehoug.

Boka starter brått med at vennene til Fanny tar hun med ut på Elsker som er en «gaybar» i Oslo. Fanny syntes ikke det var noe gøy og ville hjem, hun hatet at vennene skulle gjøre noe ut av at hun likte jenter. Idet hun rømmer fra de andre finner hun Julie eks-kjæresten fra Lofoten som hadde slått opp på grunn av en homofobisk mann på gaten.

Boka slutter brått og man må finne litt ut hva som skjer på egenhånd ved og tenke seg til det.

Det kommer spenningstopper og det kan være veldig vanskelig og legge fra seg boka når man ikke vet hva som skjer og bare må lese videre. Det er ganske lett å leve seg inn i siden det kunne skjedd på ekte det er noe jeg liker. Det som gjør at jeg lever meg inn i boka er nokk handlingene og at det alltid er noe drama eller et problem som må løses.

Noe jeg syntes kunne vært bedre er at tittelen kunne vært noe annet. Siden serien boka er med i handler om livet rundt det norske kongelige søskenparet hadde jeg kanskje håper at boka faktisk handlet om mer av dronningens historie, så det skuffet meg litt.
Boka er skrevet på en slik måte at den er enkel og skjønne for de fleste jeg likte boka spesielt mye fordi den er skrevet på et typisk ungdoms-språk så det nesten føles ut som en ungdom har skrevet den. Det er litt, men ikke mye banning som jeg syntes passer bra fordi dagens ungdommer banner de også. Boka har bra lengder på setningene som får leserne til å puste imellom setningene.

Boka kommer med et bra budskap som jeg tror flere kan føle på. Boka handler for det meste om Fanny som er lesbisk og føler at de andre syntes det er rart, midt i boka blander de også inn familie problemene Fanny har med moren sin som bor i Kina som jeg syntes fikk bort hva boka egentlig handler om det er ikke en spesielt dårlig ting, men får bort fokuset litt hva budskapet syntes jeg. Det beste med boka er at det er den eneste boka jeg har lest som ikke handler om en gutt og en jente, men to jenter sammen.

Dette er en bok jeg absolutt anbefaler å lese denne boka og mener at dette er en bok som bør nomineres til Uprisen i år! (Terningkast 5)

Anmeldelse av boken “Dronningen”, bok nr. 6

Sander

Grøtte skole

10.11.2023

Dronningen er et moderne kjærlighetsdrama, som handler om både kjærligheten mellom to jenter, venner, familie og det å kunne være seg selv i samfunnet. Boken er den sjette i serien “Halve kongeriket” skrevet av Randi Fuglehaug og Anne Gunn Halvorsen.

Hovedpersonen i boken heter Fanny, og vi får høre om hennes liv som skeiv, men også om forholdet til mora. Boka starter med at vennene tar med Fanny ut på en overraskelsesfest på byen, for å feire 18års dagen hennes. De drar på en bar som er for skeive, og der møter Fanny igjen Julie, som har vært kjæresten til Fanny. De to har aldri klart å glemme hverandre, og tar opp igjen kontakten. Selv om vi starter rett i handlingen, synes jeg at starten går litt sakte. Men det kommer seg etter hvert. Jeg har ikke lest noen av de andre bøkene i serien, kanskje er det derfor.

Vi får høre om hatkriminalitet og hvordan stygge kommentarer kan ødelegge og skape frykt for mennesker.

Dette er ikke en bok som passer helt for meg, men jeg synes boken har et viktig budskap med at alle må få være seg selv, uten å være redd for hva som kan skje.

Jeg var nysgjerrig på forholdet mellom Fanny og mora. Hvorfor tok hun opp kontakten med Fanny etter 15 år i Kina? Det får du svar på mot slutten av boka. Jeg likte også at det var mye moderne i teksten som for eksempel den Marstein sangen.

Boka hadde flere høydepunkter, og det var en fin slutt.

Jeg gir den terningkast 4

Det og være ung, føle seg annledes og alene

Eva Marie

Hellerasten skole

10.11.2023

Bokanmeldelse dronningen
Dronningen er en dramabok for ungdom. Den er skrevet av Anne Gunn Halvorsen og Randi Fuglehaug. Boka er nr. 6 i serien Halve kongeriket. Forlaget er Aschehoug.

Boka handler om hovedpersonen Fanny som er lesbisk og gode venner med kongefamilien. Hvordan det er å være annerledes og skeiv, og alt hatet det er i verden og vokse opp uten en mor.

Boka starter med å fortelle litt om hva som har skjedd tidligere i bøkene og introdusere de forskjellige karakterene. Det gjør at den blir ganske gripende for du vil vite hvorfor og hva som har skjedd. Det er veldig praktisk, det får det til å ikke virke så farlig selv om du ikke har lest de andre bøkene, men man får definitivt mange spørsmål som leser til hva som har skjedd tidligere.

Boka gir et godt innblikk i det å være litt annerledes og ha angst. Jeg føler for hovedpersonen, og man får litt dårlig samvittighet, det er litt vanskelig å forstå hvorfor hun gjorde som hun gjorde iblant, at hun ble irritert og ikke klarte å se handlingen bak.

Det virker ikke som hun tenker så mye på hva andre føler. hun klarer ikke å se ting fra noen andres perspektiv. Det er nok det som er meningen, men for meg er det bare irriterende.

Jeg forvant veldig inn i boka. Den var bra skrevet, med bra skildringer. Som for meg til og se for meg karakterene og stedene. Det var alltid noe som skjedde enten om det var noe lite eller stort. Tid forvant når jeg leste den og når den var ferdig, ville jeg lese videre for det var så spennende.

Det var en Irriterende slutt. På slutten så løste det meste seg, men ikke alt. Jeg hadde mange spørsmål når jeg var ferdig å lese og når det skjer noe veldig spennende på slutten og det bare stopper midt i en handling er det irriterende. Det gir deg jo en mulighet til å tenke selv, men jeg syntes man like gjerne kunne droppa å ha den med, fordi den har ikke noe særlig å komme med til resten av historien, bare til neste bok i serien, det er bare unødvendig.

Den var relaterbar. Det var enkelt å kjenne seg igjen i handlingen. Hvordan det noen ganger virker som om alt står imot deg og ingen forstår hvordan du har det, når det egentlig er helt omvendt. Følelser er kompliserte, men Fannys følelser var lett å forstå på hvordan de var skrevet. Jeg tror også mange kan kjenne seg igjen i det å føle seg annerledes.

Ikke så veldig originalt. Det var en ganske klassisk kjærlighet historie, ingen ting med selve historien som skilte seg noe særlig ut, det var noen små faktorer som var originale, men ikke selve historien.
Tittelen passer ikke helt til boka. Boka heter dronningen, men det handler ikke om noen dronning i boka. Det vil si, det er en dronning i boka, men hun er på ingen måte en del av hovedhistorien. Jeg tenker at det finnes mange andre titler som kunne passet bedre. Ja, da hadde det kanskje ikke hatt noe med kongelig å gjøre, men det har ikke historien heller.

Alt i alt var det en bra bok. Den hadde et viktig budskap, den var bra skrevet, det er en bok jeg komme til å huske. Så jeg gir den terningkast 4.

Viktig tema!

Eline

Sommerlyst

9.11.2023

Dronningen er en bok som er skrevet av Anne Gunn Halvorsen og Randi Fuglehaug.Fanny er en 18 år gammel jente fra Oslo som har bodd med faren hele livet. I løpet av boka så skjer det mye, etter at vennene til Fanny har tatt henne med på en skeiv klubb på bursdagen hennes møter hun Julie (som er Fannys ex) igjen etter en forferdelig hendelse på Aker brygge som endte opp hos politiet. Moren til Fanny (som flyttet tilbake til Kina når Fanny var fire) kommer tilbake til Norge for og møte Fanny, det er krangling med venner og familie og det er hatkriminalitet. Fanny går også rundt og er redd for og bli sett med Julie i offentligheten fordi hun vet at det er mange som synes det er feil at to jenter liker hverandre.Jeg tror dette er en bok som mange (inkludert meg selv) kan kjenne seg igjen i. Jeg likte denne boka veldig godt fordi jeg kan relatere mye til Fanny og det er mange veldig viktige temaer. Det virker også som om at forfatterne har prøvd og få Fanny til og være lett å relatere til for mange, og det synes jeg at de har klart bra. Det er også mange ting som skjer og mange forskjellige temaer som blir tatt opp i boka, men jeg syntes alt passet veldig bra inn og blendet godt sammen.

Jeg syntes det var en spennende bok og lese mesteparten av tiden, men det ble litt kjedelig og tungt og lese et par ganger. Jeg skulle også ønske det var en tydeligere spenningstopp, fordi det følte jeg ikke at vi fikk.

Hvis jeg tenker på hele boken under ett, synes jeg den er veldig bra, lett og lese og forstå, og at viktige temaer blir belyst og den viser hvordan det er og være en del av LGBTQ+ samfunnet i dag. Jeg anbefaler denne boka til alle over 12 og gir terningkast 5.

Fin bok, men ikke for meg

Linnea

Julsundet skole

6.11.2023

Boken Dronningen og det halve kongeriket er skrevet av Randi Fruglehaug og Ann Gunn Halvorsen, og er sjette boken i bokserien det halve kongeriket.
Boken handler om Fanny som nettopp har fylt 18 år, den tar oss gjennom utfordringene Fanny har i hverdagen og hvordan hun løser de. jeg tror at mange som leser boken kan kjenne seg igjen problemene hennes og derfor få et forhold til karakteren Fanny. Hun er en del av det skeive samfunnet, og dette fører til mobbing, usikkerhet og mer. Boken starter ganske kjedelig, og det er vanskelig og holde med når for eksempel det er brukt både navn og ord som (pappa) får og snakke om faren til Fanny.
Jeg tror at denne boken hadde passet perfekt til mange, bare ikke meg. Dette er rett og slett Fordi personlig er veldig sær på hva jeg liker og syntes at denne boken var langdrøy, temaet passet bare ikke helt for meg. Dessverre fikk jeg aldri følelsen av og ikke klare å legge ifra meg boken, men siden den er skrevet bra, har et viktig tema og nesten ingen skrivefeil fortjener den virkelig en plass på topp, jeg ville virkelig like denne boken, men dessverre ble det ikke sånn. Så derfor får den ikke 6 av meg.
Terningkast 4

Anmeldelse av “Halve kongeriket”- Dronningen

Kaela

Fyrstikkalleen skole

6.11.2023


En bok om en jente som heter (Fanny) som møter på ex-en sin (Julie) ved et utested på 18-års dagen sin. Fanny begynner å få følelser for Julie igjen etter møtet på utestedet, men sist de var sammen endte det opp hos politiet. Fanny havner da i en vanskelig situasjon, kan hun stole på Julie igjen?

Men det er også flere situasjoner som tar plass i boken, som krangling med venner og moren til Fanny som ikke har sagt et ord på 15 år. Dette er noe som gir boka en god blanding av temaer, men alle er relaterte å passer godt inn.

Jeg synes denne boken var spennende å lese, og forfatteren har beskrevet handlingene på en god å lett måte som gjør det lett å forstå hva som skjer. For jeg har lest flere bøker hvor jeg faller ut av hva som skjer gjennom hele boka, og ikke synes boka har gitt noe mening. Men i denne boka hang jeg helt med til slutten. Men det kunne gjerne ha vært litt mere spenning og drama.

Denne boken vil passe godt til ungdommer i dagens samfunn, og jeg tror dette er en bok som vil være veldig lærerik får flere. Jeg synes temaene i boken er viktige for dagens samfunn, og gjør at flere kan relatere til situasjonene i boken, eller forstå seg bedre over andre som er i slike situasjoner. Handlingene beskrives godt, men spesielt følelsene til Fanny. Og dette gjør det lett å lese boka og man får en klar tanke om hva som skjer. Boken hadde en spenning som fulgte gjennom hele boka, noe som gjorde at jeg alltid fikk lyst til å fortsette å lese videre. Og temaene i boken de rullerte rundt, men hang godt sammen. Og det er gode temaer som man godt kan relatere til i dagens samfunn.

Jeg vil gi denne boken terningkast 5 fordi det var en fin bok og lese, med gode temaer forklart på en fin og lett måte. Men for og ha toppet det hele ville jeg likt å sett litt mere spenning, eller at de drar spenningen i en høyere grad.

IKKE VERDIG U-PRIS VINNER!

Nathaniel

Flåtestad skole

6.11.2023

Boka handler om en jente som heter Fanny, hun er lesbisk og møter en jente som heter Julie. Julie er ekstremt ekstrovert i motsetning til Fanny som er ganske introvert og redd for å vise hvem hun er og hva hun liker. Fanny skal møte moren sin for første gang siden hun var lite barn, og gleder seg veldig, men det blir ikke akkurat helt som hun hadde forventet.

Jeg syntes at boken er litt kjedelig, fordi det er ikke et tema som interesserer meg, men allikevel et tema som er viktig å skrive om. Det kan være mange som føler at de har det som Fanny og er redd for å vise identiteten sin.

Boka har veldig mange gode beskrivelser. Jeg skulle gjerne likt å sett en litt mer variert spenningskurve, føler det går i samme tempo og at det ikke bygger seg opp til et hovedpunkt.

Alt i alt syntes jeg at boka er en lærerik, men ikke så veldig interessant. Jeg syntes at avslutningen på boka ikke var så veldig spennende, og det gjør at jeg ikke blir veldig fristet til å lese fortsettelsene i serien. Alt i alt syntes jeg at boken ga et godt inntrykk på hvordan det er å være lesbisk i en verden som vi lever i nå, og jeg føler at man kan relatere som heterofil også. Terningkast 3.

Normalisering av homofili

Isabell

Tjøme ungdomsskole

2.11.2023

«Dronningen» er sjette boken i den kritikerroste serien «Halve kongeriket» til Anne Gunn Halvorsen og Randi Fuglehaug. Den handler om Fanny som møter Julie igjen etter den forferdelige hendelsen, da de endte opp hos politiet. Julie er Fannys strake motsatte. Men klarer Fanny å holde tilbake når hjertet hennes slår så fort?

Det er mye viktig tematikk i boken, blant annet homofili og hatkriminalitet. Den er både informerende og spennende på samme tid. Jeg fant den ikke relaterbar, men den ga meg en større forståelse av homofili og redselen mange bærer på fordi de er seg selv.

Boken er moderne og oppdatert. Jeg er veldig fan av artisten Marstein, og boken siterte en strofe fra sangen hans «Frida Kahlo» flere steder i boken: «Ost vin blir i byen». Den har også en strofe av en Ava Max sang som er litt eldre, som er sangen til Fanny og Julie, og det gir mening at den er litt eldre i og med at de har en fortid. Disse elementene likte jeg svært godt og de ga boken en ekstra merkverdig og moderne detalj.

I tillegg hadde boken nokså korte kapitler, noe som ga meg lyst til å lese. Det var ikke en bok der jeg satt på kanten av stolen, men det var underholdene og det var interessant å følge Fannys historie. Forfatternes språk var moderne og ungdommelig, noe som gjorde boken lett forståelig.

Jeg har ikke lest noen av de andre bøkene i denne serien, men jeg har derimot sett filmatiseringene av de to første bøkene. Det blir spennende om de lager flere filmer av bøkene i denne serien, for jeg likte både boken jeg nå har lest og filmene.

Samlet sett er «Dronningen» en moderne kjærlighetshistorie som er verdt å lese, da den viser et realistisk bilde av homofili. Den hadde korte kapitler og enkelt språk. Det eneste negative var at den var litt forutsigbar og den var ikke skikkelig spennende. Den var heller interessant og underholdene. Personlig kunne ikke jeg relatere til boken, men jeg anbefaler denne boken til alle ungdommer, fordi homofili trengs å normaliseres. Alle er ikke like åpne for det, så derfor er min anbefaling å gå inn med et åpent sinn i denne boken. Jeg gir boken terningkast 5 og mener den bør nomineres til Uprisen.

Den lesbiske venninna av prinsessen

Rozalia

Borge ungdomsskole

2.11.2023

Boka ‘dronningen’ ar skrevet av Anna Gunn Halvorsen og Randi Fuglehaug. Sjanger i boka er kjærlighet og drama. Boka har også flere deler, dronningen er nr. 6. Dronningen handler om en jente som heter Fanny. Fanny er en del av LGBT+ samfunnet som en lesbisk jente. Hun liker å lage cosplay og sy. Fanny sin beste venninne er Norge sin prinsesse. Boken tar opp veldig viktige temaer, som voldtekt og hat kriminalitet. Dronningen er en bra bok fordi, hovedkarakteren (Fanny) utvikler seg hun blir mer og mer konvertabel med identiteten hennes. Boken handler om kjærlighet fordi hun finner den perfekte jenta for henne, selv om hun en hel annerledes enn Fanny. Julie (kjærlighetsinteresse til Fanny) er en bra jente selv om hun ikke alltid tar bra valg. Faren til Fanny prøver sin beste for å la Fanny ha den beste livet hun kan ha, uansett at moren hennes forlot Fanny når hun var liten. Boka har litt seksuale deler så jeg ville ikke ha rekommandert den til yngre ungdom. Men over alt jeg gir boka terningkast 5.

dronningen

julie

Grøtte skole

1.11.2023

Boka dronningen er i sjangeren dama tror jeg. det er flere serier av denne boka dronningen er den nyeste boka i serien. Forfatteren og Jona listen på denne boka er Anne Gunn Halvorsen og Randi Fuglehaug.
Boka dronningen handler om ei skeiv jente som heter Fanny. Fanny hadde et tidligere forhold med ei jente som het Julie. På 18års dagen hennes så overasket vennene til Fanny henne med å ta henne med på en skeiv bar. Fanny var ikke så glad for overraskelsen for hun viste ikke hva hun skulle gjøre og vennene hennes hadde forsvunnet for henne, til slutt gikk hun hut av gay baren. Hun satte seg ned utenfor utestedet. Så kom det ei jente bort til henne, det var ikke hvem som helst, det var Julie. Fanny og Julie hadde ikke snaket sammen siden det som skjedde på aker brygge.
Boka starter litt spennende for hoved presjonen har bursdag og vennene overaske henne med å ta henne med ut. Etter min mening er ikke denne boka helt for meg. Jeg syntes den var kjedelig, for jeg er ikke noe fan av bøker også var den veldig lang og da gidder jeg ikke å lese så mye av den. Men denne boka kunne ha passet til en som liker å lese og er interessert i temaet. Denne boka kan få terning kast en av meg.

En bok med rikt innhold.

Theo

Hellerasten skole

27.10.2023

Dronningen er den sjette boken i serien «Halve kongeriket. Boken skrevet av Anne Gunn Halvorsen og Randi Fuglehaug dreier seg om unge partnere ved navnene Fanny og Julie. Sidene i denne boken drar oss inn i noe som kan kalles en, dramatisk, romantisk, lykkelig og kanskje til og med tårevekkende kjærlighetshistorie.
Denne følelsesladde romanen gir oss gode og tydelige skildringer som på en god måte hjelper leseren seg med å se for seg handlingene som tar plass i historien. Det er med andre ord lett å lage et bilde i hodet sitt om hvordan omgivelsene i boken ser ut som. Om dette skal være mens protagonisten vår Fanny paraderer ned Karl Johansgate, eller når hun ser på Titanic med Julie i hennes trange, nedslitte hybel. Jeg har selv merket at man kan sette seg ganske godt inn i boken mens man leser, jeg mister litt syn på det som skjer rundt meg og leser med nesen i boken. Det er litt som når man fester blikket på skjermen, mens man er på Kino.
I starten av denne dramatiske berg-og-dal-banen, får vi et innblikk i fortiden hvor Fanny og Julie blir plaget av en ekkel mann. Når Han ikke får det han vil ha, resulterer hendelsen i krangel, slåsskamp, lyden av sirener og blålys. Hun får i tillegg høre fra tid til annen av folk som den her mannen, en del skjellsord som blant annet omtaler hennes kjærlighetsliv og seksuelle legning.
Karakterene som vi møter i boken er; late, lykkelige, hyggelige, ekle, sinte, såret og forelsket i hverandre. De er fulle av følelser som kan rangere imellom glade og hatefulle sinn. De er kanskje så troverdig som de kan bli. Leseren får seile gjennom sider med karakter fulle av all slags følelser i realistiske situasjoner. Vi møter mye drama, men ingen magi.
Det er mye dramatisk i denne boken, men den er ikke fullt så mye spennende. Etter å ha lest, virker denne boken som om den kanskje er litt forutsigbar. Det dramatiske «fallet» man kjenner etter å ha lest ferdig kapittelet, gir nesten samme følelse som om det skulle vært et spennende et. Istedenfor å kjenne sommerfugler i magen underveis, er det mer som et kort støt etterpå. Dette kan kanskje være grunnen til at jeg ikke la helt merke til at spenningen ikke var like intens hele veien. Kanskje etter å ha lest om noe forventet, men også sjokkerende, så kommer likevel som en overraskelse når det skjer. Det er sjokk, og det er forundring, men man får ikke den nervepirrende, og håpefulle følelsen av noe interessant skal skje som du får mens du leser noe som er spennende.
Dette er en bok som blant annet handler om stress, drama, kjærlighet og seksuell legning. Stress er noe jeg tror mange kjenner på, men også kjærlighet og seksuell legning kan være veldig aktuelle emner for dagens ungdom.
Det er mange følelser som blir satt i gang i denne fortellingen, boken har så å si et bredt spektrum av all slags følelser. Hovedfokuset ligger på kjærligheten, hatet og angeren mellom Fanny og Julies kjærlighetsdilemma. Det er også mye følelser som ligger imellom venner, eks-kjærester og rike kinesiske mødre.
Dronningen tar oss igjennom mange betydelige emner og temaer for dagens ungdom. Den handler om en håndfull emner som jeg tror mange kan kjenne seg igjen i, eller i hvert fall forstå. Jeg vil si den er en for-det-meste god bok, som man så absolutt burde ta seg tid til å lese. Jeg tenker den har stort potensial for å nomineres til Uprisen, 2023.
Terningkast 5.

Livet er som en Berg og dale bane

Sofie

Tjøme ungdomsskole

26.10.2023

Denne romanen er den sjette boken i serien Halve kongeriket. Bokserien er skrevet av Anne Gunn Halvorsen og Randi Fuglehaug. De har skrevet boken på en måte hvor du ikke trenger å lese de andre bøkene for å kunne forstå hva som skjer i den sjette boken. Dronningen har flere fine budskap og temaer, som at det er viktig å ha gode venner rundt seg og ikke minst kunne ha «guts» nok til være seg selv samtidig som å passe på seg selv.


Boken handler om en som heter Fanny. Hun er redd for å være seg. Hun er redd for hva de andre rundt henne tenker om henne. Fanny møter Julie dagen hun fyller 18 år. Hun var litt stressa, dette kunne ikke skje igjen!

Selv om Fanny ikke er så trygg på å være åpen skeiv, tok hennes beste venner henne med på en bar for skeive: Elsker. Til tross for at hun allerede var ganske stresset for at noe lignende skulle skje som for et år siden, dukket det opp flere ting som puppe-raketter og den gamle ex-kjæresten.

Jeg syntes det er bra at boken tar opp at det bare er Fanny og pappaen. Faren til Fanny har fortalt henne at moren hennes dro fra henne når hun var mindre. Fanny har alltid hatt lyst til å ha en mamma og snakke med eller sminke seg med. Derfor dukker det opp diskusjoner når Fanny får et brev fra mammaen sin på bursdagen sin.

Eneste jeg ikke var veldig fan av i denne boken er at den er veldig forutsigbar. Boken er en veldig lettlest kjærlighetshistorie. Boken er litt for klissete for min del. Men fortsatt noe av det bedre jeg har lest.

Jeg syntes boken er bra og at den tar opp viktige temaer som en ungdom ofte trenger å høre. Jeg har veldig lite negativt å si om boken, den er spennende, men til tider litt rar. Dette er en bok hvor den starter midt i en handling det liker jeg veldig godt. Jeg tenker kanskje at denne boken er for de som liker klassiske men moderne kjærlighetshistorier med drama. Siden jeg ikke har så mye negativt å si om denne boken gir jeg derfor boken terningkast 5.

Det var en trist men real opplevelse som jeg helst ikke vil sette meg fullt i.

Alina

Vardal ungdomsskole

26.10.2023

Boka begynte midt i en handling. Nå er Fanny 18 og vennene hennes vil feire, men ikke alle liker scenelyset. Boka er i dramasjangeren, og det ble konflikter ut av dårlige valg. Det er helt realt men jeg ble litt flau selv når jeg leste den. Jeg følte en liten følelse av at det ikke kom til å gå bra.

I boka er Fanny i hovedkarakteren. Hun fyller 18 og vennene hennes vil feire. De kjente henne godt men ikke godt nok. Man merket fort at hun ble ukonfertabel og redd. Ex-kjæresten hennes skaper problemer for henne mentalt når de da treffes etter en liten stund. Fanny trodde det ville bli anderledes men det er ikke enkelt å forandre seg hvis det er sonn man er og at det er sånn hun viser kjærligheten sin fram. Nå vil ikke hun bli indratt i noe mer vold. Hun var redd.


Jeg kjønte ikke helt, den satt ikke mye i spill for meg. Jeg vet at det er mange som digger den og andre som ikke liker den helt, det handler om hva du føler og hvordan man selv reagerer på handlingene. For meg var boka litt fjern fra mitt eget ståpunkt. De valgene hovedkarakterene tokk forstod jeg ikke helt. Jeg er spesielt en person som liker karakterer med sterk personlighet og som greier å stå i vanskelige posisjoner men helt ærlig vet jeg at det er så utrolig få som faktisk er sånn. Det jeg merket først med boka var at Fanny syntes oppmerksomhet var veldig ukonfertabel. Det var som om hun trodde alle var imot henne og det var en evig lang spøk for å bare bringe henne ned helt til slutt. Jeg kjønner det at hun kan ha det sonn og jeg vet at selv ville jeg ikke ha likt posisjonene som hun ble satt i. Jeg er ganske imponert over hvor forkjellig boka er fra alle andre. Den er helt perfekt for de som trenger den og har ett kjempebra budskap. I slutten ble jo alt bra til slutt, som det som oftes gjør. Hvis noen sitter og må føle på den følelsen at man føler seg konstant truet eller siktet er det jo helt forferdelig. Jeg håper virkelig ingen må stå i denne situasjonen derfor håper jeg at de som kan skjenne seg ingjen i boka vet at de alderi er alene. Det er da bra at hvis man er en som trenger veiledning og da kan man sette seg ned og tenke. Boka viser hvor mye som kan skje men hvor lite som blir forandret når det skjer. Gjør du noe flaut, dummer du deg ut, det er helt glemt i morgen. Boka var nydelig men ikke helt for meg. Terningkast 4.

Lettlest om prideproblematikk

Jenny

Fyrstikkalleen skole

24.10.2023

Dronningen er bok 6 i halve kongeriket serien, men det er ikke nødvendig å ha lest de andre for å kunne følge med på hendelsen. Den tar opp flere viktige temaer, som frykt, svikt og familie problemer.

Jeg synes boka var tung å komme i gang med, det går treigt og man henger ikke helt med i sammenhengen. Det som var bra var at den tar seg opp etter et par kapitler, da får man mer bakgrunnshistorie og de går litt dypere inn i temaer de så vidt har rusket opp i på starten.

Fanny sliter med tanken på å være åpen skeiv, og er derfor redd for alt som kan knytte hende til dette, så da Fanny fyller 18år gammel, og vennene hennes tok henne med på byens råeste bar for skeive, nemlig Elsker, får Fanny åpnet et vondt kapittel. Men som om det ikke er nok får Fanny flere overraskelser kastet i fjeset som puppe raketter og den gamle ex-en Julie.

Det jeg synes var bra med boka var at den tok for seg det å være alene far, Fannys mor hadde nemlig forlat dem da hun var mindre, uten noen ordentlig forklaring. Morens beskjed om at hun kommer tilbake til Norge åpner nye sprekker i Fannys og farens forhold, fylt med hemmeligheter.

Uten å røpe for mye vil jeg si at boka ikke var helt for meg. Den passer godt for alle som vil ha en lettlest bok med litt drama, eller som en mellombok. Den blir vanskeligere å legge fra seg mot slutten og på grunn av dette gir jeg boka en 4er.Dronningen

Sofia

Vardal ungdomsskole

19.10.2023


Jeg gir boken terningkast 6 fordi dette er akkurat en sånn bok jeg liker. jeg liker bøker med historiske fakta. Boka er spennende. Jeg lærte mye jeg ikke kunne ifra før . Boka handler litt om pride. At man ikke skal være usikker på hvem man liker. Jeg syns boka er drama og romantikk. Boken handler om at dronningen hadde selvstendige ansvarsområder. Den handler også at man ikke trenger å være redd for å like samme kjønn.


Jeg levde meg skikkelig inn i romanen. Jeg syns det er verdt å bli kjent med hovedpersonen. Boka starter veldig fengende, den er blanding av drama og romantikk. Den ligner ikke på den boken jeg har lest før. Romanen er lett å lese jeg syns hadde veldig tydelig skrift. Romanen var spennende å lese jeg håper at de kommer en til bok av den boka. Jeg syns ikke at det var mye banningen i den boka, men språket passer godt. Jeg syns boken er skrevet sånn at den gjør mer spennende. Jeg syns boken ville gi meg noe å si til andre folk. Jeg syns boken bør bli nominert til urprisen jeg syns den var veldig bra og ville ha lest den på nytt.

Stole på eller ikke?

Betul

Fyrstikkalleen skole

18.10.2023
Denne boken er en fantasibok.

Fanny møter ex-en sin Julie på 18 års-dagen på Elsker. Fanny har en far som hun bor med, og en mor som forlot henne. Det handler om Pride, og hva som skjer den dagen. Fanny har også gode venner, og ser hvordan deres støtte er med Fanny, gjennom problemene hun får i livet.

Boka starter ikke veldig gripende, men du blir med etter noen sider. Den starter direkte inni handlingen, og det er derfor du fort blir med i boka fordi du lurer på hva som vil skje videre. Et høydepunkt i boka var at Fanny møtte moren sin, men det at hun dro igjen var et vendepunkt. Det var det fordi det påvirket Fanny, og det kom både for henne, og for meg som en overraskelse.

Boka slutter som forventet. Jeg forventet en god ending til alle i boka, og slik ble det. Boka var i det hele ikke så vanskelig å legge fra seg, men på noen punkter var den det. Jeg lurte veldig mye på hva som kom til å skje videre, og ville derfor bare fortsette å lese.

Det er ikke akkurat en bok som får meg til å se på vanlige hendelser med nye øyne, men kanskje kjenne og forstå slike hendelser mer. Jeg synes at historien i boka er realistisk, og jeg tenker at det kunne være en som jeg kjenner som kunne opplevd det her. Det mener jeg fordi hendelsen er ganske normal i mine øyne, i hvert fall en del av dem. Boka var ikke vanskelig å lese, og språket var ikke vanskelig. Det passet til handlingen, ved at det var ganske normalt språk som brukes.

Jeg tenker at det boka egentlig handler om er at det kan være både gode, og vanskelige øyeblikk i livet. At gode venner alltid vil være der for deg. Boka viser oss også viktigheten av å ha en som man kan fortelle problemene sine til, og søke om hjelp. Noen ganger kan det hende at vi prøver å fikse problemene våre selv uten å faktisk være sikker på hvordan vi skal gjøre det.

I boka er det en kafe for de skeive som blir angrepet, og Fanny tror direkte at det kanskje er muslimer som har gjort angrepet. Det irriterer meg, fordi personen som angrep kan også være en del av en annen religion, eller ikke være en del av religion. Man vet aldri hva en menneskets tanke er, og om personen respekterer det eller ikke. Jeg synes personlig at det er respektløst, fordi ikke alle muslimer har samme tanker, og når man sier muslimer generaliserer man alle.

Noe med boka som jeg synes er skrevet godt er følelsene til Fanny. Jeg synes de er beskrevet godt, og gjør slik at man henger med henne mer i boka.

Viktig tema, men kunne vært mer spennende

Linnea

Flåtestad skole

18.10.2023

Boka Dronningen er den 6 boka i serien «halve kongeriket». I boka møter vi Fanny. Hun er en atten år gammel jente med utfordringer som flere ungdommer kan kjenne seg igjen i. Boka tar opp et viktig tema, som angår mange. Fanny er lesbisk, og boka handler om utfordringer skeive i Norge kan møte på. Selv om Norge er et trygt land, så er det dessverre fortsatt mennesker med hatefulle ytringer mot de som er «annerledes». Det var lærerikt og en oppvekkende bok, som satt alt litt på spissen.
Fanny er en populær jente med mange gode venner. Likevel føler hun at ingen kjenner henne. Dette er noe jeg selv kan relatere til. Selv om du har mange mennesker rundt deg, kan du fortsatt føle deg ensom og alene.
Litt ut i boka møter Fanny en gammel venn, Julie. Julie og Fanny har en fin fortid. Forholdet deres tok slutt en kveld på Aker brygge når de opplevde hatefulle ytringer og vold fra en eldre mann, fordi de viste kjærlighet i offentligheten. Denne hendelsen kommer opp gjentatte ganger i boka. Det har ødelagt mye for Fanny. Hun sliter med angst og frykten for vold. Julie derimot har blitt mer høylytt og åpen om det å være homofil etter denne hendelsen.
Det gjør inntrykk å tenke på at det er andre som har det som Fanny. At hun er redd for å være seg selv i offentligheten. Det burde ikke være sånn.
Julie og Fanny finner tilbake til hverandre, men det er utfordrende på grunn av fortiden. Det er mye drama blant venner, familie og kjæreste. Boka er skrevet veldig detaljert, noe jeg liker. Det skjer også hendelser som overrasker. Boka inneholder flere vendepunkt. Jeg ønsket likevel en høyere spenningskurve. Boka er litt treg, og jeg sitter med en følelse at jeg mangler noe.
Et viktig kriterie for ungdomsbøker er språkbruken. Har forfatteren klart å plukke ut ord og utrykk, som vi ungdommer bruker i dagligtalen? Ja, boka er skrevet med en god dialog mellom ungdommene. Du legger ikke merke til at det er en voksen som forteller denne historien, som er veldig positivt.
Jeg har lest flere bøker i serien «halve kongeriket». Forventningene mine var høye etter at de andre bøkene er noen soleklare favoritter hos meg. Jeg er skuffet, boka nådde ikke helt opp til forventningene mine. Dette resulterte i at leseropplevelsen min ikke ble optimal.

Boka er signaltung, med tanke på forsiden. Bokas utsende er regnbuens farger. Dette kan dessverre gjøre at noen velger bort boka, noen som absolutt kunne trengt å lese den.
Du blir kastet ut i historien på første side. Derfor vil jeg anbefale og starte med de første bøkene i serien, før du leser denne. Det kan være forvirrende og du vil ikke få den samme gode leseropplevelsen, hvis du ikke har lest eller hørt om tidligere bøker fra serien. Boka var spennende til tider, men den kunne vært bedre. Likevel gir jeg den høy rangering på grunn av det viktige temaet.

Terningkast 5

Ein situasjon fleire kan kjenna seg igjen i!

Ingrid

Bryne ungdomsskule

17.10.2023

18 år gamle Fanny er ikkje den typiske ungdomsjenta frå Oslo. Ho er glad i å sy kostymer og gå på rollespel-messe. Fanny liker jenter, men er ekstremt redd for oppmerksomheiten dette kan bringe. Ho ser og leser om mange skeive som blir trakassert og hata på for deira legning. Fanny er forelska i Julie, som ho møtte når ho og resten av vennane hennar var i Lofoten. Fanny er redd for å vera saman med Julie i offentlegheiten, ho er redd for at nokon skal sjå at dei er saman. Når Julie kom til Oslo fekk dei problem med forholdet. Julie er utadvent og tek gong på ggng feil av Fanny.

Dronningen er den 6. boka i serien Halve kongeriket. I denne boka blei me endeleg kjent med Fanny. Eg synast at denne boka var veldig kjekk. Den var litt treig i starten og det tok litt til å kome inn i ho. Boka fortalte godt korleis Fanny hadde det som skeiv og redd. Eg trur at fleire kan kjenna seg igjen i denne situasjonen, at dei er redde for kva som skjer når dei er seg sjølv.

Eg gjer boka terningkast 4/6 fordi innhaldet var bra. Eg meinar at temaet i denne boka er viktigt å snakke om.

Komplisert kjærleik!

Veslemøy

Bryne ungdomsskule

16.10.2023

Fanny på 18 år er glad i å sy og å halde på med rollespel, og har nok alltid følt seg litt annerleis. Det var når gjengen var i Lofoten at Fanny møtte Julie. Jenta som hjertet begynte å slå ekstra raskt for. Når Fanny får besøk av Julie i Oslo blir ho bekymra. Ho har lest om alt hatet og trakasseringa rundt LHBTQ+ og er redd for å ferdast rundt i Oslo. Forholdet mellom Julie og Fanny blir trøblete og dette får du høyre meir om i boka.

Boka er skriven på bokmål og er bok nr. 6 i serien Halve kongeriket. Eg synast at det var kjekt “å bli kjent” med Fanny sidan me ikkje har fått høyre så mykje om ho tidligare i serien. Eg likte ikkje måten boka var skriven på, fordi eg synest det var vanskelig å forstå mykje av det som var skrive. Eg måtte konsentrere meg ein del i lesinga og då blei det vanskeleg å kose seg med boka. Eg synest Fanny var masete og litt irriterande. Ho var så redd for alt mogleg og då går du litt lei av å lese om det. Samtidig er det jo eit viktig tema og følelsar som mange kan kjenne seg igjen i.

Eg gir boka terningkast 4, fordi eg likte å høyre om Fanny, sjølv om det var litt masete og vanskeleg å forstå til tider.

En god bok

Agnes

Hellerasten skole

13.10.2023

Dronningen er den sjette boka i serien «halve kongeriket» og er skrevet av Randi Fuglehaug og Anne Gunn Halvorsen. Boka handler om Fanny, hun er lesbisk og alle rundt henne har ikke noe problem med det. Men etter Fanny havnet i sak med politiet fordi hun ble slått av en mann i Oslo, slår hun opp med kjæresten sin Julie fordi hun vil lage en stor greie ut av det og hun hører ikke på det Fanny sier. Etter at hun har slått opp med Julie, ser Fanny på mange TikTok videoer av folk som blir skutt i pride-parader, utesteder for skeive og andre grunner til at folk blir skutt pga. legningen sin. Da blir Fanny redd når for å være seg selv blant folk.

Boken har noen spenningstopper og uforventa ting som skjer i boka, selv om det er noen ganger jeg kunne skjønne hva som kom til å skje. Noe jeg likte med boka er at boka handler om vanlige ungdommer så det er sikkert mange som kjenner seg igjen å kan leve seg inn i boka, med både språket de bruker og handlinger. Boken er skrevet med gode beskrivelser og skildringer. Jeg synes boken har et relevant tema som jeg tror at mange kan kjenne seg i igjen i som: drama, kjærlighetssorg, være redd for å vise hvem man er og å føle å være annerledes en alle andre.

Jeg gir boka terningkast 5 og jeg synes boka burde bli nominert til u-prisen.

Til tider veldig vanskelig å legge fra seg

Malene

Vardal ungdomsskole

12.10.2023

Dronningen er den sjette boka i ungdomsbok serien «halve kongeriket» og går under sjangeren: ungdom, drama og romantikk. Jeg hadde ikke lest noen av de første 5 bøkene da jeg leste dronningen, men følte ikke at jeg gikk glipp av noe fra de tidligere bøkene.
Boka er skrevet på en veldig bra, og passende måte for ungdommer, og all dramaet og alle plot twistene gjorde at boka ble nærmest avhengighetsskapende og veldig vanskelig å legge fra seg.
Den sjette boka i halve kongeriket handler om Fanny som møter esken sin Julie utenfor en skeiv bar i Oslo som vennene hennes dro henne med på, på 18-årsdagen hennes. Sist gang Julie og Fanny var sammen havnet de hos politiet etter en hendelse på Aker brygge, hvor Julie hadde hvert litt stor i kjeften og fått en mann så sur at han dro til Fanny.
I tillegg til at Julie er tilbake i Oslo, får også Fanny en melding av moren sin i Kina, som hun ikke har hørt noe fra på 15 år. Moren vil besøke Fanny i Oslo nå som hun hat blitt myndig, men faren til Fanny, Lauritz, er veldig skeptisk til det.

Mange overraskelser dukker opp, og dramaet mellom Fanny og Julie ser aldri ut til å stoppe. Fanny prøver så godt hun kan å stå i all hatet hun tror hun får når hun og Julie går sammen i offentligheten. Men etter hvert, bare slutter hun å bry seg om hva alle andre rundt henne tenker og blir mer trygg på seg selv og den hun er.

Jeg gir Dronningen terningkast 5 av seks. Fordi den var skrevet på en så bra måte at den var vanskelig å legge fra seg. Det var litt sånn: et kapittel til, noen sider til. Og det er jeg jeg har lyst til å oppleve med alle bøker. Grunnen til at det ikke ble en sekser var fordi den ikke ga meg helt den sekser-feelingen, jeg har lest så mange bøker oppigjennom åra at jeg vet hvordan man føler seg under og etter man har lest en ekte sekser bok.
Etter jeg var ferdig med boka var jeg glad, jeg smilte idet jeg bladde over den siste siden, fordi jeg var ferdig med en veldig god bok.
Jeg anbefaler boka veldig, den var utrolig bra og jeg håper at den kommer langt i uprisen.

Viktig tema men veldig forutsigbar!

Frida

St. Franciskus

12.10.2023

Nå har jeg lest boken Dronningen som er sjette bok i serien Halve Kongeriket. Sjangeren er drama og den passer kanskje best for de på 13. år og eldre. Serien handler om en vennegjeng som er svært velstående og som går på videregående skole. Kronprinsen og søsteren hans er også med i denne gjengen. I gjengen er det mye drama som skjer og alle har sine utfordringer å hanskes med. Hver bok i serien handler om hver av personene. I bok nr. 6 er hovedpersonen Fanny. Hun er lesbisk og har fått problemer med kjæresten sin. Temaet i boken er hvordan det kan føles å være litt annerledes og at hovedpersonen ikke syntes det er lett å stå fram og vise hvem hun egentlig er. Boken starter med at gjengen skal feire Fannys 18-årsdag og dette går ikke helt som planlagt.Boken er ganske spennende, men den er også litt klisje fordi man skjønner ganske fort hvordan det kommer til å ende. Jeg kom fort inn i boken, men noen ganger hadde jeg bare lyst til å hoppe over noen sider fordi det var som at handlingen bare gjentok seg. Den er en typisk ungdomsbok som ligner på de andre jeg har lest.Det som er bra, er at den er lett å lese og den passer for hvem som helst uansett lesenivå. Man kjenner seg igjen i boken fordi språket er bra og forfatteren har brukt eksempler fra virkeligheten.

Tematikken i boken handler jo om det å være lesbisk, men at man er redd for å ikke bli akseptert i samfunnet. Jeg får sympati for hovedpersonen og jeg håper at det går bra til slutt.Boken er en fin og litt forutsigbar ungdomsbok, men den har et viktig tema og den kanskje kan få folk, og spesielt ungdommer, til å tenke litt mer på hvordan det kan føles å være redd for å være den man er.Jeg synes at boken bør nomineres til u-prisen på grunn av temaet og det gode språket, men jeg er litt usikker så jeg gir den terningkast: 4

Engasjerende, men klisjé

Louise

Hellerasten skole

12.10.2023

I denne boken møter vi Fanny som bor alene med faren sin i Oslo. Hun ble nettopp myndig, og vennene hennes har tatt hun med ut i byen for en overraskelsesfest. Det viste seg at de hadde tatt hun med til baren Elsker der skeive drar. Fanny burde blitt glad, men problemet var Fanny ikke følte seg trygg som lesbisk. Hun ser videoer av folk som blir skutt på grunn av legning på TikTok, og det skremmer hun. Og sist hun var sammen med en jente, endte det opp hos politiet.

Temaet er veldig relevant for ungdommen. Det er nemlig mye om kjærlighetssorg og drama mellom venner, noe som er veldig relevant for ungdom.

Jeg syns at boken er veldig fin, men det jeg leser i den har jeg lest før. Det blir slutt mellom kjærester, og så ordner de opp og kysser. Veldig typisk kjærlighetsbok. Men det som redder den er at det er noen plot twister inni mellom. Boken var ikke super engasjerende i starten, men ble mer interessant å lese litt lenger inn i boka. Det er mye drama og jeg er ikke den største fan av drama og kjærlighetsbøker, men denne boken likte jeg godt. Noen ganger er det forutsigbare handlinger, andre ganger ikke, men veldig underholdene å lese. Og noe jeg likte godt var at den har veldig gode skildringer.

Denne boken gir jeg et terningkast 5, og jeg syns den burde bli nominert til Uprisen.

Å overvinne angst med massse sutring.

Mari

Hatlestrand barne- og ungdomsskule

2.10.2023

Å overvinne angst med masse sutring.

Fanny og vennene skal på ein skeiv klubb på 18-årsdagen hennar, men ho syns det er vanskeleg med all merksemda. Når skal Fanny slutte å sutre? Kanskje det hjelper at ho presser seg sjølv?

Mi meining er at boka var ganske kravande i starten for det var litt sakte. Når eg leste boka så blei det fort deprimerande fordi boka var tung og lese. Av og til blei den lettare. Når boka blei lettare så var det når Fanny og kjærasten såg på filmar eller når ikkje var ilag. Fordi eg følte det var bra for Fanny å slipe Julie som berre gjorde hennar hjarteknust

Dei scenene som gjorde inntrykk på meg var når dei skulle gjera forskjellige ting åleine, eg syns detta var litt u-tilpassande for ungdommar, når dei snakka om da så syns eg det blei litt flaut, ekkelt, kleint og rar stemning.

Eg syns også hovudpersonen var ein del grinete, klein. Eg vil seie at ho var rett og slett ei pysa, ho tøyrde absolutt ingen ting! men utanom da syns eg hovudpersonen var heilt ok. Ho virka som ein ok person når ein var venner med ho.

Fanny er livredd og tørr ingenting ute blant folk. Ho føler at kvar hen ho går kommer det til å bli terror og at ho kjem til å bli angrepet. I boka så lærer ho lære å overvinne angsten hennar med å gå på pride-parade. Eg blei irritert og flau over ho når ho sutra og klaga. Det kjentest ut som at eg måtte kaste boka ifrå meg.

Halve kongeriket, Dronningen

Mirabell

Vardal ungdomsskole

1.10.2023

Boka er skrevet med et språk som er lett å forstå. Man må følge litt godt med på hva som står, for å skjønne det som skjer i boka. Fanny er akkurat blitt 18 år, og er lesbisk. Hun er gode venner med kongefamilien. Hun bor med faren sin, hun har ikke hatt kontakt med moren sin på 15 år. Jeg gir terningkast 4, boka bevegde seg litt sakte, det var litt vanskelig å følge med eller ikke bli kjedet noen steder. Tiltros for at det var sjette boka i serien, var det ganske lett å skjønne hva som skjedde de forklarte det ganske bra. Fanny kan bli lett påvirket av ting hun ser på nettet av for eksempel: LHBT+ som blir trakassert på gata eller på samlingssteder. Hun vet ikke helt hva hun skal gjøre med livet sitt, men samtidig faller ting på plass, synes jeg. Boka var litt vanskelig å legge fra seg noen steder, men også lett å bare legge bort.

Engasjerende

Sunnivas

Julsundet skole

27.09.2023

Dronningen er bok nr. 6 i bokserien «halve kongeriket». Boka er skrevet av forfatterne Randi Fuglehaug og Anne Gunn Halvorsen. I boka «dronningen» blir du kjent med en jente som heter Fanny, hun har akkurat fylt 18 år og vi blir dratt med på feiringen som vennene har planlagt for Fanny, men ting blir ikke slik hun hadde sett for seg når hun treffer på ex kjæresten Julie. Julie har vært borte fra livet til Fanny de siste månedene, men savnet har vært stort og Julie har tatt opp mye plass i tankene.
-Boka var fin å lese, fin lengde på setningene og ungdommelig språk. Den var spennende og vanskelig å legge fra seg, det er få bøker jeg har lest som har fått meg så engasjert som denne. Måten den ble skrevet og innholdet i boka fikk meg til å glemme at jeg leste og alle andre tanker forsvant. Jeg koste meg skikkelig da jeg leste og ble trist da boka var slutt.
- Jeg tror at mange kan kjenne seg igjen i innholdet i boka, med bekymringene, dramaet, følelsene og tankene som Fanny følte på og opplevde i boka.
-Forfatterne har virkelig gjort en god jobb med skrivingen og måten de beskrev ting, personer og opplevelsene på.
- Alt i alt så likte jeg denne boka veldig godt, finner bare en ting som jeg kan ta den på og det var at i starten av boka var det litt vanskelig å henge med når dere beskreven faren til Fanny som både faren og Laurits. Slik at i en setning kunne dere bruke begge navnene. I starten trodde jeg det var to forskjellige personer som var litt forvirrende, men det er det eneste jeg kan ta den på. Jeg vet vi skulle være kritiske og boka skulle være ekstremt bra hvis den var verdt en 6, og det vill jeg si at denne boka er verdt. Jeg tror jeg hadde angret i lang tid etter hvis jeg hadde gitt den noe lavere.
Så mitt terningkast blir 6/6.

Se alle anmeldelser