Hopp til innholdet

Fire dager før høstferien

Av Kari Sverdrup

Anmeldelser (14)

Bok: Fire dager før høstferien

Falt ikke i smak

Petrine

Finnsnes ungdomsskole

27.11.2023

Fire dager før høstferien handler om en gutt som heter Benjamin. Den beste basketballspilleren og gutten alle jentene ville ha. Men hva om benjamin ikke ville ha dem? Hva ville alle tenke om Benjamin da? Denne tanken tok alt for stor plass, så Benjamin endte opp med å slutte å spille basketball. Far ble rasende på grunn av dette og alt ble bare verre.

Denne boken falt dessverre ikke i smak hos meg. Jeg fant det vanskelig å engasjere meg i historien, og karakterene fanget ikke min interesse. Boken klarte ikke å dra meg inn i historien fra begynnelsen av og jeg følte ikke den umiddelbare nysgjerrigheten som vanligvis får meg til å bli oppslukt i en bok. Det tok også lang tid før jeg følte at jeg ble involvert i karakterenes liv og utfordringer. I tillegg var forsidebildet kjedelig. Plottet virket forutsigbart, og jeg savnet den ekstra gnisten som gjør at en bok virkelig fenger meg. Denne boken burde ikke bli nominert til u-prisen og den får en terningkast 1.

Bok: Fire dager før høstferien

Det handler om å holde ut

Helene

Bryne ungdomsskule

23.11.2023

Boken handler om Benjamin som er lei og ikke orker mer av garderobepreiket, hetsingen og basketball turneringen. Fire dager før høstferien slutter han på basketball- laget. Hvis faren til Benjamin finner ut av det blir han rasende, men Benjamin våger ikke å fortelle faren den virkelige grunnen til at han sluttet. Benjamin var den beste spilleren på basketballaget, mest populære gutten, jentemagneten, men han har det tøft å holder på en stor hemmelighet som han skjuler for alle rundt han. Han spiller et spill for å skjule og dekke hemmeligheten. Benjamin spiller spillet så bra at du skulle trodd alt var normalt og perfekt.

Jeg synes boken var bra i varierende perioder. Det var en bok som passer greit for meg som liker å lese om sport, spenning og litt drama. Men den hadde noen kjedelige handlinger midt i boken som gjorde at jeg ikke ville lese så mye, men når jeg kom over den perioden var det veldig bra. Boksen passer årsklassen 10-16 år og den er nok mest anbefalt for gutter.

Terningskast 4

Bok: Fire dager før høstferien

Den skyggende hemmeligheten

Annabelle

Tjøme ungdomsskole

22.11.2023

Fire dager før høstferien er en roman skrevet av Kari Sverdrup. Boken handler om Benjamin som har holdt inni seg at han er homofil. Benjamin ofret mye for å holde dette hemmelig. Han blant annet sluttet på basket, noe som han trivdes veldig godt med. Han har vært spillmester de siste årene, men nå er han lei av å dekke over sannheten. Videre i denne romanen får man se hvordan Benjamin håndterer dette.

Det er viktig at det publiseres bøker som tar for seg temaer homofili. Av denne romanen kan man lære og forstå hvor krevende det kan være for noen med annen seksuell legning. Å være homoseksuell for unge i dag kan være krevende, med tanke på kommentarer fra andre unge. I noen miljøer bruker man det å være homoseksuell som et nedlatende ord. Dette så vi i «Fire dager før høstferien», hvor basketballtreneren brukte denne legningen som et skjellsord.

Samtidig som boken tar for seg viktige temaer, er den forutsigbar å lese. Jeg følte jeg visste hva som skulle skje neste side. Det er ingen plottwister i boken, noe som jeg personlig ikke liker særlig godt. Jeg syntes «Fire dager før høstferien» kunne være kjedelig til tider.

Dette er en lærerik bok, hvor man kan lære å vise kjærlighet til noen som kommer ut av skapet. «Fire dager før høstferien» er en perfekt roman som viser at man vet aldri hva folk bærer på inni seg.

Alt i alt syntes jeg boken er en fin ungdomsroman som tar for seg viktige temaer. Personlig liker jeg uforutsigbare bøker, noe som denne ikke var. Hvis du liker forutsigbare bøker hvor du følger livet til en enkeltperson er dette boken for deg. Jeg gir «Fire dager før høstferien» terningkast 4.


Bok: Fire dager før høstferien

Fire Dager Før Høstferien.

Cornelia Bax

Wang ung Hamar

21.11.2023


Hvem er jeg? Når kommer dette ut? Hele imagen min kommer til å ramle sammen … Tør jeg stole på meg selv? «Fire dager før høstferien» handler om hovedpersonen Benjamin, som føler seg annerledes. Men tør han å si det til noen? Benjamin spiller basket, og er så lei av kommentarene han får i garderoben og på baskettreningene. Han vurderer å slutte. Men tør han det? Hva vill pappa si da? Fire dager før høstferien gjør han det han har ønsket i lang tid. Han slutter på laget. Faren aksepterer ikke dette veldig godt og blir veldig skuffet og sur. Men, tør Benjamin å fortelle den virkelige grunnen til at han sluttet?

Hovedtemaet med denne boken er et veldig viktig og realistisk tema. Det om å tørre å «komme ut av skapet» og være seg selv. Det kan være vanskelig i dagens samfunn. Men jeg selv synes ikke dette var noe bok for meg. Boken var ikke veldig spennende, og det skjedde ikke mye. Jeg synes boken skulle hatt mer drama og handlinger som skjedde, da hadde det vært mer spennende å lese boken. Boken var til tider ganske uinteressant og litt mye unødvendig informasjon.

Jeg hadde litt mer forventinger på boken. Det er en dyktig bok, men skrevet kjedelig. I dag er «komme ut av skapet» bøker ganske normalt. Så hvis boken skal skille seg ut må den ha mer spennende hendelser. Alt i alt gir jeg et terningkast 3, det er et viktig tema!

Terningkast :3
Bok: Fire dager før høstferien

Tung å lese

Emine

Finnsnes ungdomsskole

20.11.2023

Boken fire dager før høstferien er en ungdomsroman. Boken handler om Benjamin som går tredje året på videregående. Han er den beste på basketlaget og alle jentene sikler over han, men han holder en hemmelighet ingen vet om en tung hemmelighet. Han er homofil, og hemmeligheten begynner å spise ham opp innenfra. Benjamin er lei av alt det homofobiske lagkameratene hannes sier i garderoben. Så en dag gjordet han noe han har ønsket å gjøre lenge, han sluttet på basket.
Det var en helt ok bok, men sånne hær typer bøker er ikke helt for meg, jeg relaterer ikke til noe av innholdet og kan ikke vite om det er en bra bok for de som har det sånn. Jeg ønsket også at det var litt mer spenning, som faktisk fikk meg til å ha lyst til å lese boken videre. Det var også en bok som var tung å lese og fikk ikke lyst til og lese videre. Jeg ville rekommandert den til gutter og jenter over 13år. Men jeg likte ikke boken selv så ville ikke sagt at det er en bok du burde lese. Jeg gir denne boken terningkast 2, boken burde ikke bli nominert til uprisen.


Bok: Fire dager før høstferien

Boken var vanskelig og lese og ikke så enkel å kjenne seg igjen i

Madelen

Grøtte skole

13.11.2023Fire dager før høst ferien er en ungdomsroman som handler om en gutt som heter benjamin. Den gutten alle jentene drømmer om, men hva om han ikke drømmer om dem?? Hva ville de andre si om det?? Hvordan ville de reagere hvis han endelig bygde opp motet til og si det?? Hva ville pappa tenke? Og Kamilla? Og mamma? Men enda viktigere hva ville Zak tenke? Han hadde klart å skjule det han egentlig følte lenge nå, men var det for mye og holde for seg selv, ble det for mye når lengtingen etter å være med Zak ble enda sterkere. han hadde allerede sluttet på basket laget for dette, men hvordan skulle han si det til alle, og først og fremst til pappa.

Fire dager før høstferien begynte ganske treigt, men ble lettere å lese jo lengere ute jeg kom i boken, og i starten skjente jeg at det var vanskelig å fortsette å lese. Jeg leste sikkert 20-30 sider bare om hvordan han sluttet på basketlaget, derfor var jeg lettet når det endelig skjedde noe annet i historien. Det ble ikke akkurat som jeg trodde til slutten, men det ble nesten som jeg så for meg. I starten var det veldig enkelt å legge fra seg boken og heller gjøre noe annet, men når jeg hadde kommet lengere ut i boken ble det mer fristende og lese mer for å se hvordan ting blir til slutt. For meg så var ikke boken så lett å relatere til fordi jeg er helt det motsatte av karakteren og vi har også forskjellige meninger og tenker ikke veldig likt. Jeg synes ikke boken passet så godt til meg, men det er vel noen andre som kan kjenne seg igjen i boken og like boken litt bedre en jeg gjorde. Derfor gir jeg boken et terningkast 3.

Bok: Fire dager før høstferien

fire dager før høstferien bra bok!

maja

Grøtte skole

8.11.2023

Ungdomsromanen fire dager før høstferien handler om en gutt som heter Benjamin, alle jentene vil ha han, men etter hvert kommer han ut med en stor hemmelighet. Benjamin er hovedpersonen, jeg likte hvordan Benjamin var. Han hadde mye omsorg og var sympatisk. Forfatteren var god til det å skrive en god bok om en ungdom som kommer ut som homofil. Tittelen handler om at fire dager før høstferien bestemmer han seg for å slutte på basket. Faren hans blir rasende over at han slutter, og benjamin tørr ikke si hvorfor han slutter når grunnen er garderobepreiket og hans store hemmelighet.

Jeg synes boken hadde et bra budskap, og burde bli lest av flere ungdommer. jeg synes den burde bli nominert til u-prisen så flere ungdommer kan lese den og få et bedre syn på hvordan folk kan ha det inni seg når de går rundt med en stor hemmelighet. Den kunne blitt bedre vist jeg hadde relatert til boken, men det gjør jeg ikke. Det er egentlig ikke noe mer negativt enn det at jeg ikke relaterer til boken. Jeg synes den var lett og lese og jeg leste den fort.

Terningkast: 5

Bok: Fire dager før høstferien

Unødvendig bruk av tid

Telma

Steinerskolen i Vestfold

2.11.2023

Fire dager før høstferien

Tingen med denne boka er det at den har ett veldig fint og realistisk senario, men den er dårlig skrevet.
Det er vanskelig å følge med på karakterene og jeg syntes at den går for mye i dybden på hver karakter med unødvendige detaljer.
Det er bra at det blir skrevet om en homofil, men måten historien blir fortalt på er urealistisk. Det høres ut som forfatteren aldri har snakket med en ungdom i hele sitt liv når karakterene snakker med hverandre. Det er veldig "kleint" språk slik at man bare får lyst til å legge fra seg boka å begrave seg selv.
Jeg gir den treningskast 1/6. Temaet er viktig og veldig bra å skrive om, men formidlingen og historien det blir tatt med i er alt for dårlig.

Bok: Fire dager før høstferien

Grei fortelling om en som kom ut av skapet

Theodor

Bøler skole

1.11.2023


Benjamin klarer ikke å holde det hemmelig lenger, han har sluttet på basketlaget for dette, det blir for mye. Han føler seg bundet fast, men han kan ikke si det da blir livet hans ødelagt. Hva kommer folk til å tro om han?

Benjamin er gutten alle jentene har lyst på, men han har funnet ut at han er homofil. Og sliter med tanken, fordi han blir annerledes. Han sliter lenge og får ikke sove, tenker på hva folk vil tro om han. Han forteller venner og familie om at han er det, selv om det kjempevanskelig og er redd for at de ikke vil være glad i han lenger. Alle aksepterer det og han finner noen gutte-kjærester i boka. Boka ender godt med at han tror han har funnet den rette.

Jeg syntes boka var helt grei. Det var ikke særlig mye av en historie. For det meste handlet det om at han skulle finne ut om han var homofil også etter det så skulle han fortelle vær eneste venn og familiemedlem. Noe som jeg ikke likte var at det var litt for mye seksuell forklaring av ting som skjedde i senga med Benjamin og Zak. Han har vansker for å fortelle dette til faren sin fordi han er politi og en streng mann. Så han tror at faren ikke kommer til å respektere han for hvem han er.

Men det var litt spennende noen ganger inni mellom i boka, for eksempel når han løp å redda lille broren til en venn. Lillebroren sto veldig nærme en moskus og Benjamin kom og tok han bort derfra. Men jeg likte ikke helt historien, den var litt tørr og han skulle bare fortelle andre om at han var homofil.

Å lage en bok om en homofil i 2023 er ikke særlig uvanlig så ikke noe spesielt med boka. Hadde det vært mer historie i dette og litt mer drama så ville boka vært mer spennende og gøyere å lese. Så boka var ikke helt for meg og historien var litt kjedelig derfor gir jeg boka terningkast 2/6.

Bok: Fire dager før høstferien

Veldigt god “komme ut av skapet” bok.

Ingrid

Bryne ungdomsskule

23.10.2023

Fire dager før høstferien handlar om ein gut som heiter Benjamin. Benjamin går på vidergåande skule og speler basketball. Benjamin bestemmer seg for å slutta på basketball. Det gjer at far hans bler rasande, og Benjamin tørr ikkje seie den eigentlege grunnen. Ein hemelegheit som et han opp. Når Benjamin og gjengen er samla ein gong skal han endeleg samle opp nok mot til å dela noko han ikkje har klart å seia høgt enno.

Eg synast at denne boka er veldig bra skriven, og får fram ei god historie om å vera homofil og “komma ut av skapet”. Forfattaren får fram kor fælt det kan vera for homofile å høya orde “homo” bli brukt som eit skjellsord. Denne boka er eit godt døme på at me ikkje vel vår seksuelle legning, det er noko me er født med. Uansett kor hardt Benjamin prøvde og. ikkje vera forelska i andre gutar så blei han det, og uansett kor hardt Benjamin prøvde å vera forelska i jenter så blei han ikkje det. Eg synast at måten forfattaren skreiv tankane til Benjamin på var kul.

Denne boka var lett å lesa, og det er eit stort pluss. Når eg las denne boka, kunne eg verkeleg forstå kvifor Benjamin hadde det som han hadde. Eg synast at dette var ei bra “komma ut av skapet” bok. Denne boka var kjekk å lesa, einaste minuset er at det var litt lange kapittel. Eg gjer terningkast 5/6.

Bok: Fire dager før høstferien

ANMELDELSE

ilyas

Flåtestad skole

19.10.2023

For noen dager siden kom en bok ut som heter "Fire dager før ferien". Den handler om en gutt som heter Benjamin. Han følte seg annerledes fordi han visste at han likte gutter, og var usikker på om han kunne si det til andre. I boken får vi være med på reisen hans mens han prøver å forstå og godta seg selv. Noen kan sikkert kjenne seg igjen i Benjamins tanker og følelser, men jeg synes ikke boken fanget interessen min så godt. Jeg skjønte tidlig hva som ville skje, og det var ikke så veldig spennende.

Hvis du vil forstå hvordan det er å ha en hemmelighet du er redd for å dele, kan denne boken gi deg noen tanker. Den viser hvor redd man kan være for å bli avvist på grunn av hvem man er, men jeg følte at den manglet litt spenning.

Benjamin sluttet på basketball-laget fordi noen var slemme mot ham, og treneren var heller ikke snill. Det var ikke så hyggelig å lese om, men det kom ikke som noen overraskelse.

Alt i alt, selv om noen sikkert vil like boken, var den ikke helt min greie. Jeg syntes den var litt treg og ikke veldig spennende. Hvis jeg skulle gi terning kast fra 1 til 6, vil jeg gi den en 2. Kanskje det er andre bøker der ute som jeg kan finne mer interesserende av lignende tema.

Bok: Fire dager før høstferien

Overraskende vendepunkt

Elsa

Fyrstikkalleen skole

18.10.2023

«Fire dager før høstferien» handler om en gutt som heter Benjamin, og hans prosess av å «komme ut av skapet». Det er en bok hvor mange kan relatere til følelsene til Benjamin, og akkurat dette gjør denne boka til en bra bok. I begynnelsen av boken syntes jeg at boken var ganske forutsigbar, men på slutten av boken kom det flere vendepunkt man ikke hadde tenkt seg.

Denne boken er en super bok hvis du relaterer, eller vil skjønne mer om hvordan personer som ikke tørr å «komme ut av skapet» har det. Boken viser en god representasjon av en redsel om hvordan folk vil reagere hvis du sier du er homofil. Benjamin selv prøvde å tvinge seg selv til å like jenter, som han til slutt skjønte ikke virket. Han var redd får hvordan folk ville reagere fordi av hvor mye pisspreik som ble sagt i garderoben.

Grunnen til at Benjamin sluttet på basketball var fordi guttene bruke «homo» som ett skjellsord og treneren snakket stygt rundt. Dette viser hvor smertefullt det kan være å høre «homo» som en vits, og skjellsord.

Jeg syns denne boken er en bra bok som flere burde lese. Den er bra for de som relaterer og vil vite mer om følelsene til personer som ikke tørr å «komme ut». Det er en varmhjerta bok, som du kan merke at du smiler litt igjennom. Den kritikken jeg hadde gitt er at den kan være litt forutsigbar, og uinteressant til tider. Man bør velge denne boka fordi det er en bra representasjon av hvordan homofile har det og føler seg.. Det er en lettlest, og godt skrevet bok. Den har vendepunkt, og er nervepirrende til tider. Jeg ville gitt den en 4,5/6, bare fordi den ikke var helt for meg. Det er fortsatt en super bok, som bør leses!


Bok: Fire dager før høstferien

En historie om å våge

Isabell

Tjøme ungdomsskole

10.10.2023

«Fire dager før høstferien» er en ungdomsroman skrevet av Kari Sverdrup. Boken fokuserer på Benjamin som er lei av garderobepreiket. Han bestemmer seg før å slutte på basketball fire dager før høstferien. Faren blir rasende, og Benjamin tørr ikke si den virkelige grunnen. Selv om han er best på basketballaget og den alle jentene drømmer om, bærer han på en tung hemmelighet- en hemmelighet så tung at han snart sprekker.

Jeg likte hovedpersonen, Benjamin, svært godt, da han har mye omsorg og er en sympatisk karakter. Gjennom boken møter han på utfordringer som hjelper han å vokse som person. Han omgås med gode mennesker, men også dårlige, som han endelig tørr å kutte kontakten med. Dette er en bok som handler om å konfrontere det du er mest redd for, fordi du vil merke at du får noe kostbart tilbake for det.

Forfatteren lykkes i å skrive en realistisk historie om veien for en homofil ut av skapet. I dagens samfunn finnes det dessverre fortsatt mange som har fordommer mot homofile, og boken tydeliggjør hvor skadelig det er å bruke «homo» som et skjellsord. Som Benjamin sier: «For jeg greide ikke bli forelsket, enda så hardt jeg forsøkte». Jeg mener boken bør leses av alle ungdommer slik at de kanskje får en forståelse for at seksuell legning ikke er noe man velger, men er født med.

Selv om det er mange seriøse budskap, så er det en del humor i boken. Humoren er lett for ungdom å forstå. I tillegg er boken skrevet på et ungdommelig språk, som gjør den lettlest. Det er god flyt og sammenheng gjennom hele boken, noe som gjorde at jeg hadde vanskeligheter for å legge den fra meg.

Samlet sett er «Fire dager før høstferien» en bok om å «komme ut av skapet» som homofil. Den bærer sterke og seriøse budskap, og forfatteren formidler dem på en naturlig og realistisk måte. Boken har god flyt, sammenheng og et ungdommelig språk, noe som gjør den lettlest. Jeg mener at denne boken er relevant for alle ungdommer, da den kan bidra til en større forståelse av homofile. Jeg finner ingenting negativt med boken, men den er kanskje ikke like spennende for meg, da jeg ikke relaterer til Benjamins historie. Derfor gir jeg boken terningkast 5, og jeg mener den bør nomineres til U- prisen.

Bok: Fire dager før høstferien

Beste så langt!

Amalie brattrud kvernsveen

Vardal ungdomsskole

3.10.2023

Fire dager før høstferien.
Fire dager før høstferien er en bok som tar for seg det og komme ut som homofil.
For og være helt ærlig ga denne boka meg heartstopper vibes. (En grafisk novel serie av alice oseman)
Den er helt fantastisk skrevet, med skildringer som får deg til og føle at du er der, og med indre dialog som får deg til og virkelig føle med karakterene.
Plottet er hjertevarmende og til tider nervepirrende.
Den eneste formen for kritik jeg har for til denne boka er at det er en del unødvendige sidekarakterer, og det er litt vanskelig og holde styr på dem. Men, siden de er litt ubrukelige, spille det egentlig ikke så stor rolle. Dere er en hjertevarmende historie for det.
Som er Come-out historie, briljerer denne over mye annet jeg har lest. Men det som virkelig blåste meg av banen var skrivestilen, og hvordan forfatteren klarer ordlegge seg perfekt.
Terningkast 6