Hopp til innholdet
Hjem/Bøker/Kvil i fred/

Anmeldelser

Kvil i fred

Av Peter F. Strassegger

Anmeldelser (48)

Bok: Kvil i fred

For mye substanser og alkohol

Jonathan Kile

Ve skole

27.11.2023

Kvil i fred er en bok som handler om to gutter som heter Per og Oskar som stjeler og har et litt vanskelig liv. Da de stjal fra en butikk ble Per tatt av eieren og dradd inn i butikken igjen. De dro på en bensinstasjon og Oskar dro fram en røyk som han hadde stjålet fra broren sin. De tok trekk, og Per spiste den.

En av guttene snek med seg 6 ølbokser hjem i beltet sitt.

Tanker om boka:
Jeg synes den virker spennende og egnet godt for ungdommer. Den har det meste en bok for ungdommer burde ha. Det er kanskje litt for mye alkohol og rusmisbruk som gjør det til en mer egnet bok for folk som er litt eldre.

Meninger:
Boka inneholder litt for mye substanser og alkohol. Den burde heller ha mer om konsekvensene en får av å ta det. Boka er ganske innholdsrik på livets katastrofer som omgår døden av mora til Per og hvordan han blir mobba på grunn av dette.

I min mening gir jeg boken terningkast: 3
Dette er fordi at det inneholder for mye repetisjon. Foreks, Per røyker en sigar bak en trang gate vei med en fremmed. Oskar går seg vill i byen og møter noen ukjente som vet hvem han er. Det er hele tida.


Bok: Kvil i fred

Ungdomstiden

Magnus

Borge ungdomsskole

24.11.2023

Boken kvil i fred er en roman som er veldig relaterende spesielt blant ungdommer, det handler om en gutt som heter Per som har mistes moren sin, når moren hans døde så blir han deprimert og havner i et feil ungdomsmiljø som driver med kriminalitet.



Jeg synes boka kan være litt tung å lese fordi den er på nynorsk. Den er veldig tøff fordi det er masse stygge ord, den er også ganske trist å deprimerende siden moren til Per døde å siden hun døde var hele grunnen til at Per ble til et problembarn, men også relaterende til dagens ungdommer. Boken er vanskelig å legge fra seg siden den er så interessant. Slutten er akkurat som forventet og det er en del stygt språk. Noe jeg likte veldig med denne boka er at den er realistisk, alt jeg leser i denne boken vet jeg skjer blant ungdommer som ikke har det så bra. Noen ganger synes jeg det var litt lange setninger som ikke ga helt mening, jeg gir boken 4 stjerner fordi den passer perfekt for ungdommer 15-16 år, men den får ikke sekseren fordi jeg syntes at det var litt tungt å lese den iblant og fordi den er nynorsk, men alt i alt så er det en bra bok, Anbefales.

Bok: Kvil i fred

Bokanmedlese

Todor

Grøtte skole

24.11.2023

Jeg synes boken hvil i fred er litt trist og voldelig, boka starter litt skakte inn men etter side 15 blir det mer spennende. Bokens sjanger er ungdomsroman, jeg syns den passer perfekt for 15-16åringer boken er litt vanskelig å legge fra seg siden den er veldig intresang. Boken kan være litt vanskelig for noen å lese siden den er skrevet på nynorsk, Den slutter ganske forventet og det er en del stygg språkbruk men jeg synes det passer til boka. Boken er realistisk fordi hovedkarakteren har den ikke så bra hjemme og har mange problemer, boken hadde litt lange setninger som ikke gidde alltid mening men den er ganske bra og jeg gir den terningkast 4,5 av 6. Jeg vill anbefale den til andre ungdommer og synes den skal bli nominert til U-prisen!

Bok: Kvil i fred

Liten spenningskurve

Ella

Bøler skole

23.11.2023

Kvil i fred er ein roman skrevet av Peter F. Strassegger.
Boken handlar om Per og Oskar som går i tiande klasse. Dei drikker og røykar mens dei køyrar bil, stel øl, og skulkar på skulen. Etter moren til Per døde har faren begynt å drikke veldig mykje. Ein dag da Per blir tatt for å stele øl bestemmer butikksjefen seg for å hjelpe.

Eg syns omslaget på boken er veldig kult, og eg fikk lyst til å lese boken når eg så det.
Boken er skreve på nynorsk noko eg synes er bra, fordi eg følar det er ein god måte å lære nynorsk på. Det er eit enkelt språk og lett å lese.

Eg følte at eg kom raskt inn i boken, og eg likte godt at butikktjuveriet kom ganske tidleg fordi da fekk eg lyst til å lese meir.
Eg trur at det er ein del ungdommar i dag som kan relatere til Per sin situasjon heime, drikkinga og stelinga. Det er bra at Strassegger skrivar om dette, fordi det kan få ungdommar til å føle seg mindre aleine. Særleg når det gjelder foreldre som drikk mykje.

Eg følte at eg satt igjen med mange ubesvarte spørsmål når boken var ferdig. Kvifor begikk moren til Per selvmord? Hadde Oskar nokon problemer heime som vi ikkje fikk høyre om ? Blir Per venner med Åsmund igjen?

Kvil i fred har nokon små vendepunkt, som for eksempel når vi får vite at moren til Per har begått selvmord eller når dei blir tatt i å stele på matbutikken. Men eg skulle ønske at boken hadde hatt ei større spenningskurve, eller noko som hadde gjort boken enda meir spennande og gripande.

Alt i alt gir eg boken terningkast 4.

Bok: Kvil i fred

Les denne bokanmeldelsen nå

Jenny Emilie

St. Franciskus

23.11.2023

Boka Kvil i fred er en roman skrevet av Peter F. Strassegger. Boka har mange sterke temaer som mobbing, vold og stjeling.

Jeg opplevde boka som spennende å litt voldsom, det var nok mest spennende når Per og vennen hans Oskar kjørte bil uten å ha lappen. Jeg synes boka var ganske god ettersom den er spennende å ganske god til å få noen til å ville lese mer å mer. Du burde lese denne boka etter som den kan virke som at dette har skjedd i virkeligheten å kanskje du kan skjenne deg igjen i noen sitasjoner. Jeg gir denne boka terningkast 5.

Bok: Kvil i fred

Alt etter han mistet moren sin

Solbjørg

St. Franciskus

23.11.2023

“Kvil i fred” er en nynorsk roman skrevet av Peter F. Strassegger

Jeg likte veldig godt denne boka, fordi jeg vet om mange som kanskje kan relatere til Per, det var også en veldig god bok på grunn av spenningskurvene, plutselig hadde de stjålet en bil og røyket joint, og litt senere lå han og gråt. Boken var veldig trist og sårbar, for alt det dumme han gjorde sammen med Oskar er jo fordi han har det vont uten moren sin og alt den mobbingen Åsmund gjorde imot han, og faren som har blitt deprimert, og ikke er en god forelder. Det var veldig beroligende når Stein, politimannen kom inn for å hjelpe.

Det jeg syntes var litt kipt at boken endte veldig brått og veldig åpen slutt, og det syntes jeg var litt kipt, fordi jeg måtte vite mer. Det var veldig ekstreme ting i starten, så man mistet forventinger til Per og Oskar, så man kjedet seg litt når de bare drakk øl, selv om det egentlig er litt ekstremt for en på 15år.

Jeg opplevde dette som en veldig ekstrem bok, med mye spenning, men bak alt det som var ut av kontroll var den egentlig ganske trist.

Jeg ville 100% foreslått andre denne boka, men jeg hadde nevnt at den var på nynorsk. Flere burde lese denne på grunn av alt spenningen, og alt som skjer med andre ungdommer rundt oss, men egentlig med masse følelser, og dette hjelper med og komme godt inn i boka og man får veldig medfølelse.

Denne boka er litt unik på sin egen måte, de fleste bøkene jeg har lest har ikke så dype tilfeller, med så ekstreme ting, derfor er denne boka god.

Bok: Kvil i fred

Vanskelig ungdomstid

Iren

St. Franciskus

23.11.2023

“Kvil i fred” er en tøff nynorsk roman skrevet av Peter F. Strassegger. Denne boka handler om en gutt som heter Per som har mista moren sin. Etter morens død ender han opp i et dårlig ungdomsmiljø der han driver med kriminalitet med bestekompisen Oskar. Faren håndterte heller ikke det så bra og blir deprimert. Han ligger for det meste hjemme på sofaen med en ølflaske i hånda. På skolen opplever Per mobbing og andre ting som ikke er greit.
Jeg opplevde boka som litt ekstrem, men med en trist bakgrunn. Karakterene i boka var gjenkjennbare, og det Per opplever kunne ha skjedd med folk i min omgangskrets. Det som kanskje er godt med boka er at den tar opp et veldig sterkt tema og noen mennesker kan kanskje relatere seg mer enn andre. Jeg likte hvordan forfatteren skildrer Per og Oskar, men jeg ville gjerne hørt mer om moren til Per sin bakgrunn. Det dårlige med boka må være at den slutter med en åpen slutt. Jeg ble ganske sjokkert når det endte med en veldig åpen slutt akkurat der man hadde kommet seg godt inni i boka for da skjedde det mindre ekstreme ting, men mer følelser. Det jeg syntes var spesielt med boka var at forfatteren ble inspirert av ekte hendelser.
Jeg anbefaler denne boka til folk som liker å lese om drama, action og litt triste bøker.

Terningkast: 4


Bok: Kvil i fred

De vanskelige tenåringene

Erik Zubcov

St. Franciskus

23.11.2023

“Kvil i fred” er en roman skrevet av Peter F. Strassegger. Det som er spesielt med denne boka er at den er en uvanlig ungdomsbok som inneholder rusmisbruk, alkohol og selvmord som ikke pleier å bli beskrevet i en vanlig ungdomsbok.

Boken er vanskelig å bli lei av og den suger deg godt inn når du starter å lese. Boken starter rett inn i handlingen med en ganske spennende start, men den går gjennom hele boka ganske opp og ned, noen ganger treigt og noen ganger spennende.

Slutten var den jeg likte kanskje best den var en slutt der de stoppa mitt i en handling og det var der alle ble overrasket … Den dramatiske spenningen kjente seg inni mange slåssing, hasj og suicid. Er du glad i kriminelle å dramatiske hendelser da er denne boka for deg. Jeg gir denne boka terningkast 5 fordi jeg er veldig glad i kriminelle hendelser, men slutten overrasket meg veldig og derfor kommer den ikke opp til en 6.


Bok: Kvil i fred

Sorg

Norah Oline

St. Franciskus

23.11.2023

Sorg



“Kvil i fred” er en roman skrevet av forfatter Peter Strassegger. Boka handler om en gutt som heter Per. Per har mista mammaen sin og har det ikke så bra. Per og bestekompisen Oskar stjeler på butikken. Det starta med noen nudelpakker, men så begynte de å stjele øl. De måtte stjele fordi de er jo bare 15 år og ikke gamle nok til å drikke. Pappaen til Per er full hele tiden å klarer ikke å ta vare på Per.



Jeg syntes boka forklarer bra hvordan ungdommer kan ha det, også har forfatteren tatt med ganske realistiske ting som kan skje hele tiden overalt. Men jeg kunne ønske vi ble litt bedre kjent med de forskjellige personene i boka, som for eksempel mammaen til Per og hennes bakgrunn. Men jeg syntes også den var spennende og så fikk den tankene mine litt i gang. Også fordi man får frempek i boka som man ikke legger merke til eller ikke skjønner.



Jeg anbefaler denne boka for de som liker litt action og triste bøker. Og kanskje for de over 13 fordi det er litt ekstreme greier i boka som kan påvirke de under 13.



Terningkast: 4

Bok: Kvil i fred

Stoned

Stein Erik

St. Franciskus

23.11.2023

Den er ganske nervepirrende, fordi det ble ganske mye action og det er realistisk. Action eksempler fra boka: De drikker og røyker hasj, så kjører de bil og så krasjer de i en skole. Jeg vil si at handlingene er ganske forutsigbare.

Forfatteren skrev romanen sånn at andre folk ikke skal gjøre sånne feil. Jeg tror at den viser hvordan andre barn som gjør som Per og Oskar har det.

Jeg syntes at det ble litt for mye action i boka, men den var ganske spennende og gøy. Jeg syntes at de som syntes at nesten bare action er gøy bør lese denne, men du må tåle at den er litt trist.
Terningkast:4

Bok: Kvil i fred

En tøff ungdomstid

Heidi

St. Franciskus

23.11.2023

Kvil i fred er en nynorsk roman skrevet av Peter F. Strassegger. Denne boken handler om (hovedpersonen) Per som har et litt tøft liv. Per er en 15 år gammel gutt som har mista moren sin og siden mammaen hans døde så har pappaen til Per vært litt deprimert og han har begynt å drikke mer og mer alkohol. En av de tinga som gjør denne boka så realistisk er at skildringene virker troverdige. Det er lett å forestille seg bygda han lever i.

Jeg synes at selve boka er ganske trist, med tanke på at det sikkert finnes mange andre barn og unge som har opplevd nesten akkurat det samme i virkeligheten som i boka. Jeg tenker at de fleste som liker å lese litt sånne triste bøker kommer til å like denne boken. Men jeg syntes ikke den var sånn kjempebra fordi den kunne være kjemperolig en dag fordi de kan bare snakke eller bare ikke gjøre noe spennende. Så kan den være kjempespennende en annen dag fordi da skjer det kjempemye. Jeg liker egentlig best sånne bøker som er litt rolige og som holer seg på ett nivå av både spennende og rolig. Jeg tenker at forfatteren skrev denne boka fordi han kanskje ville vise andre som har vokst opp at de ikke er alene om å ha det vanskelig eller bare at han ville dele hvordan han hadde det når han var liten. Jeg ville gitt boka terningkast 4.

Bok: Kvil i fred

Per

Bendik

St. Franciskus

23.11.2023

PER
Kvil i fred er roman skrevet av Peter F Strassegger.
Jeg synes boka var dramatisk og virkelighetsnær. De brukte banneord, drakk og røyka hasj. Boka gikk litt opp og ned på spenning, men til sammen så ble den gøy. Man klarte å følge med og leve seg inn i hovedpersonens liv.
Hovedkarakteren er Per og han sliter med at moren har dødd, og han blir mobbet av Åsmund som tidligere var en god venn som nå gjør alt han kan for å gjøre Pers liv verre. Han har en ny kompis som heter Oskar, og de finner på mye tull sammen.
Jeg anbefaler å lese boka fordi den viser litt hvordan de som holder på med rus, drikking og litt andre ting egentlig har det inne i seg. Jeg kjente meg igjen i noen ting i boka så derfor syns jeg den var ekstra troverdig.
Den er skrevet for 10-16 år, den for ungdom fordi den handler om ungdomsliv og hva de føler og gjør.
Jeg gir den terningkast 5

Bok: Kvil i fred

Ekstrem

Sara

St. Franciskus

23.11.2023

“Kvil i fred” er en roman skrevet av Peter F. Strassegger.
Boka handler om en gutt med navnet Per, som går siste år på ungdomskolen. Han og bestekompisen, Oskar driver med stjeling, tagging og slåssing. Noen år tidligere døde moren til Per, og både han og faren har hatt det veldig vanskelig siden.
Jeg synes at boka var bra, men det føltes egentlig som om at det skjedde noe nytt hele tiden, og derfor syntes jeg at det var litt vanskelig å følge med. Jeg følte at enten så leste du noe veldig ekstremt og spennende eller så leste du noe som ikke hadde noe spenning i det hele tatt.
Noe av det jeg ikke likte med denne boken var slutten, fordi den endte på en måte med en cliffhanger. Og jeg følte også at jeg akkurat hadde kommet meg inn i boken, når den var ferdig.
Jeg pleier egentlig aldri å velge sånne bøker som denne, og derfor var det veldig uvant å lese den, men jeg synes at den var bra, på grunn av alle plot twistene og handlingene i boken.
“Kvil i fred” er en veldig ekstrem bok, som det skjer mye i. Jeg ville anbefalt denne boka til ungdommer som liker dramatiske og ekstreme bøker, og kanskje som har gått gjennom noe av det samme som Per.
Jeg vil gi boka et terningkast 5.

Bok: Kvil i fred

Per og Oskars triste liv

Nicklas

St. Franciskus

23.11.2023

“Kvil i fred” er en roman skrevet av Peter F. Stasegger. Det er en kjempegøy bok å lese og interessant. Jeg opplevde boka som en spennende og gøy bok og lese. Det skjedde veldig mye i løpet av den boka. Jeg opplevde også boka var god fordi de viste på en måte hvordan det er og ha det vanskelig hjemme. Jeg likte også at de forklarte mye hva politimannen sa etter han hadde snakka med faren til Per. Det var også veldig bra at Oskar ble ærlig og sa til per at de ikke burde fortsette sånn som de hadde gjort i de siste.

Jeg syns denne boka var god. Det som gjorde boka god var at de forklarte hvordan det var og stjele og røyke hasj som 15 åringer. Og hvordan det var og bli tatt for og, stjele fra en butikk. Jeg likte også veldig godt at de forklarte en del av alt som skjedde. Det var også veldig gøy og, lese den og veldig spennende men den var mest spennende når de røyka og stjal bilen.

Denne boka er en roman.

Jeg anbefaler denne boka til 7-10 klassinger som liker spenning og liker å lese om hasj og stjeling av biler. Jeg gir den terningkast 6.

Bok: Kvil i fred

SPENNIING I FART

Aleksander

St. Franciskus

23.11.2023

Kvil i fred er en roman skrevet av Peter F. Strassegger. Boka handler om 2 gutter som stjeler og tar masse dårlig valg i livet begge guttene er 15 år gamle.

Guttene heter Per og Oskar. Hovedkarakteren heter Per. Per sin mamma er død av kreft og pappaen drikker mye alkohol som kan være hovedgrunnen til hvorfor Per tar så mange dumme valg.

Jeg liker boka fordi, plutselig blir den spennende og du vet ikke hva som skal skje videre. Det som gjør boken gøy, er spenningen når du ikke vet hva som skal skje videre. Jeg opplevde boken som gøy fordi det er vanskelig å legge den fra seg.

Boken er skrevet for 12-18 åringer synes jeg.

Jeg gir terningkast 5.

Bok: Kvil i fred

Følsom bok

Martin

Hellerasten skole

22.11.2023

Boken handler om en gutt som heter Per. Per sitt liv er forferdelig, faren hans er alkoholiker, moren er død og hans tidligere venn, Åsmund er helt fæl mot ham. Heldigvis har han Oskar, sin ene venn.

Handlingene i boka er gode, de føles ikke helt urealistiske og flyten er fantastisk.

Alt i boken føles viktig for historien som blir skrevet ned. Dette er noe mange bøker sliter med, men forfatteren av denne boken har virkelig skjønt det.

Men jeg har en kritikk. Når Oskar stjal bil nøklene til moren sin, hadde han ingen problem til å kjøre bilen, jeg fikk ikke et hint om at han kunne kjøre fra før av. Tydeligvis så er det bare noe han kan.

En ting jeg må si var at slutten på boken var veldig følsom. Per har en politimann (Stein) hjemme hos han, Stein er ikke der for å bare straffe Per, han vil også hjelpe ham. Det Per sier til Stein er noe som har sittet i han lenge. Når Per skal bli straffet, er han ikke sint, men han er takknemlig at han får hjelp med problemene sine. Når Per sier “Kan far vera med og halda meg?” betyr at han fortsatt føler at han trenger faren sin selv etter så mye som har skjedd i boken. Det er en helt fantastisk slutt på boken. Rett og slett.

Resten av boken spiller også mye på følelser. Du kan føle når Per har det vondt, når han angrer, sorg, sinhet, glede og masse andre følelser. Når Per banker Åsmund føles det så tilfredsstillende. Åsmund har vært en drittsekk til Per hele boken, og du er i eufori når Åsmund får det han fortjener.

Per er veldig misunnelig på Oskar sin familie, at det ser ut som at de har det alltid bra. Og at det får god mat hver eneste dag. Men det Per er mest misunnelig på, er at Oskar har en mor.

Denne boken var vanskelig å slutte å lese, men jeg var veldig fornøyd når den sluttet.

Terningkast 5,5/6

Bok: Kvil i fred

Ingen har samme historie

Theodore

Borge ungdomsskole

21.11.2023

Kvil i fred er en roman skrevet av Peter F. Strassegger. I boken opplever du hvordan en ungdomsgutt med sorg av moren sin bortgang ble påvirket av dårlig ungdomsmiljø. Per er hovedkarakteren og sliter med vold, rus og tyveri. Per mistet moren sin og faren har alkohol - problemer. Per og faren deler en stor hemmelighet, hva om alle finner ut av den? Det var litt vanskeligere og komme inn i boka siden den er skrevet på nynorsk, men når jeg først kom inn i boka var den ganske spennende. Når det skjer en handling i boka syntes jeg at forfatteren har fantastisk bra ordvalg fordi han bruker ord som øker spenninga i boka. Boken var litt langsom på starten fordi det skjedde ikke så mye med engang, men etter hvert ble boka mer og mer spennende. Jeg tror det er flere ungdommer som kan føle at de er i samme situasjon som Per, derfor mener jeg at det er bra at Strassegger har skrevet en sånn bok. Boken viser at alle ungdommene som føler seg som Per ikke er alene. Boka ligger mellom en terningkast 5 og 4 for meg, men siden den er på nynorsk endret det litt av opplevelsen min så derfor velger jeg terningkast 4.

Bok: Kvil i fred

Kvil i fred

Maren Elise

Vardal ungdomsskole

17.11.2023

Kvil i fred er en roman skrevet av Peter F. Strasseegger. Boken handler om Per som sliter. Per og Oskar er veldig gode venner og de er ofte sammen, de stjeler fra Spar og drikker seg fulle sammen. En dag tar de bilen sammen og kjører den. Dagen etter kommer butikksjefen og en annen mann på besøk til Per og faren. Faren til Per og Per er alene fordi moren til Per er død. Faren til Per synes det er vanskelig og da blir han lite tilstede i Per sitt liv. Jeg likte denne boken ganske godt. Den var spennende, og ganske realistisk. Dette kunne godt ha hendt i virkeligheten. Jeg synes boken sluttet litt brått og lurer på om det kommer en oppfølger. Jeg velger å gi boken en 5 fordi den var ganske bra, men sluttet litt for brått. Ikke en 6 fordi den sluttet for brått, men for god for en 4.

Bok: Kvil i fred

Kvil i fred

Tereza

Vardal ungdomsskole

17.11.2023

Kvil i fred er en roman skrevet av Peter F. Strassegger. Den handler om Per som har mistet moren sin og har det vanskelig hjemme og faren har sluttet å bry seg. Per har det ikke bra, så han begynner å stjele og driver med vold. I boka har Per tagget REP som etterhvert blir drep. Faren til Per forstår ikke så mye av det som foregår og Per er sint på han. Jeg synes boken er ganske spennende og litt vanskelig å forstå. Jeg gir boken terningkast: 3 fordi slutten var ganske forvirrende.

Bok: Kvil i fred

En anbefalt bok

Kaja

Finnsnes ungdomsskole

10.11.2023

Boken «Kvil i fred» er en roman som er skrevet av Peter F. Strassegger. Den handler om Per som dealer med eldre og deler ut rus til de som har bestilt. Per har mistet moren sin og etter det har faren ikke vært den samme, og Per føler at han har mistet alt og alle. Han føler at han bare har Oskar igjen, og de to tar ikke de rette valgene hele tiden. De stjeler, driver med rus og vold, og tenker at det er rett, men så er det egentlig veldig galt. Kommer Oskar og Per til å forstå at det de gjør ikke er rett, og forstår faren til Per at noe er galt?

Jeg selv synes denne boken var veldig lærerik. Boken hadde et godt budskap og et viktig tema for hvordan noen faktisk har det. Den var jo på nynorsk, men det krevde ikke mer av meg fordi det hadde et budskap mange vet om og kanskje kjenner til. Jeg vil si at denne boken er for an aldersgruppe på 13-15 år, fordi det er i den alderen man burde vite hvordan det kan være når man blir eldre og hvem man vil være.

Terningkast: 5

Bok: Kvil i fred

DEN VAR REALISTISK

Anton

Grøtte skole

8.11.2023

Hovedpersonene: Per, Oskar, Åsmund, Pappaen til Per, pappaen til Åsmund, moren til Per og kåre butikk sjef

OM BOKEN:

Per og kameraten Oskar går i tiende klasse og stel øl, tagger og slåss. Hjemme sliter Per og faren med sorgen etter at mora døde. hvorfor klarer de ikke å snakke om det som har skjedd? Og hvorfor er Per sint på faren? Per og Oskar røyker hasj og kjører bil ulovlig. Så en dag blir de tatt av politiet

HVA JEG SYNTES OM BOKEN:

Jeg syntes boken var litt realistisk, på grunn av det som skjer i ungdomsmiljøet nå for tiden er akkurat det som skjer i boken her også. Men den var veldig vanskelig og forstå fordi alt i boken var jo på Nynorsk. Men boken var helt grei den. Jeg gir kvil i fred terningkast 3

Bok: Kvil i fred

Nynorsk bok

ola

Grøtte skole

8.11.2023

Nynorsk bok
Jeg likte ikke boken når jeg leste den fordi den var på nynorsk så kjønte jeg ikke men når jeg hørte på lydbok så like jeg den fordi da forsto jeg mye bedre så innholde jeg kjønte var bra jeg likte alt jeg kjønte. Om jeg skulle gitt boken terning kast på det jeg kjønte så gir jeg den en 3-6

Bok: Kvil i fred

Midt på treet bok

Sofia

Bøler skole

8.11.2023

Kvil i fred er en bok skrevet av Peter F. Strassegger og den handler om Per. Han har mistet moren sin og har en far som ikke helt greier og håndtere det. Per føler at etter moren døde så har han mistet alt og alle, den eneste han har igjen er bestekompisen Oskar. Når Simon og Oskar er sammen så føler Simon seg bra. Selv om han og Oskar ikke tar de beste valgene når de er sammen, er han aldri lei seg når han er med Oskar. Når Oskar og Per er sammen gjør de mye dumt, de bruker narkotika, drikker seg fulle og stjeler fra butikken. Spørsmålet er om alt dette egentlig får Per til å føle seg noe bedre? Eller om han bare føler seg verre?

Boken starter midt i en handling, som gjør at du får lyst til å lese videre. Du får lyst til å bli bedre kjent med hovedkarakteren. Per har mange bra personlighetstrekk som gjør at du får lyst til å vite mer om han. Det som trekker boken ned, er at den ikke hadde noe særlig spenningskurve. Det var mye det samme som skjedde om og om igjen, at Per gjør noe dumt og får konsekvenser for handlingene sine. Jeg syntes også at det var bra at boken tok for seg et tema som ikke så ofte blir snakket eller skrevet om psykisk helse, og jeg tror de er en del ungdom kan relatere til det. Jeg syntes at det var et stort potensial for en plottwist på slutten av boken, noe den ikke hadde.

Kvil i fred er en bok med mye potensiale, men jeg savner litt mere spenning og spenningskurve. Derfor gir jeg boken en treer. Jeg syntes ikke at boken burde nomineres til U prisen.

Bok: Kvil i fred

Forskjellige historier

Ghina

Vardal ungdomsskole

7.11.2023

Tittel: kvil i fred
Forfatter: Peter F. Strassegger
Nasjonalitet: NyNorsk
Produksjonsår: 2023
Sjanger: Roman


Hovedpersonene er
Per, Oskar, moren til Per, Åsmund, faren til Per, Stein politi mann og Kåre butikk sjefen og faren til Åsmund.


Boken starter ikke rett i handlingen, men vi får vite små ting sånn som at moren til Per er død og at faren har forandret seg siden moren hans døde. Vi får vite også at hele boken og handlingen handler om Per og hvordan han hadde det før moren hans døde og etter at moren hans døde, videre i handlingen ser vi hva skal skje videre med Per. På starten virker ikke boka så spennende ut fordi boken starta ikke rett i handlingen så den virka litt kjedelig, men etter to eller tre siden begynner boka og virke spennende fordi det skjer mye spenning med Per og vennen hans Oskar. Slutten var bra, men forventningen var at forfatteren skal vise oss at alt har blitt bra og ikke bare at de skal starte med å ordne opp i situasjonen. Det som gjør leseren vil lese boka er at den forteller om ting som faktisk kunne ha skjedd i virkeligheten sånn som mobbing, at moren hans døde, gamle vennen hans begynner og mobber han. Alt denne kunne ha skjedd i virkeligheten, og derfor boken får leseren til å lese den og fordype seg i den. Boken er skrevet på en måte som inneholder mange sjangere samtidig sånn som spenning og drama, alt dette i en bok kan få flere personer til å synes at boken er spennende å lese og får faktisk lyst til å lese den.



Denne boken ligner ikke på noen bøker jeg har lest, den har egen handling og forfatteren har sin egen måte å framstille handlingen sin på. Denne boken er kanskje fra forfatterens fantasi, men den kan være virkelig sånn som at moren er dø og mobbinga og stjelinga alt dette kunne ha skjedd i virkeligheten.



Boken er ikke fra en realistisk historie, men noen av de som skjer i handlingen kan skje i virkeligheten det med mobbing, stjeling og døden. Det som ikke skjer alltid i virkeligheten er at man finner noen som kan klare og hjelpe eller forstå. Språket på boken er skrevet litt vanskelig siden dialekten er på ny norsk så det kan være litt vanskelig til noen. Boken er skrevet på en fin og god måte som får boken til å bli lettlest for leserne.

Bok: Kvil i fred

Alle familier har hver sin bakgrunn

Mie

Rana ungdomsskole

7.11.2023

Boka heter «kvil i fred» og er skrevet av Peter F. Strassegger. I denne boken følger du en ungdommsgutt i tiende klasse som heter Per. Per har en pappa med alkohol problemer og en død mamma som begikk selvmord på grunn av dårlig helse. Per og faren ville ingen skulle vite at moren tok selvmord og derfor sier heller at hun døde av kreft. Du får et innblikk på guttens liv og hvordan han håndterer morens død. Per har også en bestevenn som heter Oskar og en mobber som heter Åsmund. Åsmund plaget lenge på Per før noe vi ikke skulle tro skjedde.


«Kvil i fred» har en treig start der du må leve deg inn i boken for å forstå, etterhvert dukker det opp flere hint til hva som har skjedd. Boken har mange spenningskurver og er lett å bli urolig av. Språket til boken kan være vanskelig for ungdom å forstå fordi det er på nynorsk, språket i historien og rundt rollene er et ganske enkelt språk å forstå. Det er lett å lege seg inn i historien og få en virkelig opplevelse av boken. Boken tar også opp et viktig budskap om mobbing, selvmord, tanker og vansker hjemme. Mange av disse tingene er det få ungdommer som snakker om. I boken viser hun oss en gutt som heter Per og har det vanskelig i heimen, ikke bare må han håndtere kunn det. Mobbingen, miljøet, selvmordet med moren og tankene er også ting han må håndtere. Boken kan gå innpå enkelte personer som foreksempel kan relatere eller kjenne seg litt igjen. Som tidligere fortalt får vi lesere et innblikk på livet til Per med en død mor og en far som drikker. Per og faren sa lenge at moren døde av kreft fordi det var et sårt tema for de å prate om. De hadde aldri samtaler om moren og hvordan det går med hverandre. Boken har 127 sider og er enkel for ungdom å lese, ikke for mange sider men ikke for få. Boken har en veldig åpen slutt og man føler ikke man blir ferdig med boken. Boken avslutter midt i et punkt der leseren ikke får vite om Åsmund overlevde slåsskampen med Per.


Som terningkast ville jeg nok gitt denne boken et terningkast 5 fordi den drar opp et viktig tema, den er enkel å forstå, den finner et budskap som mange kan kjenne seg igjen i, den har lettleste sider og den viser at enkelte ungdommer ikke har det like lett. Jeg savner litt å få vite litt mer om forholdet mellom familien til Per.

Bok: Kvil i fred

Ruse bort problemene hjelper, eller?

Amalie

Tjøme ungdomsskole

2.11.2023

Kvil i fred er en bok skrevet av Peter F. Strassegger. Boken handler om en ungdomsgutt, han heter Per. Per har forandret seg drastisk det siste året, han drikker, stjeler og røyker. Han har en stor hemmelighet som han deler med faren sin. Hva skjer når folk på skolen får vite det?

Kvil i fred er skrevet på nynorsk. Først tenkte jeg at dette kom til og være en utfordring, men det gikk helt greit. Når man kom inn i boken merket man nesten ikke at det var nynorsk. Boken er kort og gikk fort å lese.

Forfatteren fikk med noen gode budskap i boken for eksempel rus, drikking og mobbing. Jeg tror at en del ungdommer kan kjenne seg igjen i Per og hans handlinger. Mange går i samme felle som han gjorde. Derfor er det bra at Strassegger har skrevet en slik bok sånn at ungdommer i like situasjoner som Per ikke trenger og føler seg så alene.

Per virker som en gutt med mange følelser og tanker. Han er litt aggressiv i boken, men jeg tror dette er fordi han sørger. Han er lett påvirket og gjør det meste som bestekompisen hans gjør. Per er en god gutt, men rusen og drikkinga har ødelagt han litt.

Jeg har lest to bøker fra Strassegger, Kvil i fred og Alexander den store. Begge bøkene har en åpen og litt uforståelig slutt. Jeg hadde mange spørsmål på slutten av bøkene. Bøkene hadde ikke noe med hverandre å gjøre. Så du trenger ikke nødvendigvis å lese den ene før den andre. Strassegger har bra budskap og temaer i bøkene. Jeg syntes slutten i begge bøkene burde vært litt mer lukket.

Alt i alt er Kvil i fred en god ungdomsbok, det var både gode budskap og god tematikk. Jeg vil anbefale boken for alle ungdommer, men spesielt de som kan relatere til Per og hans handlinger. Jeg likte boken fordi den var lett å lese og gripende. Jeg gir Kvil i fred terningkast 4.

Bok: Kvil i fred

Vanskelig ungdomsmiljø

Ulrik

Bøler skole

2.11.2023

Boka kvil i fred er en ungdomsroman. Boka handler om rus, vold og stjeling. Per går i 9.klasse og er en hovedkarakter i boka. Han og faren har en mørk hemmelighet, og han har blitt mobbet siden 8. trinn men så får han til sutt nok. Han blir involvert i rus, vold og stjeling. Etter som han blir venn med Oskar.
Det er en treig start, men den presentere noen av karakterene, da blir vi bedre kjent med karakterene og miljøet.
Boka er fengende som gjør at man får lyst til å lese videre og finne ut hva som skjer videre i boka. Grunnen at den er fengende er at noen kan kjenne seg igjen i historien. Hvis noen sliter så kan man bli involvert i rus, vold, og stjeling.
Boka har en bra spenningskurve etter som handlingen blir mer og mer spennende jo mer man leser. Man vet ikke hva som skjer videre i boka som gjør den uforutsigbar, det gjør den ekstra spennende. Bokas vendepunkt er når Per har fått nok av mobbingen, da blir man nysgjerrig på hva Per skal gjøre videre.

Det er indre spenning, ettersom man følger Pers reise. Spesielt på slutten får vi vite hvordan Per egentlig har det.

Jeg levde meg inn i handlingen. Den var troverdig, fordi miljøet ligner på et typisk ungdomsmiljø som gjør handlingen relevant for ungdommer, der de bruker mye stygge ord og det er noe som skjer i virkeligheten.
Man må lese mye mellom linjene, man må derfor tolke mye selv. Dette kan kanskje gjøre boken vanskelig for noen å forstå.
Bokas slutt var uventet, og den var vanskelig å legge fra seg, selv om boka er på nynorsk.

Jeg gir boka terning kast 5



Bok: Kvil i fred

romanen

Lucas syddall vullum

Grøtte skole

1.11.2023

romanen

Vil i fred er en roman om vald, rus og steling blant ungdommen, en fortelling å ta et oppgjør med seg selv og prøve å finne vegen tilbake fra skråplanet.

Jeg skjønte ikke så mye, men boken var ganske bra uansett. Bok var fortsatt ganske bra. Jeg gir den terningkasts 2.:)

Bok: Kvil i fred

Ikke bra å stjele

Frida

Bø ungdomsskole

31.10.2023

"Kvil i fred" er en sterk, nynorsk roman. Per har mistet moren sin. Livet er tungt. Han og kompisen Oskar, elsker øl. Problemet er at de ikke er gamle nok. De er bare 15 år gamle. Så da må de stjele. Og det er ikke så bra. I alle fall ikke når de bli tatt. Faren til Per sliter også veldig etter å ha mistet kona si.

Dette var en ganske bra bok. Jeg leste hele ut på en dag. Det var vanskelig å legge den ifra seg. Det er sterke temaer i denne boka. Om mobbing, stjeling og alt det vonde som kommer etter å ha mistet noen man er glad i. Dette er en bok man kan gråte til. Visst man har mye medfølelse. Jeg synes ekstremt synd på faren til Per. Fordi Per oppfører seg ikke så bra mot han. Det var litt frustrerende. Alt Per sa til han, når faren bare prøvde sitt beste. Men det er vel et tegn på at boka er bra, når man lever seg sånt inn i den.

Den kan bli dømt for å være litt kjedelig. Jeg likte boka, men det tror jeg er mest fordi jeg relatere en del til Per, og hvordan han har det hjemme. Visst du ikke relaterer eller ikke liker realistiske og litt 'rolige' bøker, så er den nok ganske kjedelig. Men visst du liker slike bøker, så er den perfekt! Det handle om smak og behag, så klart!

Slutten forvirret meg veldig. Døde han? Visst han døde, så burde det ha vært litt mer hint om det. Jeg har spurt andre som har lest boka, og det er ingen som helt skjønner om han døde eller ikke. Kanskje er det bare vi som ikke er kloke nok til å skjønne hva som skjedde? Det virker nesten som om han døde, men jeg skjønner ikke hvordan? Tok han noen piller som vi ikke fikk vite om? Eller døde han av stress liksom?! Kanskje han ikke døde? At han bare lot hodet falle ned på bordet? Jeg mener det burde ha vært litt mer tydelig om han døde eller ikke. Ellers en bra bok.

Terningkast : 5

Bok: Kvil i fred

Realistisk om tøff ungdomstid

Sara

Tjøme ungdomsskole

30.10.2023


Kvil i fred en er roman skrevet av Peter F. Strassegger. Kort fortalt så handler boka om Per som går siste året på ungdomsskolen og driver med stjeling, tagging og slåssing. Per og faren sliter fra sorg hjemme fordi moren døde for noen år siden. En dag etter skolen skal Per og kameraten Osker stjele øl fra butikken som de vanligvis gjør hver fredag, når de skal gå ut piper det og Per blir tatt. Hva skal han gjøre nå?

Det jeg synes er bra med denne boka er at den tar opp mange viktige temaer som det er mye av i tenårene som stjeling, vold og rus. I tillegg synes jeg at boka starter midt i en historie som gjør at den blir mer spennende og dette gjør som at det er vanskeligere og legge fra seg boka. Det som også gjorde den bra, var kapitlene var korte og det var passe mye tekst. Jeg syntes selv av den var lett å lese selv om den var nynorsk.

Jeg syntes at boka hadde litt rar og brå slutt, jeg skjønte ikke så mye av det som skjedde, dette gjorde så jeg måtte tenke tilbake på boka for å prøve og forstå.

For å oppsummere er boka spennende til tider, jeg syntes boka mangler en spenningskurve siden den er litt flat hele veien. Jeg skulle ønske vi fikk vite litt mer om moren til Per og hennes historie. Jeg syntes at boka kan passe til ungdom og derfor gir jeg boka terningkast 5.


Bok: Kvil i fred

Denne boka bør få Uprisen

Vetle

Flåtestad skole

30.10.2023

“Kvil i fred” er en roman skrevet av forfatteren Peter Strassegger. Boka handler om en gutt som heter Per. Han takler moren sin død ved og ta rusmidler og holde på med kriminalitet. På skolen oppstår det flere konflikter mellom Per og kompisen Åsmund. Per og faren snakker ikke om morens død som skjedde noen år før og heller ikke om at Per blir mobbet på skolen.

Tema i boka er kriminalitet, utestenging og mobbing. Per og kompisen hans Oskar gjør utrolig mye dumt sammen som å stjele, ruse seg og tagge. Det føles nesten uvirkelig når Per og Oskar kjører beruset i en stjålet bil.

Boka starter veldig spennende, og vi kommer rett inn i handlingen i boka. Det oppstår flere høydepunkter og overraskelser som man nesten ikke skulle trodd noen 16 åringer kunne finne på. Boka slutter overraskende, men samtidig forventet.

“Kvil i fred” er en vanskelig bok og legge fra seg etter du har lest de første siden. Det skjer så mye som sikkert flere kan relatere til eller at det er lett og kjenne seg igjen. Jeg likte boka veldig godt og levde meg fort inn i handling.” Kvil i fred” er en bok jeg anbefaler til de som er fra 13-18år. Jeg vil gi denne boka terningkast 6.




Bok: Kvil i fred

Treg start, men viktig tema

Lyra

Sommerlyst

27.10.2023

Kvil i fred er en roman skrevet av Peter F. Strassegger. Den handler om Per som har en far som drikker bort sorgen sin og en mor som er død. Hvorfor moren døde snakker ikke Per og faren hans om. Per ble mobbet mye av blant annet en i klassen som heter Åsmund. Det ble bedre da han ble venn med Oskar fordi Oskar blir sett på som gal.

Jeg synes at boka tar opp mange viktige temaer, som vold, rus og stjeling blant ungdommer. Boka går inn i de mørke sidene av å være menneske, spesielt når man er ungdom. Boka i seg selv hadde litt lite handling, spesielt i starten. Det blir litt bedre utover i boka, men alt i alt så er spenningskurven ganske flat og det er ikke noe veldig stort høydepunkt i boka som man kan se fram til. Det gjør at boken ikke er så veldig spennende. Jeg likte også at slutten ikke er ett hundre prosent lykkelig, men ikke bare dårlig heller. Jeg synes også at det er litt dumt at man ikke får vite så mye om noen av karakterene som Oskar og Åsmund. Man skjønner egentlig aldri handlingene deres.

Boka er ikke så lang, men det er ikke en bok man kan sluke med en gang, på grunn av det vanskelige temaet. Man må liksom stoppe opp og tenke litt. Jeg synes at språkbruken var veldig bra og passet til boken veldig godt. Språket var definitivt en av tingene jeg likte godt med boka.

For å oppsummere så er boken veldig aktuell og viktig, men kunne kanskje ha hatt mer handling og en brattere spenningskurve. Den viser veldig godt hvor sårt og vanskelig ungdomstiden kan være spesielt når foreldre ikke tar ansvar og følger med i barnet deres sitt liv. Starten kunne ha vært litt mindre treig for det er litt vanskelig å komme seg inn i boka. Man burde ha fått vite mer om noen av karakterene. Språket er veldig bra og passende. Du burde lese boken vis du liker å lese mørke, og dystre romaner. Jeg gir boken terningkast 4.

Bok: Kvil i fred

nynorsk bra bok

Martin

Ve skole

27.10.2023

Boken er veldig realistisk og handler om Per som har et tøft liv etter at moren døde. Jeg liker når boken er realistisk og gir et overblikk på hvordan livet er for noen som har det vanskelig psykisk. For meg er boken helt perfekt, lang og fint delt inn i kapitler. Språkbruken passer veldig bra inn i boken. Selv om boken er på nynorsk, var ikke det noe jeg la veldig merke til. Jeg syns slutten var litt brå og urealistisk, ting ordnet seg for fort. Totalt vil jeg gi denne terningkast 4 og vil anbefale denne til uprisen.




Bok: Kvil i fred

Sorg og sinne

Sigrid

Vardal ungdomsskole

26.10.2023

Per går i tiende, og han og bestevennen hans Oscar stjeler og drikker. Per har det vanskelig hjemme etter moren døde, og det hjelper ikke at faren har stoppet å snakke og bry seg. I denne boka får vi høre om hvordan sinne og sorg samler seg opp når det er lite kommunikasjon i familien og hvordan ett dødsfall kan påvirke ett barn.

Ungdomsromanen er skrevet av Peter f. Strassegger som egentlig er psykolog. Denne egenskapen har han brukt til å skrive en roman om hvordan en gutt har det og tenker etter ett stort tap. Den viser hvordan man blir påvirka i det daglige livet og hvor viktig det er å ha noen å snakke med.

Boka starter i handlingen og med en gang får vi høre at Per liker å tagge, og det han tagger mest er orde REP med en galge under, etterhvert blir dette til drep og blir en stor symbolikk i denne boka. Fra starten blir du dratt med inn i en fortelling som har grundige skildringer samtidig som den er enkel å lese. Dette gjør at den er veldig fengende og setter leseren inn i det.

Jeg syntes boka var veldig dyster og kom med nye overraskelse hele tiden. Boka kunne være vanskelig å forstå litt fra starten grunnet til hele REP tagginga, for jeg skjønner at det er ment for å være ett frampek på hva som kommer videre i boka, men det endte bare opp med å ble en faktor jeg ikke forsto og glemte. Jeg mista litt tråden hver gang Ronny kom inn i fortellinga fordi jeg ser ikke meninga med at han er med. Han er i to scener i boka og gjør ikke mye inntrykk på det som skjer. Midten til slutten var jo hele vendepunktet for Per, og spesielt når han får gjort sitt oppgjør med Åsmund blir det ekstra dypt og fengende, men når jeg kom helt på slutten ble det rimelig forvirrende å skjønne hvilken retning det skal gå i for det stopper så brått. Fullsett var boka veldig original til å være ett veldig bredt tema som blir skrivet om i mange ungdomsbøker, han fikk til å skille seg ut med sine, enkle men dype, skildringer.

Jeg gir denne boka 4 i terningkast, fordi det er en fengende bok og godt skrevet om det tema som er valgt, men kunne trengt en tydeligere slutt og tydeligere forklaring på noen av faktorene i boka.

Bok: Kvil i fred

Engasjerende ungdomsbok

Elise

Vardal ungdomsskole

26.10.2023

Kvil i fred

Kvil i fred er en ungdomsroman som tar opp ungdomsproblemer. Vi blir kjent med Per som går på ungdsomskolen. For noen år siden mistet Per moren sin. Det gjorde at Per begynte å slite utrolig mye. Per blir venn med Oskar, Oskar er tøffere enn Per og drar han med på ting som involverer stjeling.

Boken startet mitt i en hendelse og var oppslukende, jeg fikk lyst til å lese mer. Jeg syntes det er spenningskurver flere ganger i boken, ikke bare en spesiell hendelse. Vendepunktet syntes jeg er når de blir tatt for å stjele av butikksjefen. Butikksjefen er faren til Åsmund, Åsmund og Per var gode venner før de startet på ungdomsskolen. Butikksjefen heter Kåre og han kjenner godt faren til Per. Kåre tar med seg Per hjem til faren og forteller hva som har skjedd. Det at butikksjefen ikke anmeldte, men snakket med Per gjorde at det var bra at de ble tatt for stjeling. Han lot Per forklare seg.

Det er både indre og ytre spenning, men aller mest syntes jeg det er ytre spenning. Vi får vite masse om hva Per tenker, men også være med på alt som skjer. Avslutningen var overaskende, det skjedde noe jeg ikke hadde forventet når de var på jordet. Per og Åsmund begynte å krangle og ingen av de klarte å kontrollere sinne. Boken er ikke original, den ligner på andre bøker siden temaene de tar opp er relevante og mange skriver om de.

Temaet i boka handler om ungdomsproblemer og hvordan ungdom kan ha det. Den viser at det lønner seg å spørre om hjelp. Hadde Per bedt om hjelp tidligere hadde hele boken vært annerledes. Det er en troverdig bok på grunn av temaet, det er et tema man kan leve seg inn i. Det er en bok med lett språk. De snakker sånn som ungdommer snakker.

Jeg tror forfatteren har skrevet denne boken med mål om å nå ut til ungdom. Jeg syntes boken var bra, men en svakhet boken hadde var at vi ikke fikk vite så mye om moren og hva som egentlig skjedde med henne før hun døde. Jeg syntes boken kan anbefales til ungdom.



Bok: Kvil i fred

Troverdig ungdomsbok

Sina

Vardal ungdomsskole

26.10.2023

Kvil i fred er en ungdomsroman som i hovedsak handler om ungdomsproblemer. I boken blir du kjent med ungdomsskoleeleven Per og hans venn Oskar. Etter at Per mistet moren sin begynte han å slite, og faren hans ble mer fraværende. Dette var vanskelig for Per, så for å få tankene over på noe annet begynte han og Oskar å gjøre mange ting som kanskje ikke var så lurt å gjøre.

Boken startet med en hendelse som gjorde at jeg ble nysgjerrig på resten av boken. Slutten på boka gjør at man tenker på hva som hadde kommet til å skje videre, og om ting kommer til å løse seg. Dette er en bok som er lett å leve seg inn i fordi boka er ganske troverdig. Handlingene i boken er noe som kunne skjedd i virkeligheten. Dette gjorde også at boka ble ganske lett å lese.

Spenningskurven til boken går på en måte opp og ned, for det skjer flere spennende hendelser i løpet av boken. Det er både ytre og indre spenning i boka, for det er mange spennende hendelser, men også mye tankeskildringer. Boken er en bok som kan ligne på mange andre ungdomsbøker, så boken er ikke veldig original.

Temaet og budskapet i boken handler om ungdomsproblemer og ungdomslivet, men også kanskje det at man bør spørre om hjelp mens man kan. Det er bra at boken tar opp temaer som er viktig for ungdommer og som kanskje kan hjelpe ungdommer. Noe som kunne vært bedre med boken er at det hadde vært fint for leseren å få vite litt mer om moren til Per.
Dette var en ganske bra bok, som kan anbefales for ungdommer.

Bok: Kvil i fred

Tøffe ungdomstider

Sofie

Vardal ungdomsskole

26.10.2023

Romanen Kvil i fred handler om hovedkarakteren Per. Per er en gutt som har gått gjennom mye tøft i livet sitt, han blir mobba på skolen, og han har en far som ikke helt får til å stille opp for han. Heldigvis har han beste kompisen sin Oskar, men Per og Oskar finner også på mye dumt sammen som involverer både stjeling og rus.

Jeg synes boka starter ganske rett inn i handlingen som gjorde at jeg fikk lyst til å lese videre. Dessverre vil jeg si at boka ikke hadde en spesiell spenningskurve, da boka var ganske repeterende, det var liksom ikke noe stor plot twist som gjorde at jeg ble sittende igjen med en spesiell følelse. Jeg synes boka var bra, men på grunn av mangel av plot twist blir det en bok som man fort kan glemme innhold av. Boka slutter på en måte som får meg til å lure på hva som skjer med både Per og Oskar videre.

Jeg har ikke lest så mange bøker lik denne før. Jeg syntes det var trist å se hvordan de opplevde ungdomstida og hvor vanskelig de syns det var, men jeg synes forfatteren fikk det frem på en veldig ekte måte, da det er mange ungdommer som sliter med mye av det samme som Per og Oskar sliter med. Jeg synes boka og miljøet boka foregikk i virket realistisk.

Boka var lett og lese, jeg syns språket og språkbruken de brukte passet bra til boka. Kapitelene var korte noe som jeg liker veldig godt, fordi da føles det nesten ut som man leser fortere.

Jeg tror denne boka er skrevet for å vise hvor vanskelig det faktisk kan være for noen å være ungdommer. Boka viser også hvordan du ikke kan vite hvordan noen egentlig har det inni seg. Det er ikke sikkert at du vet om noen har det vanskelig hjemme eller om det er andre ting man sliter med.

Kort fortalt synes jeg boka var bra, litt repeterende til tider, men på grunn av at boka var såpass gripende synes jeg det gikk helt fint. Jeg synes boka hadde et viktig tema som jeg synes at det er bra at det blir skrevet om.
Terningkast 5

Bok: Kvil i fred

Lett å glemme

Hanna Malene

Bøler skole

25.10.2023

Kvil i fred er en bok skrevet av Peter F. Strassegger
Ungdommelig og vågsom er ord jeg ville brukt om boka. Den er kort, og starter egentlig midt i en historie. Det tror jeg hjalp med å gjøre den spennende, for jeg lurte hele tiden på hvorfor? Hvorfor gjør Per som han gjør, og hvorfor er faren som han er?
Boka handler om Per som har mistet moren sin, han har en far som ikke i nærheten av å greie å håndtere det. Per føler at han har mistet alt og alle, den eneste han har er kompisen Oskar. Sammen stjeler de, driver med rus og drikker seg fulle. Men får dette Per til å føle seg noe bedre med seg selv?
Vi får mer innblikk gjennom historien, man må lese mer for å få vite mer. Derfor er den både fengslende og spennende. Grunnen til at jeg mener at vågsom er at Per og Oskar våger mye, de våger å stjele fra både butikk og foreldrene, de våger å ta rus og å drikke seg fulle. Jeg tror de våger så mye fordi de føler så mye.
Det jeg gir boka trekk for er at den mangler spenningskurve. Ja den var spennende, men også litt skuffende. Dette mener jeg er fordi det bare var det samme over og over igjen, Per gjør teite ting og får litt konsekvenser og det er det. Det var mye potensiale til en stor plot-twist, som ikke ble tatt nytte av. Selv om vi får vite mer om historien så er det litt fargeløst og litt sånn svarthvit. Ikke en bok jeg kommer til å huske.
Jeg ville gitt den terningkast 4. det er mye pluss med denne boken, men det er også litt å trekke for. Bra tanke, og bra historie, men ikke helt u-pris.

Bok: Kvil i fred

Gjennomsnittlig bra bok!

Onno

Flåtestad skole

23.10.2023


Boka heite Kvil i fred. Denne boka handlar om Per som har det vanskeleg fordi moren tokk sjølvmord. Per blir mobba, erta og banka av ein i klassen hans, Åsmund. Per har ein kompis som heiter Oskar. Oskar og Per gjer alt saman. Ein vanlig fredag kor Oskar og Per hadde planlagt å stele alkohol frå butikken er da alt begynte. De går inn, legg alkoholen i sekken, på veg ut, så plutseleg går alarmen! Det har den aldri gjort før? Kassemannen skriker og Per ser Oskar hoppe på ein sykkel og forsvinn nedover gata. Kva gjer Per nå? Han må springe!

Kvil i fred er ein roman som handle om vald, rus og steling blant ungdommar. Dette er ei bok fylt av både vennskap og sorg. Oskar har noko spennande personlegdomstrekk. Han er introvert når det er snakk om familie, men veldig utadvent om alt annet. Han held aldri noko tilbake sjølv om det kan høyrast dårleg ut.

Denne boka er skrive på nynorsk. Enkelt skriven, men kan vere vanskeleg å forstå for veldig små barn. I tillegg er det med steling og røyking så eg vil anbefale boka for 12+ år gammal.

Boka har ein helt grei start, ikkje sånn kjempe spennande så eg vurderte å legge den bort. Men etter rundt 20 sider begynner spenningen å bygge seg opp, og ein får lyst til å lese meir. Denne boka leverer raske spenningskurver kor det kan gå frå å vere heilt på topp, til heilt ned på botn og byggande opp igjen. Noko forfattaren meistra etter de 20 sidene var det å fange lesaren. Eg fekk følelsen av at eg sjølv er i boka, og hadde fine, klare bildar om kordan dette kunne ha sett ut.

Noko eg skulle ønske kunne vere annleis var at den kunne ha vore meir relaterande ovanfor dagens ungdom. Det er nokon scenar som vertfall for de fleste ungdommar ikkje kjem til å kjenne seg igjen i. Så sjølv om boka er lett å falle inn i, kunne den vera meir relaterbar.

Eg gir boka terningkast 5 og meiner den absolutt kunne vunne uprisen.

Bok: Kvil i fred

Ingen spenningskurve

Aurora

Flåtestad skole

18.10.2023

I boka "Kvil i fred" møter vi hovedpersonen Per. Moren til Per døde for nesten 3 år siden, men hvorfor snakker ikke han og faren om. Faren sørger fortsatt over konas død som gjør at han ikke får passet like mye på Per. Per ble mobbet av en som heter Åsmund, men han stoppet da Per ble venn med Oskar, fordi Oskar blir sett på som gal. Oskar har kanskje ikke den beste innflytelsen på Per.

En ting jeg likte med boka var at den tar opp temaer som man ikke snakker eller leser så mye om, men som fortsatt er relevante for ungdom i dag . Som for eksempel rus, vold og stjeling. Jeg likte også at det er en bok som setter lys på hva som kan skje når man har en forelder som ikke passer på barnet sitt.

Derimot syntes jeg boka hadde en flat spenningskurve som gjorde den nokså kjedelig å lese siden det ikke var noe høydepunkt å se fram til. Hovedpersonen gjør også mange dumme ting som å stjele, røyke og sloss, men ingen av de blir et stort vendepunkt som man har sett frem til. Det at boka har en flat spenningskurve gjør at den blir vanskelig å huske. Det blir liksom en bok man lett kan glemme syntes jeg.

Alt i alt er det en helt ok bok og jeg vil anbefale den til deg som liker å lese om de "mørke" sidene med å være ungdom i dag. Eller hvis du liker å lese om rus, stjeling og mobbing/vold. Men forventer du en roman som er spennende og som bygger opp til et høydepunkt, kommer du til å bli skuffa.
Terningkast: 3.5

Bok: Kvil i fred

Gut i sorg

Tobias

Hatlestrand barne- og ungdomsskule

17.10.2023

Per er ein gut som går på ungdomskulen. Han har berre ein venn som heiter Oskar og dei har ikkje alltid så god påverknad på kvarandre. Faren til Per ligg berre på sofaen heile dagen fordi han er i sorg etter at kona hans døde og dette påverkar Per fordi han og er lei seg etter at mora døyde og då finner han på ting som han ikkje burde gjort.

Eg syntars at den er litt treig i starten men den blir betre jo meir eg les den og at han finner på meir ting som gjer boka betre. Det som eg likte med boka var at eg klarte å leva meg inni den. ¨Skyvedøra inn til Essoen opnar seg glidane, det plinger og kjem sikkert til og vekka nattevakta¨. Boka tar for seg mange ting som ungdommar kan kjenne seg igjen i som rus, mobbing, vald, steling og foreldre som ikkje følger med i barnets liv.

Eg gir denne boka terningkast 5

Bok: Kvil i fred

Ei bok om ein gut som strever

Vera

Bryne ungdomsskule

17.10.2023

Per har ein oppvekst i ein liten tettstad. Mora er død, men korleis ho døde vil dei ikkje snakka om. Med ein far som drikk, og eit tomt kjøleskap blir Per overlatt til seg sjølv. Saman med Oskar stjel han, ruser seg og finn på mykje sprell. Bardomskameraten Åsmund har hatt ein lett barndom, er god i fotball og populær på skulen. Åsmund er ein usympatisk, sjølvgod dritsekk som trykkjer ned andre.

Alle desse faktorane gjer at boka er spennande, aktuell og viser kor sårt det er når vaksne ikkje tek ansvar. Boka egner seg på ungdomsskular og kan bidra til samtaler kring tema som kan oppta ungdom. Boka vart lesen høgt i klassen og me syntes det var god bok for begge kjønn. Me treng slike bøker.

Me i 10C på Bryne Ungdomsskule gjer boka ein sterk 4.

Bok: Kvil i fred

kort men innholdsrik

Petrine

Finnsnes ungdomsskole

16.10.2023

Kvil i fred er en romans bok der vi møter Per og hans kamerat Oskar. De liker grensetesting og ting som å stjele, sloss og tagge. Hjemme har Per det utfordrende og vanskelig, da hans mor døde i ung alder. Faren til per har også hatt det vanskelig og helt siden da har de to slitt med å snakke sammen.
Boken var kort og innholdsrik. På starten var den litt treg, men etter hvert ble jeg mer interessert og hadde mer lyst til å følge med. Jeg kjente ikke meg selv igjen i denne boken, men jeg kan tenke meg at det kanskje er andre ungdommer som kan kjenne seg igjen i den. Dette med å stenge sorgen inne og det å ha vanskeligheter med å kommunisere med foreldrene sine. Personlig synts jeg at boken var litt kort. Slutten var forventet på en bra måte. Jeg synts at boken burde bli nominert til u-prisen og den får en terningkast 5.

Bok: Kvil i fred

En tøff bok

Eva Marie

Hellerasten skole

11.10.2023

Kvil i fred er en ungdomsroman om det og være ungdom og ha det tøft. Når alt feiler og det eneste som virker riktig er det som er galt. Om, stjeling, vold, rus, mobbing og miste et familiemedlem. Boka er en tematisk oppfølger til Aleksander den store Peter Strasseggers tidligere bok.

Boka starter ganske midt i handlingen, som på slutten av en lang fortelling når det allerede har skjedd veldig mye. Det gjør at den blir ganske oppslukende, for man vill finne ut hvorfor hoved personen Per gjør som han gjør. Det skjer veldig mye, det er mye man må forstå, for meg var det vanskelig og irriterende og forstå hvorfor han tokk de forskjellige valgene, men det ga et fint innblikk på hvordan det er og ha det vanskelig. Det ga et nytt syn at selv om, man driver og stjeler og sånt betyr ikke det et du er en av de «kule» at du kan fortsatt bli mobba. Boka var til tider veldig forutsigbar, at jeg visste akkurat hva som kom til å skje, men den hadde fortsatt noen vendepunkter.

Det er mye sterke følelser i boka, det er en veldig tøff bok. Den satte et veldig sterkt inntrykk på meg, etter jeg hadde lest i boka satt jeg igjen med en følelse av skrekk, frykt og sjokk. Av alle de grusomme tingene som skjedde i boka og på måten den var skrevet.

Jeg levde meg veldig inn i boka, den var vanskelig å legge fra seg, på grunn av alle de gode beskrivelsene og skildringen av handlingen, det gjorde det enkelt og bli med inn i boka og sitte som en flue på veggen. På grunn av alle de fæle tingene som skjedde gjorde den det veldig spennende, at man vil vit hvordan det går, man vill at det skal gå bra.

Slutten var veldig åpen, den sluttet liksom mitt i handlingen. Midt i en samtale. Jeg syntes det er litt irriterende for jeg vill gjerne at det skal gå bra, det blir jo at man bryr seg veldig om hovedkarakterene og når du sitter igjen med tusen spørsmål er det litt irriterende. Noe er også veldig vanskelig å tenke seg fram til for det var så lite fast.

Som sagt den ga et veldig stort inntrykk og får meg til og se på andre ting med nye øyne, at alle ting som virker grusomme kommer fra et «godt» sted, at alt har sine grunner.

Jeg vill si at dette var en grusom bok som jeg likte godt. Det var masse dumt som skjedde, men jeg tenkte masse på den og klarte ikke helt og stoppe og lese, og etter jeg har lest føler jeg at jeg har lært ganske mye.

Terningkast 5

Bok: Kvil i fred

Hva skjedde med oss

Sibell

Tjøme ungdomsskole

5.10.2023

Kvil i fred er en roman skrevet av Peter F. Strassegger. Den handler om en 9. klassing, som heter Per. Per har falt litt utenfor etter at han startet på ungdomskolen, moren døde og hans tidligere bestevenn begynte å mobbe han. Men hva skjer med han nå?

Forfatteren fikk meg til å komme veldig inn i karakteren til hovedpersonen. Noe som gjorde at jeg skjønte hvorfor de forskjellige hendelsene skjedde og jeg ble dratt med, selv om jeg ikke kunne relaterte til alt. Dette gjorde også at jeg som er en person som ikke pleier å være en stor fan av denne sjangeren, faktisk likte den.

Jeg syntes det var fint å ikke kunne relatere fullstendig til boka, men heller se alt fra perspektivet til en som har havnet litt utenfor og har de problemene hovedpersonen har. Da fikk jeg liksom tenkt litt.

Det var en bra balanse av ting som skjedde, det var ikke for mange eller for få ting. Det gjorde at jeg klarte å henge med, men at det ikke ble for kjedelig. Hendelsene var også spredt i hele boka, så det var ingen døde perioder. Til tross for alt dette er det ikke den beste boka jeg har lest. Men jeg tror det handler om at dette ikke er favoritt sjangeren min og at det ikke er noe jeg leser til vanlig.

Kort sagt syntes jeg Kvil i fred var en god roman, som hadde et fint tema. Boka dro meg inn og det var lett å henge med. Jeg tenker at den kan passe til de fleste ungdommer, men at den kan være spesielt fin for de som kan relatere til Per. Boken er på nynorsk, noe som jeg tenkte kom til å være utfordrende. Men når jeg fikk begynt å lese litt, ikke la merke til. Alt i alt får Kvil i fred terningkast 5 fra meg.

Bok: Kvil i fred

Rus og spenning i ungdomsmiljøet

William Carnot

Tjøme ungdomsskole

4.10.2023

Kvil i fred er en roman skrevet av Peter F. Strassegger. Boken handler om Per og kompisen Oskar. De gjør mye ugagn, som tagging og stjeling. Per og faren sliter hjemme særlig etter at moren døde, og de prater aldri sammen om hendelsen. Hvorfor klarer de ikke å snakke om det som har skjedd? Hvorfor må Per og Oskar stjele?

Jeg synes at boken er lett å lese, fordi den har en passende innledning som leder deg inn i hoveddelen. Karakterene blir introdusert på en sammenhengende måte, og det er ikke altfor mange å holde styr på. Derfor mener at Strassegger gjorde en god jobb med innledningen.

Jeg kunne ikke legge fra meg boken fordi den var så gripende. Strassegger har skrevet på en måte som lar deg leve inn i hovedpersonens perspektiv. Jeg følte veldig sterke såre følelser når hovedpersonen utførte handlinger som han egentlig visste ikke var riktig. Det er kun få bøker som har utløst så sterke følelser inni meg som Kvil i fred.

Boken er etter min mening abstrakt, noe som er bra. Det får leseren til å tenke, og prøve å sette puslebrikkene sammen. Mot avslutningen begynner man å se helheten av portrettet, men jeg følte at det var noen ubesvarte spørsmål. Det samme var det i bok nr. 1 av romanen, Alexander den store, som også forlot leseren med et ubesvart spørsmål på slutten. Jeg tror at det er med meningen, og at leseren skal komme med sin egen tanke om hva som skjer etter avslutningen.

Det som imponerte meg mest med denne boken var de sterke følelsene, og sympatien jeg fikk ovenfor hovedpersonen. Jeg konkluderer med at Kvil i fred har en god innledning, mye handlinger som kan vekke sterke reaksjoner og en åpen avslutning. Jeg anbefaler denne boken for ungdommer, særlig de som vil begynne å lese mer. Alt i alt gir jeg Kvil i fred terningkast 6.

Bok: Kvil i fred

Per på villspor

Annabelle

Tjøme ungdomsskole

4.10.2023

Per på villspor
Kvil i fred er en roman skrevet av Peter F.Strassegger. Boken handler om en 14 år gammel gutt som er på villspor.

Hovedpersonen Per, har opplevd mye gjennom livet sitt og sliter fortsatt med hendelsene. Han har en bestevenn, Oskar, som har stor påvirkningskraft på Per, Sammen går de stadig over grensen, og har en negativ innvirkning på hverandre.

Jeg syntes boken er en fin ungdomsbok, som tar for seg mange bra, og realistiske budskap. Noen av budskapene er mobbing, selvbilde, rusmisbruk, død innenfor familien og dårlig påvirkning av venner. Disse budskapene tror jeg mange ungdommer kan relatere til, som gjør at boka kommer inn på deg.

Et ekstremt positivt tiltak i Kvil i fred, er at den er skrevet på nynorsk. Personlig syntes jeg boka var skrevet på veldig lett nynorsk, som gjorde at jeg glemte at jeg leste nynorsk.

Per er en karakter som sliter og har slitt med mye gjennom livet sitt. Dette er en karakter som kan vise oss hvordan man kan håndtere, og hjelpe noen som sliter med det samme.
Boken er en samvittighetsfull bok, som får frem følelser i deg.
Samtidig som jeg syntes boka for frem fine budskap, er det en lettlest bok, som går relativt sakte.

I mine øyne er boka forutsigbar, og en kjedelig bok. Det er en plottwist i boka, som ikke var spesielt bra, og ellers skjønte man hva som skulle skje videre.

Kvil i fred er en kort bok, som er rask å lese, men samtidig er boka for kort. Jeg syntes boka endte brått og fort, og det var en slutt som var vanskelig å forstå.

Alt i alt er boka en fin måte å lære og forstå andre som har vært gjennom det samme som Per. Det som trekker veldig ned på boka er at den er relativt kjedelig, og slutten ender raskt som får man til å tenke det var unødvendig å lese boken. Jeg personlig ble rastløs av å lese boken.
Jeg ville anbefalt boka for noen som liker forutsigbare fortellinger om livet til enkeltpersoner. Hvis du liker bøker med mye spenning og plottwister er ikke dette boken for deg. Jeg gir boka terningkast 3.






Bok: Kvil i fred

Treg start, god slutt

Magnus

Ve skole

29.09.2023

Boken startet tregt og det var litt vanskelig å følge med på i starten, men den bygde seg bedre opp etterhvert, og det samme skjer med spenningen. Det skjedde ikke allverdens i begynnelsen. Per fra boken unngår sorgen og later som ingenting og unngår å forbedre forholdet sitt med faren. Dette viser forfatteren godt og han er flink til å beskrive personene, det er nesten som om jeg kjenner dem bare av å lese om dem i boken.
Det skal boka ha, etter litt tung lesing i starten, så er det umulig å legge fra seg. For hvert ord som blir lest, føler man seg mer og mer innlevd i boken.
Den tunge begynnelsen var kanskje ikke så bra, men forfatteren gjorde en veldig god jobb med slutten. Det var nesten trist at boka tok slutt, men den endte på en veldig brå og god måte.

Jeg gir den en terningkast 5, for den er litt tung i starten, men blir bedre og bedre desto lengre man leser. Jeg syns den burde bli nominert til Uprisen.