Hopp til innholdet
Hjem/Bøker/Gangster/

Anmeldelser

Kommentarer

Anmeldelser

Gangster

Av Jan Tore Noreng

Anmeldelser (68)

Bok: Gangster

små kappitel (ein bra ting)

Lydian

Stadtlandet skule

23.11.2023

For det første er kapitlene i denne boken ganske korte, vanligvis består eit av bare 2-3 sider. Dette er bra fordi det lar meg bestemme om eg vil fortsette å lese eller gjere noko anna. Boken er svært spennende, og mens jeg leste den, opplevde jeg den sjeldent kjedelig; faktisk var det spenandes gjennom hele. Eg har ingen klager med denne boken i det hele tatt. Eg tror mange enkeltpersoner ville ha likt den, selv om den er mest egnet for de mellom 12 og 15 år.

Bok: Gangster

Ei spennande kort bok

Mathilde

Bryne ungdomsskule

23.11.2023

Eg har lest boka Gangster av Jan Tore Noreng.

Boka handlar om Sander. Sander har droppa ut av vidargåande og selger dop. Han selger på dei vidargåande skulande i området og tjenar godt på dette. Dagen han fyller 18 blir han arrestert, men han kan sleppe unna straff viss han hjelper politet å avsløre sjefane oppe i systemet. Problemet er at ingen likar “snitchare” i systemet og det kan straffe seg veldig viss du blir oppdaga i å hjelpe politiet.

I boka ser me korleis Sander kommer seg ut av problem, men også kjem seg inn i nye problem. Eg likte denne boka veldig godt fordi den var spennande, men også realistisk. Eg synest den set dopselging som ungdom i eit godt perspektiv.

Den visar også at det kan gå bra sjølv om du har eit litt røft utgangspunkt. Så for å oppsummere likte eg denne boka veldig godt og syntes den satt ungdomsproblemer i eit bra perspektiv.

Bok: Gangster

Virkelig verdt å lese!

Asley

Rana ungdomsskole

22.11.2023

Boka «Gangster» er en bok som handler om ungdomslivet. Forfatteren til boka heter Jan Tore Noreng. Denne boka synes jeg var en av de beste norske bøkene jeg har lest på lenge.
For hver side jeg leser, vil jeg bare lese mer. Denne boka handler om livet til en tenåring gutt ved navnet Sander, som har tatt noen dårlige valg i livet. Da jeg først leste boka, syntes jeg den virket litt treigt, men etterhvert begynte den å ble mer spennende.

Denne boka er en bok for ungdommer, som handler om et kriminelt miljø.
Hovedrollen i boka er en tenårings gutt som heter Sander, han bestemmer seg for å droppe ut av videregående for å selge dop. Dette føres til en stor konsekvens…
Det jeg syntes var mest spennendes var da Sander skulle spionere for politiet og mot dop selgerne, men ble avslørt. Det var da boka ble vanskelig å legge fra meg. Livet hans var i stor fare, og det gjalt liv eller død.

Boken er realistisk og viser noe som kunne ha skjedd i virkeligheten.
I boka brukes det mye banneord og engelske ord. I tillegg brukes det mye uformelle ord som for eksempel «liksom». Når sånne type ord brukes, så vet jeg at den handler om «nå-tiden». Dette er typisk ungdomsspråk.

Jeg tror at forfatteren har skrevet denne boka for å vise hvordan ungdomslivet kan være og hjelpe oss ta gode valg. Boken er et godt eksempel på hva som kan skje hvis man ikke er forsiktig eller tar dårlige valg. Det jeg liker best med boken er at den er enkel å lese, og sier mye om hvordan ungdomslivet kan være. Jeg vil gi boka en terningkast 6 fordi det var ingenting dårlig med boka. Den var lett å lese, det gjorde som at jeg ville lese mer, og den var nervepirrende da jeg nærmet meg slutten.

Bok: Gangster

Denne boka fikk meg til å sovne

Nicolai

Hellerasten skole

22.11.2023

"Gangster" er skrevet av Jan Tore Noreng. Den er gitt ut av Gyldendal. Denne ungdomsromanen handler om Sander. Sander selger dop og om ikke lenge fyller han atten år. En dag blir han plutselig tatt av politiet, og nå står han overfor et vanskelig valg. "Gangster" er tredje boka i bokserien "Gutta".
Jeg må ærlig innrømme at jeg ble litt skuffet over boka. Den starter interessant og jeg liker ideen til boka og hva den prøver å oppnå, men jeg tror den bomma litt for å si det sånn. Boka er altfor kort så det føles ut som forfatteren har hoppet over masse ting som er viktig å ha med. For eksempel når Sander møter en jente han liker, blir hele situasjonen skildret med disse ordene: "Han kjenner at han liker denne jenta". Det er så utrolig knapt. Ikke et eneste ord om hvordan Sander opplever situasjonen eller hvordan det føles inne i kroppen hans.
Mesteparten av karakterene er helt endimensjonale, og personskildringene blir holdt på det absolutt minimale. Denne boka føltes mer som et sammendrag enn en bok. Det var veldig vanskelig og bry seg om noen av karakterene. Når Sander havner i livsfare så er det litt spenning, men det er veldig lite. Boka hadde et godt potensial, men jeg tror ikke forfatteren traff helt med denne for å si det sånn.
Terningkast 2

Bok: Gangster

Gangster

Martin

Vinstra ungdomsskole

21.11.2023

Sander har slutta på skolen. Han selger dop og han tjener godt. Men på attenårsdagen skjer det som ikke skulle skje, han blir arrestert. For å unngå straff, må han hjelpe politiet med å avsløre sjefene lenger opp i systemet.
Den var så spennende og umulig å legge fra seg. Synes det er så gøy å kunne lese om situasjoner ungdomen kanskje kjenner seg igjen i. Og synes virkelig at bokaer bra
Forfatter Jan Tore noreng

Bok: Gangster

Gangster i ungdomslivet

9F

Borge ungdomsskole

21.11.2023

Boka handler om en hovedperson som heter Sander og selger dop rundt tenåringer og har slutta på skolen. Men når han fylte 18 år ble han arrestert av politiet. Den eneste veien av og unngå straff måtte han hjelpe politiet med å avsløre sjefene lenger opp i systemet.

Forfatteren gjør meg oppleve den på en måte som noen ungdommer selger dop for å tjene penger veldig fort, men risikerer også problemer. Og jeg føler at jeg er sett denne boka på en film også hvor mange tenåringer går rundt i gata og selger dop. Boka hadde veldig mye spenning inni den og det gjorde meg bla mer for og lese videre. Jeg ble mest berørt når politiet arresterte Sander som er hovedpersonen, lurte på hva som kommer til og skje videre?

Min mening er at noen ganger kan den være veldig spennende, men noen ganger kjedelig, men egentlig mest spenning. Jeg har ikke lest noe liknende før, men jeg har sett på en film som er liknende og boka og filmen har mye til felles. Jeg husker jeg leste boka og det var på en side det var veldig mye spenning fordi Sander måtte rømme fra politiet fordi han ble tatt av og selge dop.

Jeg likte boka når jeg leste den mye, men noen ganger kunne den være veldig kjedelig hvor det er ingen spenning så starter spenninga så det går opp og ned. Det jeg hadde gjort med boka er at det kunne handle mer om andre enn bare Sander det var andre personer som var med, men det var ikke så mye av det jeg gir boka en terning kast av 4.

Bok: Gangster

Kul og spennende bok

Roy

Borge ungdomsskole

20.11.2023

Gangster er en skikkelig spennende bok om Sander, som har nettopp droppa ut av skolen og selger dop. Livet hans tar en dårlig vending når han blir arrestert på attenårsdagen. For å komme seg unna streng straff, må han hjelpe politiet med å si hvem de store sjefene i dop miljøet er.

Historien er veldig intens, og du kjenner virkelig på at Sander er redd for å bli tatt. Jeg likte hvordan forfatteren skrev om dop miljøet og hvordan det er.

Men det er noe jeg ikke likte så veldig, det er så mye tekst på hver side, og det er ingen bilder. Det gjorde boka litt kjedelig etter hvert. Jeg tok mange pauser fra boka, og kanskje noen bilder kunne gjort det lettere å lese.

Med det gir jeg Gangster terningkast 4. Kul historie, men litt vanskelig å lese på grunn av mye skrift og ingen bilder. Men vis du liker krim og spenning og vil se på hvordan det er i gangster og dop miljøet, er dette noe å sjekke ut!

Bok: Gangster

gangster boken

Sverre

Bøler skole

15.11.2023

Gangster
Gangster er en bok av Jan Tore Noreng. Boken handler om en 17-åring fra Oslo, som heter Sander. Han har droppa ut av VGS, han selger dop. Boken er 100 sider lang og ble utgitt i 2023.
Boken starter med at vi blir kjent med Sander. Han bor med faren og bestemoren sin, foreldrene er skilt og moren bor et annet sted. han selger dop av typen fenris. Han gjør sine vanlige salg som vanlig, ofte til litt slitne folk med skitne klær. En dag når han gir over fenrisen hører han, «du er under arrest for narkotikasalg». Han er arrestert. Han sitter livredd i den sivile politibilen for hva faren og bestemoren kommer til å tenke om ham. På politistasjonen blir han tatt til avhør. De kommer med et tilbud for redusert straff, å tyste på sjefene lenger oppe i systemet. Slike miljøer har null nåde for tystere. Burde han ta tilbudet?
Gangster var en ekstremt spennende bok som jeg føler treffer meg og spesielt målgruppen 10-18. Den hadde ekstremt bra spenningskurver. det var mange intense øyeblikk hvor man ikke klarte å senke skuldrene. Som for eksempel turen ut i bilen, der begynner man å tenke skikkelig på hva som skjer. Det likte jeg veldig godt. At den boka visste veldig godt den mørke siden av Oslo og hva som skjer i bakgatene. Boka bygger seg veldig godt opp til slutten, det gjør den spennende og interessant. Dette er en bok jeg anbefaler på det sterkeste for andre å prøve, men det er noen småting som trekker litt, for eksempel at vi ikke får vite mer om fenris og at vi kunne blitt mer kjent med moren. Jeg gir terningkast 5.


Bok: Gangster

En spennende krimbok

Andrea

Grøtte skole

14.11.2023

Jeg har lest en bok i gutta-serien som heter gangster. Boka gangster handler om en gutt som heter sander. Han er snart atten og bor med sin bestemor og far. Men de tror han tjener penger av å jobbe på lager hele dagen, Sander har egentlig droppet ut av skolen og har begynt å selge dop. Sanders bestevenn er Niko og det var han som fikk sander til å starte å selge. På atten års dagen til sander går det galt og han må hjelpe politiet å finne ut hvem som var sander og de andres sjef.
Jeg synes at denne boka passer veldig godt til ungdommer.
Bokas sjanger er krim
Denne boka er veldig spennende, og den er veldig realistisk. Den har en bra begynnelse som starter rett i en handling så det får meg til å ville fortsette å lese. Jeg synes at det er viktig at noen skriver om dette temaet fordi det er noe som kan skje i denne generasjonen og så ungdommer kan se hva konsekvensene kan være. Det eneste som var litt dumt er at den var litt kjedeligere i midtpartiet, men der det ikke er litt treigt var det såpass spennende at det gjorde ikke noe. Jeg synes også det er en bra ting at den ikke er så lang, men fortsatt har fått med seg alle detaljer. Du blir veldig lett revet med og boken er utrolig fengende.
Denne boka fortjener virkelig u-prisen.
Jeg gir den terningkast 5.

Bok: Gangster

Vanskelig å legge vekk

Christoffer

Ve skole

10.11.2023

Denne boka var veldig spennende og gøy. Jeg synes at alle kapitlene var gøy. Det var lett å glemme tiden da jeg leste/hørte på denne boka. Det jeg synes var bra med denne boka var at det var mange spenningstopper. For eksempel jakten på slutten av boka. Det jeg synes kunne blitt til bedre var at kapitlene burde vært lengre. Jeg hadde likt hvis de hadde beskrevet mer karakterene i denne boka. Jeg likte karakterene og ville gjerne hørt mer om dem.

Boka passer til ungdommer og voksne. Jeg hørte på lydbok og synes stemmen som leste inn passet godt til boka. Jeg gir boka terningkast 4 og anbefaler den til Uprisen.
Bok: Gangster

Dette vil du ikkje hamne oppi

Lars Martin

Bryne ungdomsskule

9.11.2023

Sander droppa ut av vg1 og starta selge eit dop kalla Fenris. Niko er Sander sin bestevenn, Naturlegvis var det Niko som fekk han med på å selge. Sander og Niko har bare blitt betre og betre venner.Sander sel til mange ulike personar.

Sander ventet utanfor skulen, som han alltid gjer. Nokon kom opp til han. Han såg litt for gammel ut til å gå på skulen. Sander tenkte seg om, men viste likevel fram dopet. Mannen reagerte. Tok fram handjern og fulgte han til bilen, som var parkert rett utanfor skulen.

Det viste seg at politimannen hadde leita etter han lenge, og når Sander endeleg var myndig tok dei han. Men politimannen var ikkje ute etter han. Han var ute etter sjefen. Sander slapp fengsel, men måtte finne ut av kven sjefen var. Og det viste seg at dette var ikkje lett, for han hamna opp i noko heilt forferdeleg.

Boka var veldig bra, det kunne ha vore ei sann historie. Eg liker veldig godt bøker med spenning kor du aldri veit kva som kjem til å skje. Det var alltid noko nytt som skjedde. Og boka blei skriven på ein sånn måte at du klarte nesten ikkje stoppe å lesa. Terningkast 5. Anbefalast for alle.

Bok: Gangster

Et dårlig forsøk på å treffe ungdom

Eirik

Bøler skole

9.11.2023

«Gangster» er en actionfylt ungdomsroman skrevet av Jan Tore Noreng og den tredje boken i romanserien «Gutta». Gangster er en bok som tar for seg realistiske temaer når det gjelder ungdom og unge voksne.

Boka viser livet til Sander som er en 18 år gammel ungdom som selger dop. Han blir ferska av politiet og står foran et vanskelig dilemma.. Boka gir oss et lite innblikk i narkomiljøet i Norge, som definitivt eksisterer. Boka har for lite kjøtt på beinet, og minner mer om et sammendrag enn en faktisk roman. Sander er forelska i en jente, og dette er alt han klarer å dra opp av ermet: «Han kjenner at han liker denne jenta». Det er så utrolig svakt, ikke noen detaljer om hvordan han føler det.

Jeg synes boka hadde en god spenningskurve som bygde seg opp helt til slutten og nådde klimaks rett før slutt. Politiet og karakterene er urealistiske og dårlig skrevet. Vi blir ikke godt nok kjent med sidekarakterene og vi kjenner så vidt hovedkarakteren.

Alt i alt er denne boka et dårlig forsøk på å treffe ungdom. Jeg gir terningkast 2

Bok: Gangster

STARTEN VAR TREIG

Jude

Grøtte skole

8.11.2023

boka Gangster er en krimbok som er skrevet av Jan Tore Noreng. Det handler om Sander som har slutta på skolen og dealer og han tjener godt. Men på attenårsdagen hans, blir han tatt av politiet, Sander inngår en avtale om å infiltrere narkomiljøet for å unngå straff.

Starten av boka var litt treig og vanskelig å skjønn, men når det endelig kom til handlingen så begynt det å bli artig spesielt etter han ble atten da det begynt å skje ting.
Terningkast 3


Bok: Gangster

Langsom bok

Mathias

Vinstra ungdomsskole

8.11.2023

Gangster av Jan Tore Noreng handler om Sander som har en onkel som er "wanna be mafia-boss". Sander seller fenris og er knark.

Jeg syntest at spenningen i boka flater ut i midten av boka. Forfatteren kommer ikke videre med det han driver med, fordi han forklarer så mye. Det er mange vanskelige ord, som for eksempel "gestikulerer", "komponerer".

Jeg syns det blir for mye detaljerte forklaringer i boka, og forstår ikke helt prinsippet. Jeg må gi denne boka terningkast 3. Det er ikke helt min smak, men for andre som liker sånne bøker som denne så anbefaler jeg denne boka her.

Bok: Gangster

Gangster

Simon

Rana ungdomsskole

8.11.2023

Gangster skrevet av Jan Tore Noreng.


Jeg syns det var en bra tittel, og den passet godt til temaet.
Litt om boken: det handler om en gutt som heter Sander. Han droppet ut av videregående for å bli dopselger. Han driver med dop salg til skoleelever. Han bruker som oftest å selge fenris. Men så oppdager politiet at han selger dop.Politiet vil ikke sette han i fengsel, men de vil ha hjelp fra Sander til å finne han som kjøper inn alt dopet. Så Sander må på et farlig oppdrag for å finne han.

Det var en bra og spennende bok.Likevel synes jeg at det tok litt lang tid før den kom på handlingen. Den var litt vanskelig å lese og forvirrende. Handlingen ble fremstilt litt ustrukturert, og det var vanskelig å følge med som leser. Gangster var også veldig spennene. Det var noe nytt og spennende å lese for hvert kapittel som kom.

Oppsummert synes jeg boken var vanskelig å lese fordi det var forvirrende vite hvem som snakket. Det er alt for mange kallenavn, så det er vanskelig å få med seg alle navnene.
Det var en bra bok fordi de forklart veldig godt over hva som skjedde og det var noe nytt hele tiden. Spenningen holdt seg gjennom hele boken. Savner noen bilder i boken.

Jeg vil gi denne boken terningkast 4 og anbefaler den til ungdommer.

Bok: Gangster

god ungdomsbok

Ronja

Finnsnes ungdomsskole

7.11.2023

Boka handler om en gutt som heter Sander. Han hadde droppet ut av videregående for å jobbe på det han kalte «lageret», eller det va vært fall det han sa til faren og bestemoren. Grunnen til at han egentlig droppet ut var at vennen hans, Nico hadde introdusert han til dop-handels miljøet og Sander ble fort hekta da nullene på kortet 3 doblet seg på bare noen uker. Dagen Sander fylte 18 år hadde han såkalt «jobb» på Vallhall videregående dagen gikk fint, va ikke noe uvanlig da politiet kom og arresterte han. Videre i boken baller det på seg med problemer for sander, han blir og det står om liv og død.
«Gangster» er en godt skreven ungdomsbok som fenger meg som leser, jeg føler dialogene er svært realistiske bra. Dette er en bok mange kan gjenkjenne fra det vanlige livet der man stadig møter på dop. Boken er en lettlest med spennende innhold og anbefaler alle som er glad i litt mindre bøker. Det eneste som kan trekke ned på boken er at den kunne hatt litt flere sider. Boken er skrevet såpass bra, så hvis den hadde vært litt lengre ville den vært «den perfekte ungdomsboken». Terningkast: 5

Bok: Gangster

En spennende leseopplevelse

Karoline

Bryne ungdomsskule

6.11.2023

Gangster handler om en gutt som heter Sander og han droppet ut av videregående får å begnynne å selge fenris (dop), men dagen han fylte 18 så ble han tatt i å selge dop av politiet. For å ikke få straff måtte han hjelpe politiet med å finne ut hvem som var den øverste sjefen.

Jeg synes boka var litt kjedelig i starten, men det begynte å skje litt mer lengre inn i boka. Ungdommer på ungdomsskolen kan godt lese denne. Både gutter og jenter.
Jeg gir den en terningkast 4/5

Bok: Gangster

Realistisk og tankevekkende

Hedda

St. Franciskus

3.11.2023

Gangster er en spenningsroman skrevet av Jan Tore Noreng.

Jeg syntes denne boka er skrevet for ungdommer.

Sander er 17 år og har droppet ut av videregående skole for å begynne og selge dop. Faren og bestemoren tror han jobber på et lager. Sander er bestevenn med Niko, og det var Niko som fikk han til å begynne og selge dop. Etter han har fylt 18 år blir han tatt av politiet, da kan han enten velge fengselsstraff eller å avsløre sjefene. Etter et møte finner han ut av at han må ta en annen vei.

Jeg syntes deler av boka var bra og spennende, men det var også deler av boka som var ganske kjedelig fordi det var mye som tok ganske lang tid. Den var spennende fordi jeg fikk lært hvordan det er i gangstermiljøet. Den var også realistisk som gjorde at jeg kom lettere inn i boka. Alt i alt syntes jeg boka er en midt på treet. Terningkast 3.


Bok: Gangster

Feil miljø, men riktige valg?

Onno

Flåtestad skole

1.11.2023

Boken Gangster er en spenningsroman skrevet av Jan Tore Noreng, dette er en seriebok. Den er med i serien Gutta. Gutta-serien er en serie med 3 bøker til nå. Bøkene er uavhengige av hverandre altså man trenger ikke lese alle for å forstå hva som skjer.

Sander er snart myndig, han blir 18 om noen dager. Han bor hjemme med pappa og bestemor. Pappaen hans er bilmekaniker og drømmer om at Sander en dag skal ta over bedriften. Isteden dropper Sander ut av skolen for å selge dop med bestekompisen imens faren tror han jobber på ett lager. Alt går bra, til det plutselig ikke gjør det lenger...

Denne boka har mye spenning i seg. Omtrent til en hver tid kan man forbedrede seg på at noe nytt skal skje. Det er ingen pangstart, men likevel mestrer Jan Noreng å gjøre det spennende. Temaet i boken var dop, kriminalitet og vennskap. Slutten er overraskende med en veldig rar plot twist. Gangster er en bok som er litt annerledes enn mange andre bøker, for jeg føler ikke jeg har hørt om så mange bøker med tema som dette. Ikke minst dra frem måten han skriver på, den virker veldig realistisk og får deg til å virkelig føle at du opplever dette selv. Budskapet i boka kan være det at du må være forsiktig med hvilket miljø du legger deg i.

Denne boken anbefaler jeg til barn mellom 12-16. Jeg ville gjerne hatt en del 2 av denne boka, for det ligger mye potensial i den og dette temaet. Grunnet dette gir jeg boken terningkast 5+, og absolutt vil nominere den til U-prisen.

Bok: Gangster

Bak fiendens murer

Marcus

Askvoll skule

31.10.2023

i boka Gangster følger vi Sander som sleger dop på ungdomsskular.
eg likte boka veldig godt fordi ho er veldig godt skreve,eg kunne leve meg inn i boka, eg kjente verkeleg frykten hans når han var redd og han var ekstremt spennande

Bok: Gangster

spennende i starten, treig i midten

theodor

Grøtte skole

31.10.2023

Spennende i starten, treig i midten

Boka var spennende og handlingsfull i starten og på slutten. Det var lite som skjedde i midtpartiet. Boka starter midt inn i en handling. Det synes jeg er best fordi da får man noe som skjer med en gang. Da må man lese ferdig handlingen og hvis handlingen er bra så må man lese mer. Det er et bra trekk for forfattere.
Sjangeren på boka er action.
Sander har slutta på skolen. Han selger dop, og han tjener godt. Men på attenårsdagen skjer det som ikke skulle skje. Sander blir arrestert. For å unngå straff må han hjelpe politiet med å avsløre sjefene lenger opp i systemet.
Noe som skjer på slutten er overraskende, men boka slutter på en bra måte.
Det er lurt å skrive om dette temaet hvis man skriver til ungdommen. Fordi det er mange som er nysgjerrig på hvordan dette funker og hva som kan skje. Det er jo mange ungdommer som er i det samme miljøet selv. Så man kan sette seg inn i andres situasjon ved å lese denne boka.
Boka er troverdig fordi det kan faktisk skje på ekte og der er ofte det skjer. Ikke alt, men noe av det som står i boka kan skje på ekte og har mest sannsynlig skjedd.
Boka var lett å lese fordi det var passe lange setninger og måten den er skrevet på. Jeg synes at språkbruken passer til bokas tema. Det er jo sannsynlig at sjefene i narkomiljøet banner.
Boka er skrevet på en måte sånn at det er vanskelig å legge ifra seg. Den er vanskelig å legge ifra seg i starten å på slutten. Det er i midtpartiet det er lettere å legge den ifra seg. Det er ikke mange sidene i midten det går litt treigt.
Etter man har lest boka så innser man hva som kan skje hvis man roter seg inn i det miljøet. Mange tror at det er lettjente penger, men det er en høy risiko å drive å selge mye. Boka forteller om noe som mange ungdommer gjør og opplever. Bokas styrke er at den forteller om noe som kan skje på ekte. Den forteller om noe som man kan sette seg inn i. det er enkelt å sette seg i samme situasjon som sander i boka og hvor nervøs han har vært. Bokas svakhet er at den var litt treig i midten. Mange andre bør lese denne boka. Den fortjener U-prisen uansett om den var litt kjedelig i midtpartiet fordi det var ikke mange sider den va litt treig og handlingene som skjer på starten og på slutten er så bra at det er mye mer spennende enn treig.
Denne boka fortjener U-prisen.
Denne boka får terningkast 5

Bok: Gangster

Lett å lese

Agnes

Hellerasten skole

27.10.2023

Gangster er en ungdomsroman skrevet av Jan Tore Noreng og er den tredje boka i serien «gutta». Boken handler om en gutt som heter Sander. Han har sluttet på skolen for å selge dop, men det vet ikke pappaen hans og bestemoren hans. De tror han jobber på lager hele dagen. Dagen han fyller 18 blir han fersket av politiet at han selger, politiet snakker om hvor alvorlig dette er og han må være i fengsel i noen år. Men før det må han hjelpe politiet med noe først, de trenger hjelp til å finne hvem som er sjefen til sjefen til Sander.

Jeg synes denne boken har en bra kombinasjon mellom at det er mye som skjer gjennom hele boka samtidig som det er detaljer og beskrivelser, selv om det var noen steder det gikk litt for fort med mye som skjedde på en gang. Boken har overaskende handlinger og det er mye spenning gjennom hele boka, spesielt mot slutten av boka. Jeg synes boken passer bra for ungdom. Karakterene i boken sitt språkbruk passer godt til boken og ligner på sånn 17 og 18åringer kan snakke i dag. Jeg synes boken var lett å lese, fordi boken var kort og fordi det skjedde noe gjennom hele boken.

Jeg gir boken terningkast 5 og jeg synes den burde bli nominert til U-prisen.

Bok: Gangster

Ordentlig gangster

Anastasia

Tjøme ungdomsskole

27.10.2023

Gangster er en kort spenningsroman skrevet av Jan Tore Noreng. Kort fortalt handler boka om Sander som driver med dopdealing og han tjener godt. Men så skjer det noe på attenårsdagen, han blir tatt av politiet. For å unngå fengselsstraff jobber han med politiet for å innfiltrere narkomiljøet.

Min mening er at boka er litt treig på starten og det var ikke så mye som skjedde, men mot slutten kom det spenning. Boka var vanskelig å legge fra seg fordi jeg ville vite hva som skulle skje etterpå. Skal Sander bli avslørt? Kommer han ut av situasjonen levende? Noe som gjorde boka spennende for meg var dopsalget. Jeg har alltid lurt på hvordan det miljøet er, og denne boka forklarte det til meg. Boka viser også hva konsekvensene er for å selge dop og hvordan det påvirker livet ditt.

Jeg syntes hovedkarakteren Sander var en spennende karakter og gikk gjennom karakterutvikling. Det starter med at Sander selger Fenris på videregåendeskoler og er 17 år. Etter at Sander har fylt 18 blir han mer voksen og tar smartere valg enn det han gjorde før. Kort fortalt så er Sander modig, ivrig og nervøs.

Forfatteren greide å skrive en god, men forutsigbar avslutning. Noe som var bra med boka var at den var lettlest og hadde korte kapitler. Det fikk meg til å føle at jeg leste mer og fortere enn det jeg gjorde. Jeg anbefaler denne boka hvis noen ville starte å lese bøker.
Derfor gir jeg Gangster terningkast 5.


Bok: Gangster

Lettlest om dop

Ella

Ve skole

27.10.2023

Boka jeg leser heter "Gangster" som er en krimbok. Boken begynner rett i handlingen. Her møter vi 17 år gamle Sander som er hovedpersonen. Han selger dop på videregående skole. Sander droppet ut av skolen, fordi han tjener så godt på det. På 18-årsdagen skjer det noe uforventet som vil snu Sander sitt liv på hodet.

Jeg synes denne boka var spennende, fordi det skjer mye i den. Boka er allerede spennende første siden og jeg ble tatt inn i handlingen veldig kjapt, men den hadde litt brå slutt. Jeg likte at boka var lettlest og kort, men den hadde litt vel mye kapitler. Boka er realistisk, og det kunne skjedd i virkeligheten. Dop blir mer og mer vanlig nå til dags.

Boka var bra. Jeg tror jeg ikke hadde anbefalt boka til de som er 10 år eller under, fordi de vet sikkert ikke hva dop er. Boka hadde jeg sikkert lest hvis jeg hadde sett den på biblioteket fordi den ser spennende ut. Anbefaler boka til folk som ikke er så glad i å lese.

Jeg gir den en terningkast 4,5 og jeg syns den burde bli nominert til uprisen.

Bok: Gangster

Gangster

Magnus

Ve skole

27.10.2023

Boken "Gangster" av Jan Tore Noreng er en bok for ungdom som handler om et kriminelt miljø.
Boka handler om Sander som droppet ut av første videregående for å selge fenris. Sander blir medlem av et gangstermiljø der mye involverer seg rundt narkotika og vold. En dag blir han tatt av politiet, men får sjansen til å forandre seg og hjelpe politiet med å fange de som er høyere opp i dopmiljøet.

Boken er spennende og det er et tema som kan være relevant for ungdommer. Tingene som skjer høres realistiske ut og er handlinger som kan skje i virkeligheten, til og med klarer den å være såpass spennende slik at det blir vanskelig å legge den ifra seg. Boka ble kanskje litt brått slutt, jeg hadde litt å høre mer om hva som skjer i etterkant eller hva som skjer mellom kapitlene.

Boka er lettlest og den bruker ikke særlig vanskelige ord, og personer blir beskrevet perfekt. Det var det eneste man trodde at de var noen bekjente.
Boka er bra og den burde nomineres til U-prisen, jeg gir deg terningkast 5.

Bok: Gangster

Er pengene hvert det?

Sofie

Tjøme ungdomsskole

26.10.2023

Boken Gangster er en spenningsroman skrevet av Jan Tore Noreng, dette er en seriebok. Serien gutta er utgitt av Gyldendal. Det er en serie med korte bøker som er for de som liker lettleste bøker. Likevel fungerer boken fint alene, du trenger ikke lese de andre bøkene for å skjønne hva som foregår eller poenget i boken.

Sander er snart myndig, han blir 18 år om noen dager. Han bor hjemme med bestemoren og pappaen hans som er bilmekaniker. Faren drømmer om at sønnen hans skal en dag studere bilmekaniker og ta over hans bedrift. Istedenfor droppet Sander ut av skolen for å selge stoff, dette holder han på med til det som ikke skulle skje skjedde.

Sander er en gutt som uheldigvis traff på feil miljø. Han er veldig familiekjær og er veldig glad i bestemoren og pappaen sin. Denne hemmeligheten holder han hemmelig for å ikke skuffe de. Sander ser jeg på som en veldig hyggelig gutt, han er kanskje ikke så flink på å ta de beste valgene, men fortsatt en stabil person.

For å ikke si for mye om boka er det en spenningsfull bok til å være så kort. Jeg syntes den var helt grei å lese, men den kunne hvert litt lenger. Boken har en overraskende slutt som ikke er forventet. Gangster er en bok som ikke ligner alle andre bøker, men fortsatt noe som kunne skjedd i den virkelige verden. Den handler kanskje om at du må være forsiktig med hvilket miljø du havner i.

Denne boken vil jeg kanskje anbefale for ungdomsskoleelever. Boken er bra, men litt for kort for min smak, men en perfekt bokserie for de som ikke er så glad i å lese bøker som er treige og lange. Til slutt vil jeg si at jeg liker innholdet i boka og at den er spennende. Derfor gir jeg boken terningkast 5.

Bok: Gangster

Ganske kjedelig

Theodor

Stadtlandet skule

26.10.2023

Gangster er ei bok skrevet av Jan Tore Noreng. Boka handla 17-åring som heite Sander, han droppa ut av skulen for å selge hasj, alt går bra i starten, men so går det galt.

Eg syntest at boka var heilt grei, den var litt tung å lese og var ganske kjedelig i seg sjølv. Temaet virka spennande når eg leste bak på boka, men det var litt skuffandes når eg leste den.

Bok: Gangster

Gangster

Madeleine

Vardal ungdomsskole

26.10.2023

Skjønte ikke mye av boka, den var ganske tung å lese. Ikke en bok for de som sliter med å lese eller ikke er glad i det.

Bok: Gangster

spennede tema, men kjedelig

Daniel b

Tjøme ungdomsskole

26.10.2023

Spennende tema, men kjedelig
Gangster er en bok som handler om å bruke av rusmidler. Boka ble skrevet av Jan Tore Noreng. Den handler om en gutt som heter Sander som blir 17 år. Sander dropper ut av skolen for å selge hasj. Han tjente godt på starten og så plutselig så gikk alt galt.

Min mening om denne boka er at den kunne ha hatt kanskje litt mer spenningstopper. Historien var også veldig forutsigbar og det skapte mindre spenning. Den mangla overraskelser. når jeg hadde lest sånn cirka 50 sider så begynte jeg og få mer lyst til å lese for å finne ut hva som kommer til å skje med hovedpersonen.

Jeg synes tema ikke var så kjedelig. Det er ofte spennende med historier om rus og sånn. Boka var ganske lett å skjønne og var veldig realistisk, men jeg ville fortsatt ikke ha anbefalt denne boka til noen. Jeg gir den terningkast 2,5 eller 3.
Bok: Gangster

Gangster

9

Borge ungdomsskole

26.10.2023Boka er en Spenning roman skrevet av Jan Tore Noreng.

Gangster handler om en gutt som heter Sander. Han er 17 år gammel og holder på å droppe ut av skolen. Han begynner å selge dop, men er gangsterlivet så kult som det virker? Jeg tror boka egentlig handler om hvordan livet kan bli hvis du er gangster eller prøver å være det. Men også hvilke konsekvenser som vil skje.Min opplevelse av boka var litt treigt, men det kommer spenning etterpå. Ja boka var vanskelig å legge fra seg, det var indre å lett kjenne seg på boka. Ja jeg tror språkbruken er passer til boka. Boka var realistisk, Boka var lett å lese fordi alle ordene på boka var forståelige og mange andre kan lese og forstå ordene.

Boka inneholder en del overraskelser. Boka slutter uventet når man er på slutten.

Jeg tror ikke den boka ligner på andre bøker, den er fantasifull.Jeg liker å lese om spenning og action derfor passer boka for meg. Jeg synes at andre burde lese boka også.Det som er negativt:

Nei jeg levde ikke i boka

Jeg gir terning kast 5 til boka fordi jeg fikk vite hvordan boka er og hvordan livet kan være hvis man prøver være en gangster.


Bok: Gangster

Enda en helt passe ungdomsbok

Matheo

Hellerasten skole

25.10.2023

Boken «Gangster» er en spenning og kanskje litt kjærlighets bok. «Gangster er en del av Gutta serien og er skrevet av Jan Tore Noreng. Utgitt av Gyldendal.

«Gangster handler om en gutt som heter Sander, han har droppet ut av skolen får å selge dop. Han har en venn som heter Niko. Det var Niko som fikk han begynne å selge dop. En dag når han står utafor skolebygget og selger kommer det en mann, mannen ser litt får gammel ut til å gå på skolen, men han prøver og selge like vel. Det var et dårlig valg.

Boka starter rett i handlingen med at Sander står utenfor skolebygget og selger dop. Det tar lang tid før det når en spennings topp og det gjør at det kan bli litt kjedelig.

Jeg synes boka blir mye mer spennende mot slutten, Og så er det noen overraskelser. Boka slutter ganske forventet, og boka fungerer som en helhet.

Jeg synes boka er realistisk og at det kunne skjedd i virkeligheten. Dop blir mer og mer vanlig å deale.

Jeg anbefaler boka til ungdommer som kanskje ikke leser så mye lenger. Jeg gir den terningkast 4.

Bok: Gangster

Gangster

Oskar Refsnes

Stadtlandet skule

24.10.2023

Eg synes at det var en litt kjedelig bok, i tross for at den handler om narkotika. Men det vart litt spenande når politiet kom

Bok: Gangster

Bråe hendelser

Nika

Fyrstikkalleen skole

24.10.2023

Boken Gangster handler om 18 årige Sander som droppet ut av VG1 for å drive å selge dop på forskjellige videregående skoler. Sander dekker salget av dop for faren og bestemoren sin, ved å bruke vikarstillingen sin på et lager som et «cover». Sander har akkurat blitt myndig og merker at han risikerer mye ved å selge dop når han støter på politiet ved en av skolene. Han får et valg om at han enten velger å snu livet sitt opp ned eller om han skal møte konsekvensene fra dop salget.

Gangster en god bok, men boken har noen negative trekk for min del. Ett av de negative trekkene i boken er at historiefortellingen forhaster seg altfor mye. Siden handlingene gikk så fort, ble det brått ganske urealistisk. Handlingene på starten skjer rolig og så plutselig skjer det mye på en gang.

Boken er skrevet på en ungdommelig måte og virker ikke som om en voksen har skrevet den. Det kan vi se med dette sitatet: «-Whatever, sier Niko. -Ses i morgen, Sander Salamander!» Språket i boken er veldig likt sånn som oss ungdommer snakker til vanlig, som gjør det til en bok som er enkel å lese.

Kapitlene i boken er korte som for min del er enklere å lese enn lange kapitler. I boken burde beskrivelsene av steder og personer være mer utbredt, slik at den som leser boken skjønner litt mer om hvordan personene er eller hvordan omgivelsene er.

Temaet er relevant for ungdommer, fordi mange av oss ungdommer står eller kommer til å stå i vanskelige situasjoner hvor vi blir nødt til å ta vanskelige valg som kan snu livet vårt helt rundt det vi forventet.

Jeg synes at denne boken burde bli nominert til u-prisen fordi den passer alderskullet til de som leser den. Boken er lettlest og ikke så lang som gjør det enklere for de som ikke liker å lese mye. Temaet i boken kan være interessant for ungdommer som er under store mengder press og kanskje er engasjert i et miljø som ikke er bra for dem.

Denne boken får terningkast 4 av 6 fra meg.

Bok: Gangster

Spennende

Linn Isabell

Ve skole

24.10.2023


Vi blir kjent med Sander i boken og følger ham gjennom en vanskelig situasjon. Han droppa ut av skolen og begynte å deale med onkelen sin Bob. Faren og bestemoren til Sander vet at han tjener penger, men de vet ikke at det ikke er en vanlig jobb han tjener penger på..
Boka gangster føler jeg er spennende, men kanskje ikke like troverdig som andre bøker jeg har lest. Boken har en god start som starter rett i handling, og jeg som leser merker at jeg fort blir dratt inn i boken.
Noe jeg personlig syntes var bra i boka var at det var mye spenning og at mye av det vi finner i narkomiljøet Noreng skriver om faktisk kan stemme, og at dessverre flere ungdommer kan kjenne seg igjen. Det er derfor det også kan være viktig for ungdom i vår alder å lese denne boka.
Forfatteren skriver veldig bra og kapitlene er delt opp på forståelig og oversiktlig måte sånn at det er greit å lese dem med pauser imellom.
Boka har ikke for liten skrift og er ikke for lang hvis du ikke er så glad i å lese mye om gangen. Det kan derimot være at boka var litt for kort og at ting ble brått ganske urealistisk. Jeg savner rett og slett litt flere opplysninger i den.
Jeg føler at denne boka kan vise ungdommen i dag hvor mye konsekvenser det egentlig kan gi hvis en begynner med salg av narkotika. Det finnes flere eksempler på ungdommer i dag som ikke har forstått alvoret i det før det er for sent. Som for eksempel det som skjedde med Sander i denne boken.
Jeg gir derfor boka terningkast 4/6 og synes den bør bli nominert til u-prisen.

Bok: Gangster

Gangster

Vilde

Wang ung Hamar

24.10.2023

Boka gangster av Jan Tore Noreng er en ungdomsbok som foregår i et kriminelt miljø. Boka handler om Sander som droppa ut av VG1 for å selge fenris, altså dop, på fulltid. Sander er innblandet i et såkalt “gangster” miljø som er påvirket av narkotika og vold. Sander havner i trøbbel og dras inn i aksjoner og hendelser han aldri hadde sett for seg.

Det jeg syntes er kult med boka er at det er en troverdig historie som kunne skjedd i virkeligheten, i tillegg til at det er en interessant handling som man fort blir hekta på og enkelt klarer å leve seg inn i handlingen. Når jeg kom lenger ut i boka, begynte jeg å leve meg mer og mer inn i handlingen, og jeg satt med en følelse av spenning for hvert kapittel jeg leste. Men jeg syntes boka var noen kapitler for kort, bare fordi jeg vil vite hva som skjer etter boka tar slutt.
Språket og ordene forfatteren har brukt er ikke vanskelig og jeg vil si at det passer fint til alderskullet han skriver til. Jeg ble heller ikke forstyrret da jeg leste boka. Omslaget på boka passer til handlingen og det er relevant for boka. Jeg tror også mange ungdommer vil se boka med omslaget å tenke at denne vil de lese.

Forfatteren kunne skrevet tydeligere beskrivelser av personer og steder, så kunne jeg levd meg enda mer inn i boka.

Dette er en bok jeg mener kan nå høyt i u-prisen og gir boka terningkast 5.

Bok: Gangster

Burde vært lenger

Peder

Ve skole

23.10.2023

Jeg synes boka var lett å lese.
Det var veldig spennende hvordan han nesten ble tatt av bossene flere ganger og at han til slutt greide å komme seg ut av narkobransjen og få seg en ordentlig jobb.
Boka greide å leve seg litt inn i ungdommers liv og ikke skrive det som alle voksne tror ungdommer har det.
Jeg synes den er en god ungdomsbok. Men forfatteren kunne gjerne trukket den litt lengre ut fordi den var litt kort.
Jeg gir denne boka terningkast 5 og synes den burde bli nominert til uprisen.


Bok: Gangster

Lettlest

Linea

Ve skole

23.10.2023


Boken gangsteren starter bra, du kommer lett inn i handlingen og skjønner fort hva som skjer. Det er en lettlest, kort bok som er realistisk og har en god spenningskurve. Slutten er litt forutsigbar, men kommer ikke brått på som gjør at den var gøyere å lese. Jeg klarte enkelt å leve meg inn i det som skjedde i boken selv om det ikke var mye jeg relaterte til.

Begynnelsen, midten og slutten passer bra sammen og måten hovedkarakteren reagerer og handler på de forskjellige tingene som skjer i boken er troverdig. Boka kan minne om actionfilmer som handler om lignende ting som da gjorde at slutten ble forutsigbar. Det gikk også veldig fort når jeg leste boken. Dette kan være både positivt og negativt, men for meg så lente det seg mer mot den negative siden. Jeg skulle ønske vi fikk vite litt mer om Sander (hovedkarakteren) og at det var litt mer beskrivelse av hva som skjedde og hvorfor, spesielt mot slutten.

Boken passer godt for folk som ikke er så altfor glad i å lese og som liker spenning. Jeg gir boken terningkast 4, og boka kan godt bli nominert til Uprisen.

Bok: Gangster

Gangster

Paul

Tydal barne- og ungdomsskole

23.10.2023


Jeg leser boken gangster, det er en krim bok, det handler om at Sander (18) har kommet in i dop tjenesten og seller dop for onkel bob. Sander har sluttet på skolen og lyver til sine foreldre at han jobber på lager butikk mens han seler dop. Synes boken er bra så langt det er litt kjedelige i starten og tungt og lese, ikke min bok
Hele boken er veldig rolig og for rolig til meg, for mye om Sander og hvordan han lever og for lite action. Jeg liker egt, ikke bøker så mye så kanskje andre som synes den er bra.

Denne boken får terning kast 2 av meg.

Bok: Gangster

Gangster

Henning

Tydal barne- og ungdomsskole

23.10.2023

Jeg leser boken gangster, og den boken er en krimbok.

Den handler om Sander som fyller 18 år og selger dop (fenris) for onkel bob. Han blir tatt av politiet på 18-årsdagen sin og må hjelpe politiet for å avsløre «overhodet» for å unngå en fengselsstraff. Sander er nettopp ferdig med skolegangen og lyger til foreldrene sine om at han jobber på et lager, men i studentforening selger han dop.


Jeg synes starten på boka var fengende og jeg ville lese mer. Boka er veldig spennende, fordi at den er veldig lett å forstå og leve seg inn i. Det var ikke vanskelig å legge den fra seg, men jeg kunne gjerne lest litt mer.


Boken gangster er en bok av serien «Gutta». Boka forteller noe om det å være ung i dag. Boken forteller at man ikke burde begynne å selge dop eller begynne med det selv. Jeg synes at flere burde lese denne boka. Jeg vil gi denne boka terningkast 4.


Bok: Gangster

Gangter

Ludvik

Tydal barne- og ungdomsskole

23.10.2023


Dette er en bok i krim sjangeren
Jan Tore Noreng skriver boka å serien hetter gutta.
Sander selger dop på videregående
Sander blir tatt i å selge dop av politiet å han får en mulighet av politiet å avsløre sjefene.
Jeg synes boka startet litt brått også ble den kjedelig.
Boka kan ligne litt på virkelige hendelser men ikke alt.
Boka var lett å lese.
Jeg tror forfatteren skrev denne boka for de han bryr seg om å få stoppet dop.
Jeg syntes boka var kjedelig for de den ikke var skrevet etter min smak.

Bok: Gangster

Boka gangster

Erik

Tydal barne- og ungdomsskole

23.10.2023

Boka var ok jeg har sikkert anbefalt boka vis du ikke hadde noe annet og lese om. Hadde ikke anbefalt boka til folk som er 10 år og mindre fordi de sikkert ikke vet hva dop er så derfor hadde jeg ikke anbefalt boka til folk som er under 10 år. Men boka hadde jeg sikkert lest vis jeg hadde sett den på biblioteket fordi den så litt spennende ut. Han der Niko var en underlig fyr fordi han kom fram fra
ingensteds da politiet Snakket med Sander i bilen.

Sjangeren var vel krim eller noe sånt fordi de selger dop og sånt da.
Boka var litt spennende fordi jeg lurte på om han ble tatt av sjefen.
Jeg tror forfatteren skrev boka fordi det er ikke bra og selge dop.
Boka kan sikkert bli uprisen vinner men jeg har ikke lest de andre bøkene som ble nominert så jeg er ikke så sikker. Jeg gir boka ternings kast 3 eller 4 fordi jeg ikke har lest de andre bøkene.

Bok: Gangster

Den er midt på treet

Torje

Surnadal barne- og ungdomsskole

20.10.2023

Boka er en spenningsroman. Boka heter gangster som er en del av Gutta serien. Den handler om en gutt som selger narkotika. Han heter Sander og har nettopp fylt 18 år. Sander havner i litt trøbbel med politiet.
Boken var litt spennende, men den var ikke veldig overraskende. Jeg viste hva som skulle skje før det skjedde så jeg satt ikke på kanten av stolen min. Jeg har sett en del filmer og bøker som handler om narkotika, men denne er litt annerledes og original.
Det som skjedde i boka, har en liten sjanse til å skje i ekte. Det er veldig mye banning som er ganske realistisk for noen som er rundt 18 år.
Det som jeg ikke likte med boken, var språket. Jeg tror ikke 18-åringer sier «I’m a gangsta», holder opp en usynlig pistol sidelengs og faktisk tro at de er kule.
Boken burde nomineres til u-prisen. Jeg gir den terningkast 3.

Bok: Gangster

Grei bok

Linnea

Surnadal barne- og ungdomsskole

20.10.2023

Grei bok

Sjangeren til boka er spennings roman.
Boka handla om ein gut som solte dop, men han vart oppdaga av politiet. For at han ikkje skulle få straff, ville politiet at han skulle hjelpe til med å finne ut kven sjefen for onkelen hans som også sel dop.
Boka er ein del av ein serie.
Boka startar med at vi blir kjent med hovudpersonen, Sander. Han jobbar for onkelen sin og sel dop. Handlinga var veldig oppslukande og eg syns det var ganske spennande, sjølv om det gjekk litt treigt i starten. Spenningskurva var litt uventa. Slutten på boka var også litt uventa og overraskande. Det sluttar med at Sander vel å utdanne seg til bilmekanikar for å jobbe i farens verkstad. Det syns eg var ein veldig fin slutt. Eg kan ikkje akkurat kjenne meg igjen i situasjonen hovudpersonen er i, men det er sikkert mange som kan relatere til handlinga.
Boka var flink til å bruke ungdommeleg språk. Den var også flink på å ta opp temaet om dop., ettersom det har blitt litt meir normalisert i rundt ungdom. Eg syns at boka var bra, men det er ikkje den beste eg har lest. Eg vil rekommandere denne boka for litt yngre ungdom. Eg gir boka terningkast 4.

Bok: Gangster

gangster

Marie

Fyrstikkalleen skole

20.10.2023

Sjangeren er litt Krim og spenning
Det handlar om en gutt som seglte narkotika. Boken er en del av en serie som heiter gutta. Det er litt banning i boka.
Eg syntest boka var spennande og vil anbefale andre boken. Eg vill gi den terningkast 4.

Bok: Gangster

bra

Maya

Surnadal barne- og ungdomsskole

20.10.2023

bra
Sjangeren i boka er krim og spenning.
Boken handlar om ein gut som sel dop, men ein dag blir han tatt av politiet. Så for å sleppe unna fengselsstraff må han hjelpe å finne ut kven sjefen til onkelen er som også sel dop. Så han må ta eit val skal han hjelpe politiet eller komme i fengsel. Boken gangster er ein serie.
Boka var ei bra bok. Eg synast at boka var bra fordi den hadde høg spenningskurv. Boka var bra, men eg synast det var ein litt overraskande slutt.
Dette var ein bok vi las i klassen så eg kan ikkje seie noko om at boka var enkel eller vanskeleg å lese. Eg synast boka ikkje boka legnar på ei anna bok eg har lest før. Eg synast at dette er ein realistisk bok. Eg meiner at dette er ein situasjon som kan skje i dag, og det er bra at forfattaren tar opp det med dop.
Det som var negativt med boken var at den var treig på starten. Det som forfattaren kunne forandre på er slutten. Slutten var forhasta og eg ville høyre meir om slutten.
Eg gir boka terningkast 4.

Bok: Gangster

Sånn passe

Eiri

Surnadal barne- og ungdomsskole

20.10.2023

Sjangeren i denne boka var spenning og drama.
Sander seljer dop og når han blir ferska av politiet, så vil dei ha hjelp til å finne han som har hjernen bak det heile. Sander gjer det dei ber om, fordi han vil ikkje kome i fengsel, eller at bestemora skal finne det ut. Boka er ein av tre bøker i serien «Gutta».
Eg synets boka var bra, men i nokon parti kunne ho bli litt langsam og treig. Boka var på det mest spente på slutten, der ho hadde ei bra spenningskurve. Det var også der eg synets ho var best.
Boka liknar ikkje på ei bok eg har lese frå før, så det var bra og litt nytenkande. Det var ganske enkle og korte kapittel, som gjorde den lett å lese. Eg synest også forfattaren skrev bra. Ho kunne også vært sannsynleg og basert på sanne hendingar, så det var enkelt å leve seg inn i ho.
Så min konklusjon er at boka er bra, men kan bli litt langsam til tider. Boka har ei bra spenningskurve, som gjer ho spent. Eg synst forfattaren skriv bra, men kunne lagt inn litt fleire spenningskurvar.
Terningkast 4,5

Bok: Gangster

spennede bok fra stert til slutt

Mostafa

Surnadal barne- og ungdomsskole

20.10.2023

Gangster handler om en gutt som var 16-17 år som solgt narkotika til ungdom som går i videregående og han blir tatt av politiet. Og politiet ville at han skal ta dem til han som deler ut narkotika til ungdomena for å selge dem. Denne boka er en del av en serie. Også denne boka var spennende å høre på.
Denne boka har startet rett inn i handling at det er en gutt som selger narkotika til ungdom som går i videregående. Den var spennende å høre på fordi jeg er spent på hva som har kommet til å bli med han gutten som selger narkotika. Også denne boka passer til barn som er mellom 13 og 15 og boka var ikke så lang.
Boka er kreativ, og den er realistisk og jeg trur at det er mange ungdommer i andre land som gjør det fordi dem trenger penger for eksempel i India så det er mange ungdommer som gjør det.
Det var lett å lese boka, den var ikke så lang og den er spennende, og språket passer til bokens innhold.
Jeg likte denne boka fordi dette er spennende og fordi jeg liker sånn type bøker. Jeg synes at ungdommer bør lese den boka. Jeg gir den boka sterk 4.

Bok: Gangster

ikkje for barn

Ulrik

Surnadal barne- og ungdomsskole

20.10.2023Sjanger: krim, spenning og drama

Boka handlar om ein gut på 18 år som sel dop. Ein dag blei han tatt av politiet, men i staden for å putte han i fengsel, gir dei han eit oppdrag. Oppdraget er å finne ut kven som står høgare opp på rangstigen i dop miljøet. Boka er med i ein bok serie som heiter Gutta.

Eg likte boka veldig godt på grunn av at eg lika temaet. Eg synes det er eit interessant tema og eg ville berre høyre meir. Eg forstod kva som skjedde gjennom heile boka og karakterane var lett å like. Det var ein overraskande, men bra slutt.

Eg synest boka var kreativt laga. Det var ein historie som ikkje ofte kjem opp i bøker. Handlingane var realistiske og kunne ha skjedd på ekte.

Historia er truverdig, men nokon av karakterane synes eg oppfører seg litt rart. Men eg trur det legg litt meir i boka. Sidan hovudpersonen er så redd for å bli avslørt verkar nokon av karakterane litt rar fordi vi skjer det frå hovudpersonen sitt perspektiv.

Boka var lett å lese. Den var ikkje spesielt lang og med korte setningar. Du kan lese boka sjølv om du ikkje er master på å lese.

Eg trur forfattaren skreiv boka for å gi unge eit innblikk i dopsamfunnet. Forfattaren prøvar å fortelje at det ikkje er bra å slege dop utan å seie det direkte. Heile boka går ut på konsekvensane av å selje dop og korleis hovudpersonen kjem seg ut av dopsamfunnet.

Bok: Gangster

Les denne boka!

Andrine

Surnadal barne- og ungdomsskole

20.10.2023

Konsekvenser til narkodealing
Sjangeren til boka er drama, krim og spenning.
Boka handlar om ein gut som blei tatt for narkotikadealing. Han får ei oppgåve frå politiet om å finne ut kven som er sjef i narkotikasamfunnet. Etter han fekk med seg mykje informasjon, blei han tatt i å bruke lydopptak. Boka er også ein del av ein serie .
Eg vil anbefale denne boka. Eg synets den var spennande, dramatisk og dristig. Den var også veldig spennande. Eg likte boka veldig godt.
Boka var veldig spennande, som gjorde at den ikkje gjekk treigt. I starten var det litt vanskeleg å skjønne samanhengen i boka, men etter kvart skjønte eg meir kva boka handla om.
Denne boka var ny for meg. Eg har aldri høyrt om den tidlegare eller lest noko som er likt. Eg likar vanlegvis ikkje å lese bøker, men denne likte eg verkeleg.
Det som skjer i denne boka er bra funnet opp, men det er også noko som kunne skjedd i verkelegheita.
Læraren vår leste boka høgt for oss i klasserommet. Det var lett å få med seg handlingane som skjedde, boka er skrevet på ein enkel måte.
Forfattaren skreiv sikkert denne boka, fordi det er noko som kunne skjedd i verkelegheita og det er kanskje eit tema ikkje så mange snakkar eller skrivar om.
Eg gir boka terningkast 6.

Bok: Gangster

Verdt å lese

June

Surnadal barne- og ungdomsskole

20.10.2023

Sjangeren er spenning og drama.
Boka handlar om ein gut som heiter Sander, han er seljer narkotika. Han møter trøbbel der han må velje korleis side han vil hjelpe. Det er nokre overraskingar, men har også somme føreseielege handlingar.
Boka er med i serien Gutta.
Boka startar fengande med at den kommer fort inn i handlinga. Eg kjenner ikkje meg sjølv igjen i boka, men klarte lett å leve meg inn i teksten med miljøskildringane. Det er fleire interessante vendepunkt og overraskingar igjennom boka. Boka er satt opp bra med samanhengande start heilt til slutt og er gripande så ein klarar nesten ikkje å leggje den frå seg.
Eg syns boka får oss til å sjå hendinga med eit annet perspektiv, vi ser at heilt normale folk kan bli innblanda i dei dårlege miljøa. Med både karakterane og miljøet er boka veldig realistisk, dette er noko som somme kan bli innblanda i.
Boka blei lest høgt i klasserommet, men den har ein god forståeleg tekst og var lett å hengje med på. Det blei brukt fleire banne ord og lit moderne tale for ungdommar og gangstermiljøet.
Eg gir boka terningkast 5.

Bok: Gangster

Veldig spesiell bok

Inga

Surnadal barne- og ungdomsskole

20.10.2023

Sjanger: Krim, drama, ungdommelig, spenning
Gangster er en bok i serien Gutta. Boka handler om en gutt som heter Sander som selger stoffer på skolen. Han selger godt og tjener bra. En dag kommer han i kontakt med politiet og han må ut på et skummelt oppdrag for ikke å bli fengslet. Dette oppdraget kan koste Sander livet. Om sjefen til Sander oppdager at han snakker med politiet vil han ligge dårlig an.
Jeg syns at boka var ganske dårlig. Det virka som om de prøvde litt for hardt med å få karakterene i boka til å høres ut som ungdommer ved å bruke ord som «Skikkelig gangster» «faen» og andre engelske ord. Etter hvert syntes jeg egentlig at de hørtes litt for barnslig ut for eksempel da Sander snakka om, og lekte som karakterer fra en film og ga engelske, kleine navn til farlige karakterer i boka. Jeg syntes at boka var ganske klein.
Boka starta veldig rolig egentlig. Vi ble litt kjent med karakterene innen boka og hva Sander drev på med i fritiden sin. Slutten var egentlig ganske rolig også.
Siden læreren vår leste denne boka høyt i klassen så vet jeg ikke helt selv, men hun sa at boka var ganske kort og lett å lese. Det var også ganske korte kapittel.
Jeg syns ikke at denne boka fortjener å bli nominert til Uprisen. Jeg fikk nesten frysninger over hvor kleint det var da de som sagt begynte å snakke engelsk. Jeg syns ikke boka er verdt å lese.
Terningkast 2

Bok: Gangster

les denne boka visst du liker adrenalin

Åsmund

Surnadal barne- og ungdomsskole

20.10.2023

Kva skjer med dei som snyltar på narkotika dealere.
Sjanger etter mi meining: drama og spenning.
Innholdsreferat: boka handlar om ein gut som blei tatt for narkotika dealing. Han får i oppdrag frå politiet å finne ut kven som er sjef i narkotika samfunnet. Han blir tatt for å ta lydopptak etter han har fått med seg mykje viktig informasjon.
Mi oppfatning av boka: eg syns booka gjekk litt sakte på starten, men etter dei første sidene ble den meir oppslukande. Boka hadde ein bra spenningstopp mot slutten i boka, det blei også vanskeleg å legge frå seg boka.
Eg meiner at boka er bra, og passer godt til ungdom mellom 14 og 16 år.
Boka kan gje innblikk i grunner til at man ikkje skal begynne med sånt som boka handlar om.
Eg gjer boka terningkast terningkast: 5

Bok: Gangster

Gangsterne

Denns

Surnadal barne- og ungdomsskole

20.10.2023

Sjangeren er Krim
En gut på 17 år snart 18 selger narkotika på en skole han blir spurt av politiet om han vill være på spionasje på sjefen sin. Han feiler på jobben så politiet skal ta han til fange, han bestemmer seg for å gjøre det selv. Han får det til, men blir oppdaget. Boka er en del av en serie.
Min opplevelse på boka var langsom og livløs, boka hadde ikke så mye futt på starten og det vart nesten umulig å følge med, men boka vart mere spennende etter hvert, boka var lettlest og ganske kort. Boka er ganske sannsynlig at det kan skje i ekte bare fordi det er så mange som selger narkotika.
Jeg tror at forfatteren skreiv denne boka fordi han vill prøve å stoppe narkotikasalg mellom ungdommer. Jeg vil si at kan få en ternings kast 4 men ikke bli normert Uprisen.

Bok: Gangster

Gangster

June

Surnadal barne- og ungdomsskole

20.10.2023

Noko for seg sjølv
Sjanger: krim, spenning og drama
Boka handlar om ein 18 år gamal gut som sel dop. Ein dag blir han ferska av politiet, men i staden for fengsel så vil dei at han skal hjelpe dei for å fange de som er øvst i dopmiljøet. Boka ¨Gangster¨ er i serien Gutta.
Eg syntest boka var både spennande og langsam, eg synest at den var litt forhasta og hoppa mykje fram og tilbake.. Eg syntest at slutten var litt forhasta, litt slik at dei ikkje skulle skrive meir enn så som mange sider. Men boka var spennande og eg likte temaet og kva som skjedde i boka. Boka er ei sånn type bok som eg liker og lese, sånn at det er litt spenning i boka.
Eg syntest at boka var sannsynleg, det er mange som sel dop nå til dags, men eg syntest ikkje alt i boka var sannsynleg. Eg syntest at boka var litt original, men det er ganske mange som lager filmar med dopsal eller at folk tek dop. Eg syntest boka var lettles, den var ikkje så tjukk så det tok ikkje så lang tid. Den var kreativt laget, men kunne hat ein litt lengre slutt eller ein open slutt.
Terningkast 4

Bok: Gangster

Spennande

theo

Surnadal barne- og ungdomsskole

20.10.2023

Sjangeren er krim.

Boka gangster er ein del av ein serie av gutta, dette er den tredje boka. Boka handlar om ein gut som sel dop og ikkje går på skole. Han får dopet av onkelen sin og plutseleg bli han tatt av politiet når han er ute og selger. Politiet tvinger han til å hjelpe dem med å finne sjefen til onkelen hans.

Eg opplevde boka som en spennande og morosam bok. Den var innhaldsrik og hadde med litt action. Det var nokre spenningskurver der det skjedde mykje viktig innhald i boka. Den var lett og leve seg inn i og boka slutta eigentleg litt som eg forvendte.

Eg trur at dette er ei bok som kunne skjedd i verkelegheita i ein by.

Boka handlar om ein gut som har slit litt i livet og som har begynt med å selje dop. Eg synets at det beste med boken er at det er spennande og at du lurer på kva som skjer i neste kapitel. Eg synets at andre også burde lese denne boka. Eg gir terningkast 5 til boka.

Bok: Gangster

Ikke les denne boka med mindre du vil kjede deg

Bjørnar

Surnadal barne- og ungdomsskole

20.10.2023

Drama og spenning
Boka handler om en ungdom som selger dop. Han blir fanget av politiet og blir tvunget til å hjelpe dem avsløre de som er høyere opp i systemet. Sander og politiet kommer opp med en stor plan for å avsløre dem.. Boka er en del av serien «gutta».
Jeg syntes boka var ganske drøy, og begynnelsen var veldig treig. Vendepunktet er overraskende bra, men det er ikke et av mine favoritter. Boka slutter litt for brått, og slutten føltes som den kom litt ut av det blå. Boka har ganske korte kapitler, jeg liker ikke det, siden det ødelegger litt for spenningen.
Handlingen var ganske realistisk i begynnelsen, men ble litt mindre troverdig etter hvert. Det kunne antakeligvis ha skjedd på ekte, men det er lite sannsynlig.
Jeg tror boka egentlig handler om hvorfor du ikke burde bryte loven og heller finne deg noe du verdsetter ved livet i stedet. Forfatteren har vert god til å bygge opp spenning, men høydepunktet er ofte litt skuffende.
Jeg anbefaler ikke å lese denne boka. Den er så langt den verste boka jeg har lest i 2023. jeg synes ikke denne boka bør nomineres til u-prisen.
Terningkast: 3

Bok: Gangster

Ikke som forventet

Hedda

Surnadal barne- og ungdomsskole

20.10.2023

Sander selger dop på videregående. Han tjener raske penger noe som han liker bedre enn å måtte utdanne seg. Plutselig blir livet til Sander snudd på hodet når han blir tatt av politiet. Han får beskjed om at han kan få kortere straff om han hjelper politiet med å fange han som er hjernen bak. Men hvor langt er Sander villig til å gå? ...
Dette er en bok fra serien Gutta.
Denne boken går under sjangeren spenning og drama. Jeg syntes at boka var enkel å lese og den var bra skrevet. Måten forfatteren skriver på gjør at du enkelt kan se for deg omgivelsene og du får et tydelig innblikk i livet til Sander. Boken har korte kapittel noe som gjør at du enkelt kan komme deg gjennom den.
Handlingen er veldig sannsynlig, og jeg har ikke lest andre bøker som handler om det samme. Ettersom dette er et veldig aktuelt tema gjør at boken er mer interessant. Jeg synes det kunne vært mer søkelys på de andre karakterene ettersom de forsvinner og alt fokuset blir på Sander.
Denne boken burde bli nominert til Uprisen fordi den er spennende og har et aktuelt tema. Boken har en bra slutt selv om jeg sitter igjen med noen ubesvarte spørsmål. Dette er absolutt en bok å lese.
Terningkast 5.

Bok: Gangster

Umulig å legge fra seg

Kristine

Flåtestad skole

19.10.2023

Jeg har lest boka gangster av Jan Tore Noreng. Boka er en ungdomsroman. Det er en av mange bøker fra serien “gutta”. Gangster handler om Sander som er i et miljø der dop er inkludert. Han droppet ut av VG1 for å starte å selge. Bestekompisen hans Niko, som er et år eldre, pushet Sander til å starte med dette. Imens Sander er i narko-miljøet, tror bestemoren og faren hans at han jobber som vikar på et lager. En dag, midt i et salg havner Sander i trøbbel. Han skulle selge til noen som viste seg for å være politiet. Sander er fanget i et vanskelig dilemma. Skal han sladre på de høyere opp i systemet eller skal han ta straffen sin? Hvordan skal han fikse opp i alt kaoset sitt, og komme seg tilbake til et “normalt” liv?

Før jeg begynte å lese boka, sjekket jeg ut bokomslaget. Forventningene mine steg til værs. Boka virket spennende, og jeg måtte finne ut av hvordan den kom til å ende. Spørsmålet var om boka klarte å nå forventningene mine …

Boka er veldig realistisk bygd opp, og skrevet svært troverdig, som gjør det lettere for leseren å sette seg inn i handlingen. Det er mange gode beskrivelser i boka. Da jeg leste den, var det lett å danne bilder i hode ut ifra beskrivelsene.

Jeg føler forfatteren klarte å formulere språkbruket bra i boken. Språket er skrevet på en måte som appellerer til ungdommen. Selv om man kan høre at det er en voksen som har skrevet boka, og prøver å tilpasse seg et ungdommelig språk.

Boka har mange små spenningstopper som gjør det underholdende å lese. Samtidig som at det er et tydelig høydepunkt. Dette gjorde meg engasjert, og jeg klarte ikke å legge fra meg boka. Spenningstoppene var veldig uforventede, og det gjorde boka ekstra interessant.

Det eneste negative ved boka, er at den er ganske kort og lettlest. I starten likte jeg det, men det tok ikke lang tid før jeg endra mening. Om du er glad i å lese bøker, men går fort lei hvis de blir for lange. Da er “gangster” midt i blinken for deg.

Alt i alt vil jeg si at boka nådde mine forventninger, og enda mer. Jeg syns boka burde bli nominert til uprisen.

Terningkast: 6

Bok: Gangster

Nesten på topp

Sebastian

Ve skole

17.10.2023

I boka møter vi Sander som sluttet på skolen for å selge drugs. Men på 18 års dagen kommer politiet til han, da får han et viktig valg som kan ha noe å si om resten av livet hans.

Jeg syntes boka var spennende og interessant hele veien, jeg lurte alltid på hva som skulle skje nå og mange ganger hadde jeg ikke sett for meg det som skjedde. Jeg likte at boka ikke var så lang i starten, men nå kunne jeg ønske den var lengre. Det var beskrevet bra og følte jeg kunne se for meg alt. Men om jeg skal si noe negativt så savner jeg og får mer informasjon om de andre.
Jeg hørte på lydbok og stemmen passer til boka.


Jeg syntes boka burde bli nominert til uprisen terningkast 5Bok: Gangster

Realistisk og Presist

Leon

Finnsnes ungdomsskole

16.10.2023

Boka handler om en gutt ved navn Sander. Sander droppet ut av VG1 for å selge dop. Faren og bestemoren hans tror han jobber som vikar på lager. Det var kompisen hans Niko, som er et år eldre enn Sander, som pushet Sander og motiverte han inn i narko-miljøet. Men når han fyller 18, skjer det noe. Sander blir tatt av politiet på Mimir videregående, midt i en deal. Sander åpner øynene for hva det er han faktisk holder på med, men hvordan skal han unngå fengsel? Og hvordan skal han klare å snu livet sitt på rett kurs?

«Gangster» er en bok med mye spenning, som gir leseren følelsen av realitet. Hvor lett det faktisk er å havne på feil kjør, og hva en snill og hyggelig gutt som Sander tenker om det hele. Boka er skrevet svært troverdig, slik at jeg som leser får et stort innblikk i et annet og fremmed miljø. Jan Tore Noreng skriver dialogene svært realistisk og presist, jeg får virkelig følelsen av at det er 18 og 19 åringer det handler om. Boka er en av tre bøker i «Gutta» serien Jan Tore Noreng har skrevet. Boka var lett å lese og hendelsene var formulert underholdene. Spenningspunktene var uforutsigbare. Det eneste jeg synes er verdt å ta opp, er lengden på boka. Den var litt for kort dessverre. Jeg hadde ønsket at boka var noen kapitler lengre. Men alt i alt en god ungdomsbok. Terningkast 5.

Bok: Gangster

Gangster - beskriver ungdomsmiljøet bra

Miriam

Ve skole

13.10.2023

Jeg synes boka Gangster har en bra begynnelse, som starter rett i handling. Man får gode beskrivelser om hvor, hvem og hva som skjer, som gjorde den lett å lese og forstå. Jeg synes det er et ganske tydelig høydepunkt, fordi det skjer mange ting som ikke var forventet. Begynnelsen, midten og slutten passer bra sammen, men jeg syntes den sluttet litt brått. Jeg personlig synes at den var litt urealistisk, og kan ligne litt på andre bøker. Boken var veldig lett å lese, med tanke på språk. Jeg synes "Gangster" var en god tittel til boka, fordi det passet veldig bra til temaet. Alt de sa passet bra til tema i boken, og det er ingenting spesielt jeg ville forandret. Jeg tror forfatteren prøver å få leserne til å tenke mer på konsekvensene og hva som faktisk skjer hvis du selger eller tar narkotika. Alt i alt synes jeg det var en veldig bra bok som sier mye om hvordan det er å være ungdom i dag i forskjellige miljøer.

Jeg gir boken terningkast 5, og synes den burde bli nominert til uPrisen, fordi den var så vanskelig å legge fra seg og beskrev ungdomsmiljøet i dag bra.

Bok: Gangster

Interessant bok om kriminelt dopselgingsmiljø

Aksel

Flåtestad skole

11.10.2023

Jeg har lest boken Gangster. Gangster er en interessant bok som handler om en 17 år gammel gutt, som sakte men sikkert trekker seg inn mot et kriminelt dopselgingsmiljø. Sander fyller snart 18 år og tanken på dette gjør han stresset. Nå blir han regnet på som voksen, og dette betyr at han kan bli fengslet. Han står ovenfor et stort og vanskelig oppdrag, og han kan ikke gi seg nå.

Jeg vil anbefale boken sterkt til nysgjerrige lesere, som vil oppleve ett nytt type miljø. Det er en ganske lettlest og kort bok, som passer til yngre i 14-18 alderen. Jeg syntes boka var veldig bra og lærerik. Jeg har lært hvor tøft unge kriminelle kan ha det og de kreative måtene de selger ulovlige stoffer på.

Jeg vil anbefale denne boken til uprisen. Boka har et relevant tema for ungdom, som viser oss hvor ille det faktisk kan gå. Jeg mener den er både interessant og meget lærerik for oss unge lovende. Jeg vil gi boka terningkast 6.

Bok: Gangster

Klarer ikkje legge fra meg

Amalie

Bryne ungdomsskule

6.10.2023

Denne boka handlar om ein gutt på 17 år som heiter Sander, han er ein dopdealer på vidaregåande skule for å tene litt ekstra penger, bestemora og faren trur han jobber på eit lager og har ingen anelse kva han eigentlig gjer. på 18 årsdagen blir han arrestert, og for og ikkje få ein stor straff må han klare å finne ut kven som er hovud sjef.

Siden boka er veldig kort så var det ikkje ein side det var noko kjedelig på, den var spennande, spesielt i slutten og det er ei veldig bra bok for folk som ikkje er så glad i å lese sidan boka ligg på på akkurat 100 sider.

Terningskast 5/6

Bok: Gangster

Denne boka kunne eg ha lest mange gongar

Angelica

Hatlestrand barne- og ungdomsskule

5.10.2023

‘’ Politiførstebetjent Stig Sæterbekken, seier sjefen. - Og du er Sander Volden.’’

Romanen handlar om ein gut på 18 år, Sander, som dealer narkotika. Når han er ute og seljer dop ein dag, blir han ferska av purken og det føre til at han får i oppdrag å hjelpe dei med å fange resten av dealerene.

Språkbruken i boka inneheld banning, men det gir god meining i ei slik bok som dette. Boka er frå ein serie som heiter Gutta. Den var veldig gøyal og hadde ekstremt god spenning og den var heller ikkje så lang å lese som gav meir motivasjon til å bli ferdig med boka. Hadde eg kunne lest denne fleire gonger på nytt utan å vite kva som skjedde, hadde eg gjort det.

Gir boka ein 6, fortenar uprisen 2024 :)

Bok: Gangster

Spennende krimbok

Aurora

Ve skole

29.09.2023

Gangster er en spennings- og krimbok. Boken begynner rett i handling, og her møter vi Sander som selger dop på videregående skoler. Boken er skrevet av Jan Tore Noreng og er gitt ut av Gyldendal. Da Sander gikk første året på videregående, droppet han ut fordi han tjente så mye penger på å selge dop. Han bor med faren og bestemoren sin, og de tror at han er på jobb når han egentlig er ute å selger dop. På attenårsdagen til Sander skjer noe uventet som vil snu livet til Sander på hodet.

Boken er spennende fra start siden den begynner rett i handling og den er lett å komme inn i. Du blir lett revet med og boken er fengende.

Forfatteren beskriver godt hovedpersonen og hvordan han tenker, så du lever deg godt inn. Det er flere spenningskurver, og en større på slutten. Boken ender sånn at det kan bli laget en toer, men der Sander kanskje ikke er hovedpersonen. Slutten kommer litt brått på, men slutt passer til hvordan boken er skrevet. Det eneste er at slutten kanskje kunne vært litt lengre.

Språket i boken er lett å lese, og beskriver godt hele veien. Det er litt banning i boken, men dette passer til hvordan hovedpersonen er. Boken beskriver godt hvordan karakteren til ungdom kan være.

Boken handler om dop, narkotika og gjengmiljøer, dette for forfatteren godt fram i boka. Jeg tror at forfatteren har prøvd å lage en handling som viser hvordan livet ditt kan bli hvis du driver med dop og selger det. Forfatteren viser hvordan den mørke siden av samfunnet vårt kan være. Det beste med boka er at den er veldig spennende, og du får lyst til å lese mer.

Jeg gir boken terningkast 5, og jeg synes at den burde bli nominert til Uprisen.

Bok: Gangster

Vanskelig å legge fra seg

Otilie

Ve skole

29.09.2023

Denne boka var spennende fordi det skjer mye i den. Boka handler om gutter, men kan absolutt leses av jenter og. Det er handlinger og personer det går an å leve seg inn i. Den er ikke for lang og er delt inn i kapitler. Det kunne gjerne vært enda flere spenningstopper, og noen kapitler slutter litt brått. Jeg synes denne boka bør leses av andre ungdommer, og at den bør nomineres til uprisen.
Jeg vil gi denne terningkast 4.

Bok: Gangster

Bra spenningsbok

Jonas

Flåtestad skole

27.09.2023

Boken jeg leste heter "Gangster" og er en krimbok, det går ut på dopselging. Hovedpersonen er Sander, han er en 17 år gammel gutt som har sluttet på skole og bor sammen med mormoren og faren. Han sier at han jobber på et lager, men egentlig så selger han dop på skolen. Han har en kompis som heter Niko, det var Niko som fikk Sander til å slutte på skolen. Det var Niko som startet alt med dopselging, det var Niko som *fucka* det til for Sander. På atten årsdagen til Sander driver han og selger dop, det kommer en mystisk mann som vil kjøpe dop av Sander. Men hvem var denne mystiske mannen?

Jeg syntes at boka ble spennende mot slutten når det kom et viktig vendepunkt midt i teksten. Jeg skjønner hva boka skriver om og klarer og følge med i teksten. Boken ble lagd bra sånn at alle klarer å følge med og forstå den.

Jeg ville sterkt anbefalt denne boken til ungdommer som ikke liker å lese så mye, fordi den er kort og lettlest med mye innhold og mye spenning. Jeg mener at gangster i hvert fall burde være en god kandidat for å vinne uprisen, derfor gir jeg denne boken en terningkast 6.

Bok: Gangster

Den er umulig å legge fra seg

Johanne

Ve skole

26.09.2023

Gangster er en krim- og spenningsbok som handler om Sander som selger dop. Boken er gitt ut av Gyldendal og forfatteren er Jan Tore Noreng. Sander selger dop til videregående skoler, han har selv droppet ut fordi han tjener nok som dopdealer. Han bor sammen med bestemoren og faren, de tror han er på jobb når han egentlig gjør ulovlige ting. På attenårsdagen skjer det noe som vil endre livet hans totalt.

Boka starter rett i handling og spenningen starter tidlig. Boka er veldig fengende fra start. Det er mange spenningskurver og en stor mot slutten. Jeg synes boken slutter veldig brått og rart. Det kunne blitt laget en toer hvor det blir en bedre og lengre slutt. Det er lett å leve seg inn i boka fordi det er spennende og du vil vite hva som skjer på neste side. Det er bra forklaringer som gir en følelse at du ser en film. Det er vanskelig å legge den fra seg. Boken passer bra sammen med karakterer og språk.

Jeg har ikke lest noen andre bøker om dette temaet, men det er en bok fra hvordan den mørke siden av samfunnet er. Historien i boken er troverdig, men jeg synes slutten ikke er like troverdig.

Boken er lett å lese fordi det er en god historie og gode beskrivelser om hva hovedpersonen tenker og gjør. Det er litt banning, men det passer inn i hvordan hovedpersonen er.

Den er veldig spennende og vanskelig å legge fra seg. Boka er også veldig lett å leve seg inn i, fordi den er bra beskrivelser og karakteren er en ungdom.

Boka handler om narkotika og jeg tror forfatteren har prøvd å vise en handling som fort kan skje om du holder på med dop. Boka passer bra for ungdommer og samfunnet vi lever i. Det beste med boka er at den har mange spenningskurver og man alltid vil lese neste side.
Jeg vil gi boka en terningkast 5 og jeg synes den bør bli nominert til uprisen.