Hopp til innholdet
Hjem/Bøker/Felefeber/

Anmeldelser

Kommentarer

Anmeldelser

Felefeber

Av Elin Hansson

Anmeldelser (28)

Bok: Felefeber

Boka som rører

Emilie Louise

St. Franciskus

23.11.2023

Boka “Felefeber” skrevet av Elin Hansson, var veldig tung å lese og komme inn i på starten. Etter hvert som jeg leste ble den bedre og bedre, så den kjedelige starten gjorde ingenting. Boken blir veldig bra, fordi de har gode beskrivelser og de bruker ord som treffer noe i deg når det er trist. I perioder kan den bli litt kjedelig, men heldigvis varer det ikke lenge. Andre bør lese boka fordi den har et fint budskap. Den handler om å tørre å være seg sjøl og ikke bry seg om hva andre tenker eller mener. Den handler om å stå sammen som en familie.

Boka er en ungdomsroman.

Felefeber handler om en 18 år gammel gutt som heter Torleif. Han er homofil. Mammaen hans er død, og en dag får han en telefon fra faren sin. Goffa har fått slag. Torleif skal passe Goffa i høstferien og må derfor dra hjem til den lille bygda. Da han kommer til den lille bygda, forandrer alt seg. Det blir forelskelse, drama og krangling. I boken så får vi også møte vennene til Torleif. Rada og Kim.

Jeg tror forfatteren har skrevet denne boka for å vise unge mennesker hvor viktig det er å være seg sjøl og stå opp for seg selv og den man er. Felefeber fikk meg virkelig til å tenke på hvor heldig jeg er.

Jeg synes andre burde lese boken fordi den har et fantastisk budskap. Til tider er den litt merkelig og spesiell, men den er virkelig vært det.

Boka burde absolutt nomineres.

Jeg gir den terningkast 5.


Bok: Felefeber

Felefeber

Nikolai

Hellerasten skole

22.11.2023

Boken Felefeber er en ungdomsroman som handler om en gutt som heter Torleif, han bor på et internat, men en dag må han til hjembyen sin når morfaren hans har hatt slag, men Torleif tør ikke si til noen i hjembygda si at han er homofil så han er redd for å dra hjem. Der møter Torleif en annen gutt på alderen sin som heter Horimyo, han er en vikar på en skole og en hardingfelespiller fra Japan.

Boka Felefeber har ganske bra beskrivelser av personer og steder, så det er nesten som du får et bilde inn i hodet ditt av hvordan stedet eller personen ser ut og det liker jeg, personlighetene til karakterene er også veldig troverdige det gjør at boken blir mer interessant å lese, da vil jeg også finne ut hva som skjer videre i boka.

En ting som ikke er så bra med boka er at noen ganger er den ganske treig, det står for mye om en ting å det kan bli kjedelig.

Jeg er ikke så sikker på om det er andre ungdom som drar til hjembyen sin for å spille fele, det er ikke noe jeg ville gjort, men for noen andre som liker å spille fele er det sikkert noe de ville ha gjort.

Boken setter i gang følelser flere ganger som for eksempel når hovedpersonen, Torleif, forteller om den døde moren sin som han savner.

Jeg synes at boka bør bli nominert til uprisen fordi den er en bok som jeg og sikkert mange andre vil like, terningkast 5

Bok: Felefeber

Treg bok

Mina

Borge ungdomsskole

20.11.2023

Treg bok

Boka handler om en gutt som heter Torleif, han er homofil. Ingen i familien vet det unntatt hans nærmeste venner Kim og Rada. Torleifs Mor døde for 2 år siden. Han har slitt mye med det siden han følte at ho var den eneste i familien han kunne snakke med. Torleif bor ikke med familien sin siden han måtte flytte for å gå på skole. Faren og broren Tallak bor med morfaren Goffa. Goffa har fått slag og Tallak og faren skal på jakt. Torleif må ta ansvar og kommer hjem igjen etter 2 år borte fra Fittlausbygdi. Han passer på Goffa da han kommer i møte med en japansk felespiller som heter Horimyo. Horimyo er en kjekk, hyggelig, pliktoppfyllende og alt Torleif liker. Kommer Torleif til å holde på hemmeligheten sin.

For meg virket boka veldig kjedelig i starten og jeg fikk ikke lyst til å lese. Etter hvert ble det litt mer som skjedde og den ble litt mer interessant og spennende. Det var noen ganger jeg måtte lese en ekstra side fordi jeg ville finne ut av hva som kom til å skje. Jeg ønsket det sto litt mer om Torleif i starten, jeg fikk ikke nok informasjon om han. Boka var helt grei.

“Felefeber” er skrevet og handler om noe mange unge og eldre kan gå igjennom. Det å føle at de ikke er like eller at de er annerledes en andre. Dette er en bok som gjør at du ikke føler deg alene. Denne boka tar også opp mye opp om familie, kjærlighet og musikk. Liker du disse temaene vil denne boka være bra.

Boka var litt avansert i starten, men man kom mer inn i boka etter hvert. Det har blitt brukt litt vanskelig ord som gjør at det burde være for litt eldre visst du ikke liker slike vanskelige ord. Denne boka har også litt dialekt. Det er en litt dårlig og trist stemning, men det blir bedre. Setningene er tydelige og gjør det lettere å lese. Man forsår hva slags sjanger det er veldig fort.

Terningkast: 3

Bok: Felefeber

Om boken

Sara

Vardal ungdomsskole

17.11.2023

I denne boken så møter vi Torleif, han elsker musikk og er homofil, men det vet ikke noen unntatt vennene hans som heter Rada og Kim. Han flytta ut fra Fittlausbygdi for å studere og komme seg bort fra det stedet, men han finner seg at han drar tilbake dit når telefonen hans ringer og blir fortalt at bestefaren hans har fått slag. Han drar hjem igjen etter to år for å passe på bestefaren hans til han blir litt bedre. Mens han er der så møter han en japansk felespiller som heter Horimyo som Torleif forelsker seg hardt i, men det er vanskelig når ingen i bygda vet at han er skeiv. Boka handler om kjærlighet og musikk.

Boken var litt treig i starten, men etter hvert så blir boken mer spennende og mer følelses fylt. Jeg liker også veldig godt at den har litt realistiske problemer som jeg syns er spennende og interresant at det er i boken. Torleif sliter med at mange i bygda er homofobiske og at han har litt familie problemer med at han ikke er så nærme faren og broren hans og at moren hans er død. Jeg liker å hvordan personlighetene til personene i historien er ikke så funnet på, men sånn at du kan se for deg karakteren. Likevel så mye som jeg liker boken så skulle jeg likevel ønsket at vi gikk litt dypere inn i forholdet mellom Torleif, faren hans og Tallak og hvordan de var mot hverandre etter at Torleif prøvde å ta selvmord.
Terningkast: 5

Bok: Felefeber

Til å få “felefeber” av

Erle

Bryne ungdomsskule

16.11.2023

Denne boka handlar om Torleif. Han er homofil, elskar musikk, og elskar å spele fele. Han kjem frå Fittlausbygdi, men flyttar inn til byen for å gå på skule. Torleif har ikkje vore heima på 2 år, men plutseleg må han tilbake til heimbyen, for morfaren har fått slag. Når Torleif kjem til Fittlausbygdi møter han Horimyo, ein gut som endrar Torleif sitt liv.

Eg synest at denne boka var veldig, forvirrande, uforståeleg og det var alt for mange personar å følgje med på. Det var vanskeleg å forstå kven som var kven, og å forstå innhaldet i boka. Boka var langdrygen, for det tok lang tid før det skjedde noko som var spanande, og det var ingenting som var spanande eller kjekt å lese sånn eigentleg.

Felefeber var ikkje ei bok for meg, og det var ei forvirrande og uforståeleg bok. Derfor gjer eg denne boka terningkast 2.

Bok: Felefeber

Fele og kjærlighet med litt nynorsk

Andreas

Bøler skole

15.11.2023

Gjennom denne boka blir vi godt kjent med Torleif eller Tollef, han er homofil og elsker musikk. Han har flytta til Fittlausbygdi for å studere og der har de det veldig fint og er fri fra et samfunn han ikke finner seg inn i, men plutselig for han en telefon at guffa har hatt et slag så han må hjem igjen etter to år. Så går han inn i skapet igjen. Alle tingene som skjedde for to år siden dukker opp igjen. Men så kommer opp en japansk felespiller med navnet Horimyo som for Torleif til å føle seg sterk igjen. Denne boka handler om musikk og kjærlighet og om å tørre å være seg sjøl.

Denne boken var veldig tunglest og tok veldig lang tid før man kom til det spennende. Men det fine med denne boka var at det var veldig mye beskrivelser så man kunne veldig enkelt forutse hva som skjer i hodet ditt, for eksempel «Horimyo plukker opp fela som om den var en fugl med brukken vinge». Også har den veldig mange realistiske problemer i boka og de var veldig flinke med å løse de problemene. Det er veldig bra beskrivelser og den er veldig lett forståelig med hvordan setninger er bygd opp. Denne boken er kanskje tunglest, men jeg ville anbefalt å lese den ferdig fordi det er verdt det. Denne boken er litt opp og ned med spenning også fordi det kan være noen sider som er litt kjedelig og så blir det mer spennende så denne boka er for tålmodige ungdommer. Jeg merket også at boka er skrevet på bokmål og litt nynorsk som er litt merkelig.

Til slutt synes jeg boka var veldig bra, men den kan være litt krevende for utålmodige ungdommer. Så den kan ikke leses for alle og det er veldig mange meninger rundt boka. Jeg gir boka et terningkast 5. Jeg syns boka fortjener å være med i U-prisen fordi den kan bli sett på fra veldig mange forskjellig meninger og nesten alle er positive.

Bok: Felefeber

Kjekt med dialekt!

Veslemøy

Bryne ungdomsskule

10.11.2023

Denne boka handlar om Torleif, ein homofil gut som elskar å spele fele. Han er frå Fittlausbygdi, men flytta til byen for å gå på skule. Han reiser tilbake til Fittlausbygdi for å passe på goffa, som nettopp har hatt slag. Der møter han på Horimyo, eit møte som vil forandre livet hans.

Eg synest dette var ei forvirrande bok. Det var vanskeleg å forstå alt, henge med på alle namn og vite kven som var kven. Det tok lang tid før det skjedde noko spennande og når det endeleg skjedde noko spennande varte det kun eit par sider. Det som var positivt med boka var at eg heile tida var nysgjerrig på korleis det ville ende og om det ville bli ein lykkeleg slutt. Eg likte at nokre av orda var på dialekt for då kunne eg forstå litt korleis dei eg las om snakka. Eg likte og at personane hadde kallenamn fordi det blei litt meir personleg og kjekt.

Alt i alt var det ei heilt grei bok, men som var vanskeleg å forstå. Dette var dessverre ikkje ei bok for meg.
Terningkast: 3

Bok: Felefeber

Treg historie, veldig tunglest

Vilde

Grøtte skole

8.11.2023

Torleif skal hjem til bestefaren sin fordi han har fått slag, men Torleif har ikke vært hjemme på nærmere to år. Torleif er skeiv, men i Fittlausbygdi er det gammeldags og ingen er Homo. Hva skal Torleif gjøre når han blir forelsket når han møter på den japanske vikaren Horimyo?
Uansett er «Felefeber» en treg bok, og det tar litt tid før du kommer til det spennende partiet i boken. Selv om historien bare varer over høstferien og noen dager til, har boken 283 sider, men dette gjør slik at boken blir veldig bra beskrevet. Det er mange følelser og handlinger som blir beskrevet så godt at du føler at du er hovedpersonen noen ganger. Boken er også tunglest og kun for de som liker å lese. Skulle jeg ha anbefalt denne boken til noen burde de være gode til å lese og like å lese.
Handlingen i boken er dristig og romantisk, fin vis du sitter alene en kveld med en kopp kakao ;). Jeg selv likte denne boken ganske godt, men det er både negative og positive deler med boken. Noen positive deler er at den er fin, spenningskurven var ikke forventet, godt beskrevet, handling du kan kjenne deg igjen i, språk som er lett å forstå og bruker ord og utrykk du finner blant ungdommen. Noen negative deler er at den, som nevnt tidligere, er treg å lese og den har mange sider med mye tekst. Det tar litt tid å komme inn i handlingen, men ellers er den veldig fin og gøy, jeg gir den terningkast 4.

Bok: Felefeber

kjærlighet og felespill

Sigurd

Bøler skole

8.11.2023

Torleif har flyttet fra den lille bygda Fittlausbygdi for å studere, og har med det kommet seg ut av et samfunn han ikke føler seg velkommen i, spesielt når det gjelder å være homofil. Etter to år finner han ut at morfaren har fått slag, og han må hjem igjen for å se til at det går bra. Plutselig er han inne i skapet igjen, og alle i bygda er akkurat slik han husker dem. Gamle, undertrykkede følelser presser seg opp til overflaten, og på toppen av det hele dukker det opp en japansk felespiller ved navn Horimyo, som får hjertet til Torleif til å hoppe over et slag. Dette er en historie om kjærlighet, felespilling og om å takle sine egne følelser.

Denne boken synes jeg var spesielt fin fordi den viser veldig ekte problemer som finnes i verden nå, men den er også en romantisk kjærlighetshistorie og en historie om å tørre å være seg selv. Verdenen boka finner sted i er godt skildret, og man kan nesten føle på stemningen på de forskjellige stedene. Det er også veldig godt skrevet hvordan stemningen endrer seg etter viktige hendelser, spesielt mot slutten av boken.

Personlig synes jeg denne boken er veldig godt skrevet, og ikke minst viktig. Den takler veldig ekte problemer på en bra måte, og viser oss et eksempel på hvordan en roman kan handle om mer enn bare kjærlighet. Jeg tror mange ungdommer kan kjenne seg igjen i disse problemene, og kanskje bruke denne boka for å forstå seg selv litt bedre. Den fortjener en plass i Uprisen, og jeg gir den terningkast fem.Bok: Felefeber

En god, men treg historie

Sandra

Rana ungdomsskole

7.11.2023

Boken Felefeber er en ungdomssroman som handler om Torleif eller Tøllef som han og ble kalt. Torleif kommer fra fittlausbygdi, men flytter to år til byen for og gå musikk linja på internatet. I høstferien vil faren at han skal komme hjem til fittlausbygdi for goffa har fått slag. Da Torleif drar til hjembygda si møter han på mange forskjellige utfordringer da han forelsker seg i en gutt fra Japan horimyo, men har og en episode med låta felefeber som han ikke har hørt siden moren sin begravelse. Hvordan hadde du håndtert det og komme ut av skapet for en hel bygd, til og med din nermeste familie? Hva med å dra tilbake til barndomsstedet ditt etter du har mistet en forelder?

Handlingene i boken er realistisk bare noen få scener er litt urealistiske. Boken har en spennende historie som kan være tilpasselig for ungdommer. Den var litt uinteressant i starten, men det bygget seg mere opp mot slutten, innimellom var det noen ganger jeg ville legge fra meg boken da det gikk litt tregt. Boken startet ikke rett på handling det tok sin tid før noe spennende skjedde, men den startet rett inn i historien og det var lett og komme seg inn i den. Boken var kjedelig imellom de forskjellige handlingene og på starten.

Boken har et veldig viktig tema med psykisk helse og å komme ut av skapet. Boken var lett og lese å var ikke for tung. Vi fikk vite bare litt om hver karakter, men litt mere om hoved karakteren Torleif. Jeg syntes vi burde få vite mere om goffa og horimyo osv, sånn at det er på en måte flere hovedkarakter som er mere med i historien.
Boken er skrevet på bokmål, men karakterene fra fittlausbygdi har en spesiel dialekt som hadde et litt humoristisk preg med ord som «fittlausbygdi».

Jeg syntes boken var litt forutsigbar og etter hver skjønte man hva som kom til og skje tilslutt. Boken hadde noen små plot twist, men det kunne gjerne ha vært noen større. Alt i alt syntes jeg at det var en helt OK bok. Den var helt grei og lese og ikke for tung. Hvis jeg skulle anbefale den til ungdommer ville jeg anbefalt den til ungdommer som er interessert i musikk eller sånn som Torleif spiller Hardangerfele. Den passer kanskje og til de som kan kjenne seg igjen i å ha mistet noen nær eller det med psykisk helse, at man har det vanskelig eller tøft. Jeg ville gitt denne boke terningkast 4.

Bok: Felefeber

Musikk og kjærlighet

Ingrid Gram

Hellerasten skole

2.11.2023

«Felefeber» er en ungdomsroman om kjærlighet, musikk og familie. Den er skrevet av Elin Hansson.

I boka møter vi Torleif. Han har ikke vært hjemme på to år fordi han har vært på musikkhøyskole. Når han plutselig får en telefon om at morfaren hans har fått slag, må han dra tilbake til hjembygda. Ingen hjemme vet at Torleif er homo, men i bygda møter han den japanske hardingfelespilleren Horimyo som vekker mange følelser i ham som skaper både lykke og kaos.

En ting jeg likte ved boka var hvordan forholde til Torleif og de rundt han var beskrevet, man skjønte godt hvor nær han var til de forskjellige karakterene uten at det måtte beskrives i mye detalj. Jeg likte veldig godt forholde mellom Goffa og Torleif. De skjønte hverandre på en sånn måte at de kunne forstå hva den ene tenkte uten å måtte uttrykke det med ord.
Noe annet jeg likte med boka var at karakterene var beskrevet på en realistisk måte som man kunne relatere seg til. Noen av navnene var litt rare, men jeg synes fortsatt de passet bra til karakterene og ga boka personlighet.

Noe jeg ikke liker er at det var flere steder i boka der det gikk ganske sakte, noe som gjorde at jeg mista interessen for å fortsette å lese boka. Det gikk tregest på starten av boka, så det ble litt kjedelig og komme seg inn i lesingen.

Det som fikk meg til å like boka mest var at boka hadde et veldig viktig budskap, nemlig det å tørre å være seg selv. Boka handler også om mental helse som er et veldig viktig tema. Det ble veldig bra vist fram at Torleif til slutt turte å være seg selv og være stolt over det, noe jeg synes var en veldig fin slutt. Jeg likte og at det var lukket slutt, slik at det ble bra igjen på slutten av boka og at man fikk vite hvordan historien endte. Boka handler mye om musikk, Torleif spiller hardingfele og han har gjort det nesten hele sitt liv. Å spille fele er en veldig viktig ting for han. Jeg synes det å skrive om hardingfele var en interessant og annerledes ting å gjøre, og at det løftet historien.
Jeg likte denne boka veldig godt. Den hadde personlighet, den var unik, den hadde et kjempefint budskap, boka var meningsfull og kjærlighetshistorien til Torleif og Horimyo var veldig fin. Måten forfatteren brukte musikk til å bringe dem sammen og gjøre ting godt igjen var en romantisk avslutning jeg likte veldig godt. Jeg gir denne boka terningkast 5, og jeg vil gjerne nominere denne til U-prisen.

Bok: Felefeber

måtte kjempe for å ikke sovne..

livunn

Steinerskolen i Vestfold

2.11.2023

Felefeber
_________________________________________
Felefeber er en ungdomsbok skrevet av Elin Hanssons.
__________________________________________
Denne boken handler om hovedkarakteren Torleif, han drar tilbake til
hjembygda hans for å passe på bestefaren sin som er syk. Det største
problemet med dette er at ingen i hjembygda hans vet at Torleif er skeiv og
det er ikke fult så akseptert i den lille bygda. Senere i boken møter Torleif en japansk Hardingfelespiller Horimiyo som han raskt blir forelsket i og som han ender opp med å kysse i en gymsal, som en annen person fra bygda ser og da offentlig avslører Torleif om at han er homofil og
ødelegger fela hans. Torleif prøver da å bevise at han ikke er homofil og
kysser en annen jente i feleklassen hans, men det så Horimiyo og da
valgte han å «ghoste» Torleif. Torleif ble veldig plaget av dette og da valgte han å
spille en sang på fela si kalt «felefeber» offentlig på live tv og si at han elsker Horimiyo – Horimiyo ser dette og de møtes igjen og Torleif spør om
han vil danse med han som han før ikke har turt å gjøre, også var det
happy ever after.
__________________________________________
Det som gjorde denne boken bra var at den var ganske godt skrevet, den var
lett å lese, det var ikke mye blandet inn engelsk tekst, den ga gode detaljer
om karakterene i boken, den var spennende og romantisk.
__________________________________________
Det som gjorde denne boken dårlig var at handlingene tok ganske lang tid,
nærmere slutten av boken var det en lang pause hvor det skjedde så mye rart
osv at jeg ikke fikk med meg helt hva som skjedde, det var ganske lite lissom
«romantiske scener» og man fikk vite lite om selve forholde til Torleif og Horimiyo.
det var lange pauser før det skjedde noe spennende og når det skjedde så var det fort over. Som fks den tiden der Torleif og Horimiyo ikke snakket sammen så var det meget kjedelig fordi det lissom hang ikke sammen, mye av det. Så det var vanskelig å følge med eller kjøne hva som skjer. Jeg synes slutten var lite tenkt gjennom og sluttet kjapt. Sutten kunne f.eks ha gått i litt mer detalj om hvordan Torleif og Horimiyo ble sammen og hvordan det gikk osv. Jeg synes det var fint at Torleif etter hvert får sagt alt han har sperret inne så lenge, og hvordan forfatteren «pakker» det sakte men sikkert ut sånn at man kan sette det alt sammen til slutt.
__________________________________________
Det som er spesielt med denne boken er at det er mye snakk om feler og det
gjør den spesiell fordi jeg har aldri lest en bok som har så mye fokus på
akkurat det, men jeg liker at den er annerledes.
__________________________________________
Konklusjonen med denne anmeldelsen er at boken er helt grei, jeg personlig
hadde ikke lest den igjen, men bra skrevet, den er spennende av og til, og du får finne ut ting om feler som du da kanskje ikke viste om fra før. Jeg gir boken et terning kast på 3/6

Bok: Felefeber

Var for rolig

Aurora

Tjøme ungdomsskole

2.11.2023

Felefeber er en ungdomsroman av Elin Hansson som handler om Torleif. Han spiller hardingfele. Familien hans vet det ikke, men Torleif er homofil. I starten av boken må Torleif hjem til Fittlausbygdi for å passe på bestefaren hans siden han har fått slag. Mens Torleif er hjemme møter han en annen gutt som også spiller hardingfele, hvem kan dette være?

Budskapet til boken var klart og fint, det å være seg selv. Dette er veldig viktig i dagens miljø. Torleif er veldig åpen med vennene sine i byen, derfor er budskapet veldig synlig. Karakteren Torleif er en fyr som virker ganske snill, og virker ganske åpen, så Torleif er en karakter jeg liker.

Jeg synes at boka var litt krevende å lese fordi den var for sakte. Litt på slutten er boken også litt dramatisk. Det kunne vært mer handling enn det boken har nå, så kunne den vært litt enklere og mer gripende. Det var kanskje litt for mange gjentagelser om hva som skjedde.

Jeg gir boken terningkast 3, fordi den har et klart og fint budskap, likevel er den ganske kjedelig å lese. Den kunne hatt mer fengende og gripende innhold.

Bok: Felefeber

En bok jeg skulle ønske aldri tok slutt

Synne

Bøler skole

2.11.2023

Felefeber er en skikkelig god feelgood bok om kjærlighet, vennskap og om det å være seg selv. Det er en sånn bok som man skulle ønske at aldri tok slutt.

Hovedkarakteren Torleif er homofil og kommer fra en liten bygd i Norge kalt Fittlausbygdi. Nå har han flyttet ut og kommet seg vekk fra hjembygda, men så får morfaren hans slag og Torleif må dra hjem.

En ting jeg liker spesielt godt med denne boken er at karakterene er veldig godt skrevet. De virker som ekte mennesker. De har sine egne følelser og personligheter. Uavhengig om vi får vite mye eller lite om en karakter, virker alle som noen jeg kunne møtt i virkeligheten. Hovedpersonen Torleif likte jeg veldig godt. Det er flere sider ved han som jeg kan kjenne meg igjen i. Kjærligheten for musikk er noe vi har til felles, og jeg kjenner godt igjen følelsen av å drømme seg bort eller bli helt oppslukt av en god låt. Gjennom boka får vi vite akkurat nok om bakgrunnen til Torleif. Jeg forsto bedre hvorfor han tok de valgene han tok og reagerte sånn han gjorde, men uten at det noen gang blir repeterende eller kjedelig.

Jeg synes boka hadde en god flyt. Mens jeg leste, ble jeg mer og mer dratt inn i handlingen. Jeg bare måtte vite hvordan historien sluttet. Hvordan skulle det gå med Torleif? Mot slutten synes jeg derimot at historien stoppet litt opp. Da høstferien var over, og Torleif dro tilbake på skolen mistet jeg en del av den spenninga. Stemningen forandret på seg og hele tempoet i boka gikk litt saktere. Likevel synes at det var en veldig fin slutt på boka. Jeg var nesten litt trist da det var over. Jeg hadde lyst til å høre mer om Torleif og Goffa og Horimyo alle de andre karakterene som jeg ble så godt kjent med. Men alle bøker må jo ta slutt, og jeg synes denne gjorde det på en veldig fin måte.

Jeg vil gi felefeber terningkast fem. Jeg ble virkelig fanget i handlingen og jeg har blitt skikkelig glad i Torleif. Jeg vil anbefale felefeber til alle og synes det er en skikkelig god kandidat til å vinne U-prisen.


Bok: Felefeber

Fele og kjærlighet

Frida

Bø ungdomsskole

27.10.2023

Felefeber er en ungdomsroman skrevet av Elin Hansson. Torleif er hovedkarakteren i denne boka. Han er en ung gutt som går musikklinja på videregående. Hans instrument er fele. Torleif er homofil, men det tør han ikke å si til noen hjemme i bygda der han vokste opp. Når han møter en japansk felespiller, så blir det plutselig litt vanskelig å skjule det faktum at han liker gutter.

Jeg likte plottet på boka. Ganske unikt å skrive om hardingfele. For de som liker musikk er det ganske interessant, men for de som ikke kan noe om musikk er det kanskje litt forvirrende. Det ble brukt musikkutrykk, som for eksempel "kvarten". Jeg personlig likte at de brukte litt "musikkspråk", men det er nok ikke alle som forstår det like godt.

Måten boka ble skrevet på var litt merkelig. Det er blanding av bokmål og dialekt? Som for eksempel "ække sulten" og "…figgur'n er forelska." og "…noe gærent med fela?". Vi skjønner jo hva som står, og det er jo helt greit når det blir skrevet slik når noen har en analog, men når det er slikt språket er i hele boka, så syns jeg det blir litt irriterende å lese.

Veldig god slutt. Den var litt åpen, som får oss til å måtte tenke ut hvordan det ble etterpå. Da har vi muligheten til å lage vår egen slutt oppe i hodet vårt. Det liker jeg. Ikke for åpen slutt, så klart. Fordi da kan det bli litt for vanskelig å tenke til seg slutten. Denne boka hadde den perfekte slutten. Vi får en lykkelig slutt og så må vi tenke selv om hvordan det blir når Torleif må tilbake til skolen.

Terningkast 3

Bok: Felefeber

levde ikke opp til forventningene

mari

Finnsnes ungdomsskole

27.10.2023

Felefeber er en ungdomsroman skrevet av Elin Hansson. I boka følger vi en gutt som heter Torleif. Torleif har nettopp flyttet fra hjembygda si for å gå på musikkfolkehøgskole i Oslo. Plutselig får han en telefon om at han må komme hjem for å passe på goffa som har fått slag. Han engster seg litt til å dra hjem, for ingen i bygda vet at han er homofil. Men hvordan skal det gå for Torleif å skjule at han er homofil når han forelsker seg i en annen gutt i bygda?
Jeg personlig synset denne boken var litt treig, og vanskelig å komme inn i. Den var vanskelig å følge med i, og tok tid før det skjedde noe. Det var flere ganger hvor jeg ville legge boken i fra meg, for det var en «treig» kjærlighetshistorie.
Selv om boken tar opp viktige temaer og kan være en fin bok ville ikke jeg anbefalt denne om du ikke er kjempeglad i å lese fra før. Den kan være vanskelig å komme inn i, og er ganske kjedelig i starten. Boken passer nok best for ungdommer mellom 13-16 år.
Jeg ville ikke nominert denne boka til U-prisen og gir den et terningkast 2.

Bok: Felefeber

Jeg kunne høre musikken, og befant meg i en konsert.

Alina

Vardal ungdomsskole

26.10.2023

To ord: helt nydelig. Denne boka har så mye innhold, både drama og kjærlighet. Det begynner trist og tungt og jeg følte at her hadde det skjedd noe. Jeg ble dratt inn i perspektivet og kunne kjenne igjen følelsene som hovedkarakteren hadde som om han spilte de med felen sin. Jeg er ganske musikalsk selv og vet hvor emosjonell jeg kan bli når jeg spiller sanger. Det er noe helt utrolig å kunne føle at man ikke trenger å snakke, men at man da bare kan spille ut følelsene. Defor digget jeg boka men satt forsatt igjen med en litt guffen følelse.

I boka har hovedkarakteren dratt fra sitt hjemsted på grunn av tidligere konflikter. Nå befant han seg tilbake fordi bestefaren hans hadde blitt dårlig og trenger mer hjelp til hverdagslige ting. Han får fort tilbake tidligere sår som kanskje ikke helt hadde grodd igjen. Han trodde han hadde dratt fra følelsene og hadde gravet dem ned under byen. En dag da han måtte hjelpe faren hans ble han helt num fra topp til tå etter synet av en mann. Han ble settet i flere situasjoner med mannen helt til han hadde nok av å forfalske følelsene. En ting var klart, han totalt digget mannen, han var helt forelska. Men hva hvis det kommer ut feil, kanskje han må dra tilbake, igjen?

Det var tungt i starten men det ga boka en bedre dybde. Når det gikk bedre følte jeg meg mye mer fri og kunne slippe vekk medfølelsen min og kunne slappe selv av. Jeg likte veldig godt hovedkarakteren og i stunder kunne kjenne meg litt igjen. Jeg kan pirke litt på språkbruk og at det var noen steder jeg absolutt ikke kjønte hva som sto. Noen ganger fant jeg ut at noe jeg hadde lest for 10 sider siden var helt feil. Siden boka var så lang i starten kan jeg ha slomret litt og gått glipp av viktig informasjon som jeg kunne ha trengt senere. Men alt i alt var det en ganske fri opplevelse. Jeg kunne ha ønsket meg mye mer med kjærligheten og at de kunne ha fått litt bedre bånd. Det kjedde litt for fort. Forfatteren kunne kanskje ha tatt litt mer tid til å lage romantiske scener som fikk leseren litt mer slukt i innholdet. Men for meg, som er en veldig språkslig person, greide jeg godt å lese imellom linjer. Og slutten, jeg elsket slutten. Ingenting er bedre enn å forklare kjærligheten sin med musikk. Det er ett språk som man kan høre uansett hvor du er fra. Ikke alle kan kunne tolke det, men det nådde ihvertfall meg.

Terningkast: 6

Bok: Felefeber

Fele feber

Madeleine

Vardal ungdomsskole

26.10.2023

Denne boken var bra. Jeg likte den å det som skjedde i den. Den homo gutt var veldig kul å hadde en bra rolle. Den var ikke så lettlest da. Fin bok for de som er flinke å lese

Bok: Felefeber

Felefeber anmeldelse

Nora

Vardal ungdomsskole

26.10.2023

Denne boka var ikke helt min stil. I denne boka skjedde det lite og den var ikke gøy lese. Denne boka var rett og slett bare ikke morsom å lese.

Bok: Felefeber

Tung å lese, men koselig historie

Johanne

Ve skole

24.10.2023

Boka starter med beskrivelser av livet til hovedpersonen Torleif. Videre blir boken ganske tung å lese og jeg ville egentlig bare legge den fra meg. Slutten blir bedre igjen, men det er mange frampek så det er lett å gjette seg til hvordan den slutter. Den slutter koselig og fint.

Det er en spenningskurv som gjør boken mer spennende. Boken var til tider veldig lett å legge fra seg, men når man var i de spennende delene var den vanskelig å legge fra seg.

Det er lett å leve seg inn i boka, da det er hverdagslige problemer. Det er problemer som krangler med foreldre og venner, det er koselige besøk hos besteforeldre.

Boka passer bra sammen og er godt skrevet. Den er skrevet delvis på dialekt, noe som skiller den litt ut. Dialekten passer til boka fordi det handler om et tettsted og der er det ofte dialekt.

Den handler egentlig om å være ung og passe inn i miljøet. I denne boken hendler det om Torleif som ikke tør å si til bygda hans at han er homofil, men vennene han i byen er fult klar over det.

Du burde lese boka om du liker bøker fra virkeligheten med en sann historie. Den er litt treg, så du må ha tålmodighet.

Jeg vil gi boken terningkast 4 fordi det er en bra bok med en bra historie. Den tar opp et viktig tema og det er lett å kjenne seg igjen i. Det som trekker ned er at alt skjer over veldig lang tid, så det blir veldig tungt å lese og det er veldig lett å tenke seg til hva som skjer på slutten. Jeg synes boka ikke skal bli nominert til Uprisen.

Bok: Felefeber

Kjærlighet eller omdømme

Amalie

Tjøme ungdomsskole

23.10.2023

Kjærlighet eller omdømme
Felefeber er en roman skrevet av Elin Hansson. Boken handler om en gutt som heter Torleif, han er homofil og elsker å spille fele. Han har flyttet til byen for å studere. Han har ikke vært på besøk hjemme siden han flyttet dit. Plutselig en dag får han en telefon fra faren sin om at han er nødt til å komme hjem for å passe på Goffa, som hadde fått slag. Ingen i hjembyen vet at Torleif er homo. Hvordan skal han skjule det når han blir forelsket i en gutt i hjembyen?

Det var perioder i boken hvor det ikke skjedde så mye, dette gjorde den litt kjedelig. Det er en godt skrevet bok som har gode budskap. Boken sine budskap handler blant annet om og være skeiv og hvor vanskelig det kan være å si det til familie og venner. Et annet budskap er psykisk helse. Hansson fikk også med dette i boken, noe jeg syntes er bra og viktig.

Torleif virker som en veldig hyggelig og omtenksom gutt. Han har hatt et tungt liv blant annet fordi moren hans døde da han var mindre. Han valgte å flytte fra faren og broren sin og til byen. Der fikk han det mye bedre og var generelt mer glad. Han forandrer seg når han kommer hjem, da er han ikke seg selv. Torleif er en fin fyr som er både morsom og snill. Dette er spesielt når han er med riktig folk. Jeg liker han veldig godt, og spesielt i slutten av boken

Hansson lykkes i å skrive en gripende roman. Jeg syntes boken var litt langsom til tider, men det stoppet meg ikke for å lese resten. Budskapet i denne boken er veldig viktig og bra. Det kan være svært relaterende for ungdommer som ikke tørr og være seg selv. Boken viser også hvor viktig det er og vise at du er der for vennene dine, fordi du vet aldri hva de har gått eller går igjennom.

Kort oppsummert mener jeg at Felefeber er en bra bok med gode budskap. Den er litt langsom til tider noe som gjør den litt kjedelig. Jeg vil anbefale denne boken til ungdommene, men spesielt de som føler litt av det samme som Torleif. Derfor gir jeg boken terningkast 4.

Bok: Felefeber

Felefeber – Noe alle burde lese

Patryk Franciszek Mojeszczyk

Flåtestad skole

23.10.2023

Boka "Felefeber" handler om en gutt som heter Torleif som går på en musikkfolkehøgskole I Oslo eller som han kaller det "Akademiet". Han bor også på hybel. Han finner ut senere at han må dra hjem tilbake til familien sin I høstferien fordi morfaren har fått slag og noen må passe på han. Han må derfor dra tilbake til Fittlausbygdi. Han har ikke vert der på to år. Det som familien ikke vet er at han egentlig er homofil. Han møter en person som heter Horymio. Han er dritflink på å spille fele og etter at de blir møtt, spiller han melodien fra sangen "Felefeber". Torleif blir rørt og begynner å gråte, for sist gang han hørte sangen, var i begravelsen til moren hans.

Dette er en bok om musikk, kjærlighet og å være annerledes/være seg selv. Noen ting jeg likte med boka var at den var uforutsigbar. Det betyr at det var vanskelig å vite hva som kommer til å skje videre. Men selv om boka er uforutsigbar så var det enkelt å følge med på handlingen. Jeg likte at boka ikke hadde en flat spenningskurve. Spenningskurven gikk veldig opp og ned. Det liker jeg med bøker, fordi når den går litt ned, altså at det er mindre spennende ting skjer i boka, så vil den gjøre at de øyeblikkene der det er mye spenning blir mer spennende å lese.

Jeg synes dette er en fin bok å lese fordi den handler mye om musikk, som passer bra siden jeg er musiker. Det jeg også likte ved boka var at alle karakterene i boka spilte en stor rolle og man ble kjent med hver eneste en. Jeg merket etter hvert at denne boka var litt annerledes en de andre bøkene jeg har lest før. Dette var virkelig den første boka jeg synes var interessant og den første boka jeg faktisk ville lese ferdig. Selv om den hadde en lang historie, var den lett å lese å forstå hva som skjedde.

Boka var litt sakte og uinteressant i starten. Det tok en stund før den begynte å bli grei å lese. Jeg var ikke så gira med å lese videre til litt før midten.

Dette var en fantastisk bok som jeg anbefaler alle å lese. Mitt eneste trekk ved boka var at den var litt kjedelig på starten, men den ble mer og mer interessant jo lenger jeg leste. Det er ikke noe mer jeg synes var dårlig med boka, så jeg synes den fortjener terningkast 5.

Bok: Felefeber

Klein kjærlighetshistorie

Iben

Flåtestad skole

20.10.2023

Iben, Flåtestad skole

Boken Felefeber er om en gutt som heter Torleif. Torleif er homofil, noe som veldig få vet. Boken handler om når Torleif drar tilbake til bygda si, for første gang på to år, for å passe på morfaren hans Goffa som har fått slag. Når han kommer tilbake møter han mange store utfordringer og valg, som når han møter Horimyo, en japansk hardingfelespiller. Kommer Fittlausbygdi til å skjønne at han er homofil?

Min favoritt ting med boka var forholdet mellom Torleif og Goffa. Jeg syns det var realistisk og ikke overdrevet. Karakteren Goffa var mye med på å gjøre boken koselig. I tillegg var den lett å lese med få avanserte ord. Boken tok også opp mange viktige temaer, som for eksempel psykisk helse og hvor viktig det er å snakke med andre om det. Dette er noe mange sliter med som ungdom og er derfor veldig relevant i en ungdomsbok.

Noe jeg ikke likte med boken var hvor treig den var. Det var få spenningstopper på lang tid, som førte til at jeg ville legge ned boken flere ganger. Det var også mange ganger boken var rett og slett klein å lese. Så klein at jeg fikk vondt inni meg. Karakteren Kim likte jeg lite. Syntes han var for basert på en stereotypisk homofil gutt. Talemåten og oppførselen hans var for urealistisk for meg. Utenom den karakteren, var språket relativt realistisk. I tillegg ble jeg overasket over hvor lite kjærlighet boken inneholdt. Hvert fall når det står på baksiden at det er en historie om musikk og kjærlighet.

Boken hadde få spenningstopper og de den hadde var lave. Man skjønte også mye av hva som kom til å skje i de forskjellige situasjonene. Det var helt i slutten av boka at jeg skjønte at Fittlausbygdi faktisk het Fittlausbygdi, og det ikke var noe de kalte den. Jeg mener også vi burde fått beskrevet flere av karakterene og fått vite flere bak historier.Selv om boken hadde en fin historie og tok opp mange viktige temaer, ville jeg ikke anbefalt denne boka om du ikke er glad i bøker fra før. Det tar lang tid å komme inn i boken, og det er bare helt på slutten spenningskurvene blir høyere. Boken passer nok best til aldersgruppen 13-16 år.

Jeg ville ikke nominert denne boka til Uprisen.Terningkast: 3

Bok: Felefeber

treig kjærlighetshistorie

Sanne

Flåtestad skole

20.10.2023

Felefeber

Felefeber er en kjærlighetsroman som handler om Torleif. Han har flytta fra hjembygda for å gå på musikklinja på VGS. Torleif er homo og det er ingen i hjembygda hans, Fittlaugsbygdi, som vet det. Dette blir ett problem når Torleif får en telefon om at bestefaren har fått slag, og at han må komme hjem. Skal Torleif fortelle de gamle vennene sine at han er homo? Og hva skjer når Torleif blir forelsket?
Det jeg likte med boka var at det var ikke vanskelige ord og det var lett å lese. Jeg likte også karakteren morfar. Han virket hyggelig og jeg synes han kunne vært en større rolle i boka.
Boken starter rett i handlingen, noe som gjør det spennende å lese videre. Spenningen og informasjonen bygger seg opp mer og mer inn i boka. Man får vite mer og mer om Torleif og historien hans. Jeg synes også det var lite snakk om de andre personene i boka, det ble veldig mye fokus på Torleif.
Det jeg ikke likte med boka var at det skjedde mye rart som ikke ga helt mening, og det ble rett og slett kjedelig å lese. Det var også mindre kjærlighet enn det man skulle tro, og den kjærligheten som var i boka var veldig klein. Jeg kunne også forutse veldig tidlig i boka om hva som kom til å skje.
Jeg synes boka tokk opp mange viktige temaer som psykisk helse og tørre å være selg selv, men for meg ble det litt lite handling og jeg skulle ønske det skjedde litt mer.
Jeg ville anbefalt denne boken til noen som liker at det ikke skjer så mye hele tiden. At det er en rolig start og en rolig handling.
Jeg synes ikke denne boken skal nomineres til U-prisen.


Terningkast: 3

Bok: Felefeber

Levde ikke opp til forventningene

Elida

Tjøme ungdomsskole

19.10.2023

Felefeber er en ungdomsroman skrevet av Elin Hansson. Boken handler om Torleif som flytta hjemmefra bygda si for å gå på musikklinja i byen. Plutselig fikk han en uventet telefon der han skulle komme hjem, siden morfaren hadde fått slag. Der møtte han på mange gamle kjente og fikk blanda følelser, og én ny og spennende fyr. Hva skjer videre med Torleif når han for første gang på to år kommer hjem?

Noe jeg syntes var bra med denne boka, var at budskapet var fint og veldig tydelig. Å tørre å være seg selv. Torleif har ikke sagt til familien sin at han er homofil, han er redd for at de ikke kom til å akseptere han for den han faktisk er. Forfatteren fikk det fint fram. Jeg likte også at alt ikke var like åpenbart. Det gjør at leseren blir litt mer nysgjerrig og må tenke siden man ikke får vite alt med en gang.

Jeg synes boka var rett og slett for rolig med lite handling. Det var flere ting jeg tenkte kom til å skje, men som aldri skjedde. Den hadde vært bedre hvis den var mer dramatisk og fengende. Da tror jeg at det hadde vært mye gøyere å lese. Det var steder i boka der jeg hadde null leseinteresse, og for meg trekker det mye ned. Selv om det ikke var like bra gjennom hele, ville jeg fortsatt finne ut av hva som skjedde med Torleif til slutt.

Karakteren, Torleif, synes jeg er en fin karakter. Han er snill, familiekjær og bryr seg om de rundt seg. Det er noen ganger ting kommer ut at han som han kanskje ikke mener eller som han ikke burde sagt. Det at han ikke er helt perfekt synes jeg også er bra.

Alt i alt synes jeg denne boken var relativt trettende og som ikke levde helt opp til forventningene. Det var mange fine temaer og budskap som forfatteren fikk fint fram, det likte jeg. Jeg gir denne boken terningkast 3.

Bok: Felefeber

En hemmelighet ingen andre vet

Turid

Bø ungdomsskole

18.10.2023

Felefeber er en ungdomsroman skrevet av Elin Hansson. Boka handler om Torleif. Torleif er ikke som alle andre, han er nemlig homofil og ingen i hjembygda hans vet det. Når morfaren til Torleif får slag forandre alt seg, Torleif må reise til hjembygda for å ta vare på han. Da møter han den japanske hardingfelespilleren Horimyo som forandrer alt inni han.

Jeg likte at boka tar opp mange viktige temaer og viser hvordan det kan være å miste en som er nær deg. Boka beskrev ikke så mange andre karakterer en Torleif, noe jeg syntes var litt dumt siden jeg hadde likt å bli bedre kjent med flere av karakterene i boka. Jeg syntes til tider det var litt vanskelig å henge med på handlingen og forsto ikke alltid hvorfor visse ting var med i handlingen. Felefeber er en kjærlighetsroman men jeg følte ikke det kom helt frem før i midten av boka. Jeg syntes det tok litt lang tid før handlingen var interessant og det faktisk kom frem at det var en kjærlighetsroman.

Terningkast: 4


Bok: Felefeber

En fin bok

Thea

Hellerasten skole

11.10.2023

Boka handler om Torleif som drar hjem etter to år. Mens han er der møter han Horimyo, en person fra Japan. Horimyo er gjestelærer i bygda. Boka handler om hvordan Torleif og Horimyo blir kjent mens Torleif prøver å deale med hjemlivet, som er litt vanskelig.

Jeg likte temaet i boka, det at de snakket om hvordan det er å miste noen nær deg. Jeg likte også at Felefeber faktisk er en sang du kan høre på Spotify.

Felefeber er en sang som setter i gang følelser hos hovedpersonen, Torleif. Jeg synes også at språket er realistisk.

Jeg synes det var litt for få skildringer av karakterene generelt. F.eks. av Horimyo, som beskrives som veldig mørke øyne, bustete hår og en rosetatovering.

Jeg skulle ønske at det ble fortalt mer om karakterene, mer om hvordan de ser ut. Jeg skulle også ønske vi fikk se litt mer av historien til Tallak og Faren, fordi da kunne jeg blitt mer kjent med dem.

Jeg synes boka burde nomineres fordi den tar opp realistiske temaer og man kan til en viss grad sette seg inn i det som skjer i boka.

Terningkast fire. Boka har en god historie. Men skildringene er ikke så gode, man får ikke vite så mye om personene i boka annet enn om Torleif.

Bok: Felefeber

Skuffende kjærlighetshistorie

Aurora

Flåtestad skole

27.09.2023

I boka "Felefeber" møter vi hovedpersonen Torleif, det er ingen i hjembygda hans som vet at ha er homofil. Han har også flyttet hjemmefra for å gå på skole. En dag får han en telefon som sier at bestefaren hans har fått slag, derfor drar han hjem i høstferien for å passe på bestefaren. Når han er i hjembygda, møter han den japanske hardingfelespilleren Horimyo og ting han aldri har snakket om før kommer til overflaten.

Ting jeg likte med boka var blant annet forholdet mellom bestefaren og Torleif. Jeg likte også at TikTok ikke ble nevnt fordi jeg hater når forfattere tar med TikTok i bøkene sine. I tillegg likte jeg bokas flere temaer som blant annet psykisk helse, det å være seg selv og musikk. Dette er temaer som er veldig relevante for ungdom og som jeg liker å lese om. En annen ting jeg likte var at forfatteren ikke brukte veldig mye "slang".

Jeg syntes kjærlighetshistorien i boka er forutsigbar, og det jeg tenkte skulle skje skjedde. I tillegg var jeg skuffet over hvor kort del av historien var kjærlighet, 30 sider totalt er litt kort. Jeg fikk inntrykk at dette først å fremst var en kjærlighets roman, men sånn var det altså ikke. Enkelte deler i boka var også veldig kleine som når Torleif roper til hele stabburet at han elsker Horimyo, jeg måtte legge fra meg boka og stoppe å lese fordi jeg ble så flau. Det var også deler av historien/detaljer jeg ikke skjønte helt som hvorfor det plutselig kom en elg. Og i tillegg tok det lang tid før jeg skjønte at bygda faktisk het Fittlausbygdi og at det ikke var et kallenavn. Jeg mislikte også karakteren Kim ganske mye fordi jeg føler han er veldig basert på stereotypene til en homofil mann. Enkelte ting boka kan være vanskelig å forstå hvis man ikke spiller et instrument.

Selv om dette var en bok som ikke levde helt opp til forventningene er det fortsatt en bok med vikte, relevante temaer. Derfor vil jeg anbefale denne boka til deg som liker å lese om psykisk helse, bøker om å være seg selv eller musikk. Men forventer du en roman med mest fokus på kjærlighet blir du skuffa. Derfor vil jeg ikke at boka skal nomineres til Uprisen.

Terningkast: 3