Hopp til innholdet

Hjartespreng

Av Inger Johanne Sæterbakk

Anmeldelser (5)

Bok: Hjartespreng

Spennandes, men treg

Simon

Bøler skole

23.11.2023

Hjarte Spreng (skrevet av Inger Johanne Sæterbakk)
Hjarte-Spreng er ein kjærleiksroman. Boka handlar om Inga som vil bli betre på å vere seksten år. Ho skal bli betre på å feste, drikke og vere med gutar.

Ingas bestevenn Jenny flytta ned til byen for ikkje så lenge sidan og dei har glidd lenger og lenger frå kvarandre. Jenny har plutseleg gått på fest med andre utan at ho sa frå til Inga. I tillegg låg ho med ein gut, utan at ho fortalde det. Inga begynnar å kjenne seg utanfor og vil gjere alt for å bli med på neste fest. Heldigvis er Nils, barndomsven, med i festkomiteen. Han lover at ho skal få vere med på festen, og få bli med i maxitaxien heim. Jenny beklagar for at ho ikkje har vært ein god ven, og dei blir einige om at de skal gå på festen samen. De blir også einige om at Inga skal prøve seg på Nils, sjølv om han er to år eldre. På festen går Jenny tidleg og Inga rekker ikkje å prøve seg på Nils fordi han er opptatt med å organisere festen. Når dei går av maxitaxien på veien heim frå festen skjer det, men resten må du lese sjølv.

Hjarte-spreng er ein bra skreve kjærleiksroman. Boka er veldig truverdig, og historia kunne mest sannsynleg skjedd i røyndommen. Det tar ganske lang tid før sjølve handlinga skjer, og det gir eg den trekk for. Sjølv om det tar lang tid før boka når høgda på spenningskurven, er toppen bra. Språket er veldig ungdommeleg og realistisk. Det siste kapitelet var veldig spennande og vanskeleg å legge frå seg. Boka er også skrevet på nynorsk, som kan være vanskeleg for nokon. Boka fortjener å komme vidare i U-prisen programmet, og eg gir boka karakter fire/fem. Altså den høgaste firaren eg kan gi utan at det blir fem.

Bok: Hjartespreng

God bok, Anbefales

Viena

Sommerlyst

9.11.2023

Inga går første året på videregående, hun er god på mange ting bare ikke det å være 16. Bestevenninna hennes Jenny har flyttet fra bygda og inn til byen. Hun er god på å være 16. Det er Eva også, hun er veldig populær og stjeler Jenny fra Inga. Eva og Jenny drikker, fester og kliner med gutter. Når Jenny forteller Inga at ho har gjort det med en gutt skjønner Inga at hun må bli bedre, bedre på å være 16. Hun må gå på fest, drikke og kline med gutter. Problemet er bare at hun ikke vil kline med gutter, men med gutten. Nærmere bestemt Nils. han er 2 år eldre en Inga og de har kjent hverandre hele livet. De har gått på speideren sammen og de tar bussen til og fra bygda hver dag sammen. Jenny overbeviser henne om å prøve seg på Nils, men hvordan skal hun gjøre det?Jeg synes denne boka var veldig bra. Boka beskriver godt hvordan Inga føler seg. Boka har heller ikke altfor mange karakterer så det er enkelt og holde styr på alle. Boka var på Nynorsk så det var til tider litt vanskelig å få med seg alt som sto der. I starten av boka hadde den og noen setninger som var alt for lange med alt for mye tekst i, så det var vanskelig å lese i en "flow". Toppen av spenningskurven er veldig bra og enkel å lese. De siste kapitlene var nesten umulig å legge fra seg. Slutten er bra, men skulle ønske man kunne få vite litt mer om hva som skjer med karakterene i ettertid. Alt i alt en bra bok.

Terningkast: 5

Bok: Hjartespreng

En meget kjedelig bok

Mina

Grøtte skole

8.11.2023

Hjartespreng handler om en 16 år gammel jente som heter inga, hun er god i det meste, men ikke i å være 16. bestevennen hennes Jenny forteller henne at hun har gjort det med en gutt på fest når hun egentlig skulle ha vært på overnatting til inga. Hun bestemmer seg for å prøve å bli bedre til å være 16 men det eneste hun vil er å være med Nils, Nils har hun kjent helt siden hun var liten.
Boken starter med at hovedpersonen Inga sitter på bussen på vei til skolen. Boken er ment for ungdommer og det synes jeg er riktig aldersgruppe. Boken er ikke så bra, den startet veldig tregt, du kom liksom ikke videre. Det var også ingen bilder og veldig mange sider. Det er 189 sider med bare tekst.
Den er også skrevet på nynorsk som gjorde at jeg strevde med å lese den i starten, men jeg kom mer og mer inn i nynorsken jo lenger ut i boken jeg kom, den ble bedre lenger mot slutten, men den var fortsatt ikke bra nok til at jeg hadde lyst til å fortsette å lese.
Jeg synes forfatteren skriver for mye om en ting så det er lett å glemme det du har lest fra før av, men jeg synes forfatteren kunne ha gått litt mer i dybden på karakterene. men jeg kom mer inn i nynorsken etter hvert.
Terningkast: 3

Bok: Hjartespreng

Kjedelig i starten

Kine

Grøtte skole

7.11.2023

Hvis noen hadde arrangert en konkurranse i å være 16 år, hadde Inga kommet på sisteplass. Hun er god i det meste, men ikke det å være 16. De andre jentene går på fester, drikker og er med gutter. Noe Inga ikke er så god til. En mandag kommer bestevenninnen hennes og forteller at hun har gjort det med en gutt. Hun bestemmer seg for å prøve å være god på å være 16, men det hun har mest lyst til er å være med Nils, en barndomsvenn som hun også er forelsket i.
Jeg synes boka var bra, men noen plasser er det skrevet litt for mye om hver ting, så det blir litt mye beskrivelse, og at man liksom ikke kommer seg videre. Boka var litt kjedelig i starten og kom litt tregt i gang, men det ble mye bedre mot slutten.
Noen kapitler var vanskelig å legge fra seg. Jeg synes det beste med boka var da de skulle på den festen, fordi da skjedde det mye. Jeg synes ungdom burde lese boka og at det er fortjent at den er nominert til Uprisen.
Terningkast: 5

Bok: Hjartespreng

Den kjedeligste boka jeg har lest...

Eline Isabell

Steinerskolen i Vestfold

2.11.2023

Hjartespreng handler om en 16 år gammel jente som heter Inga. Hun liker Nils som hun har kjent hele livet, de er naboer og pleier å ta buss sammen til skolen. Denne boka starter med at det er mandag morgen og Inga venter på bussen, men Nils er ikke der. Hun tenker at han har forsovet seg. Han dukker ikke opp på bussen. Jenny er bestevennen til Inga, men hun flyttet til sentrum så hun er heller ikke på bussen. Jenny skulle egentlig overnatte hos Inga i helgen, men Jenny ble syk. På skolen fant Inga ut av at Jenny var på fest med de populære jentene i klassen i stedet for å være med Inga. Eva er den mest populære av alle, og inviterer til vors og sier at Inga også må komme, men Inga er usikker. Men da Nils spør om hun skal være med forandrer hun mening.
Inga har en nabo som heter Kalle som er 70 år, Inga pleier å hjelpe han med ting og tang. Hun pleier å gå tur med hunden har Fritz. Jeg synes denne boka var veldig kjedelig fordi det tok veldig lang til før det skjedde noe. I tillegg var boka veldig vanskelig å lese, denne boka er ikke noe for deg om du liker en bok med bilder. For det er 189 sider med bare tekst. Denne boka var også på nynorsk så jeg synes boka var veldig krevende å lese. Jeg leste ikke hele boka ferdig, men jeg hadde ikke anbefalt denne boka til noen andre. Men det er min mening. Jeg gir denne boka 3\6.