Hopp til innholdet

Sølvstrupen

Av Siri Pettersen

Anmeldelser (3)

Bok: Sølvstrupen

Skal hun stole på de varige?

Frida

Bø ungdomsskole

20.11.2023

Sølvstrupen er en bok skrevet av Siri Pettersen. Den er innenfor fantasi sjangeren. Den kan være veldig krevende å lese visst du ikke er så glad i lesing, men er du en lesehest så går det helt fint.

Boka handler om en "rødjeger" som heter Juva. Hennes jobb er å jakte på folk som er blitt "ulvesyke". Hun har til og med et eget jaktlag, som består av Nolan, Muggen, Broddmar, Hanuk , Lok og hunden Skarr. Juva er en blodleser, som vil si at hun kjenner hjertene til "varige". De "varige" er visstnok slemme og ikke noen å stole på, mener Juva. Da kommer Sølvstrupen. Han skal jakte på de "varige". Og han vil ha med seg Juva. Så da jakter hun plutselig på de "varige". Dette liker ikke jaktlaget hennes, så de krangler og blir splittet opp. Så da blir Juva helt alene. Hun sliter også med traumer, søvnløshet, sinne og sorg som hun prøver å fornekte. Etter hvert finner hun ut at kanskje de "varige" ikke er så farlige allikevel. Kanskje det er Sølvstrupen som er den farlige..?

Det er litt vanskelig å komme seg inn i denne boka. I starten så skjønte jeg ikke helt hva som skjedde. Det tok et par kapitler før jeg skjønte hvem som var slemme og hvem som var gode og slikt. Det var ganske lite forklaring på ting. For eksempel, så det tok mange kapitler før jeg skjønte hva en "varig" er. Men denne boka er jo nr 2. Så jeg burde nok sikkert ha lest den første boka før jeg leste denne, som da er videre handling.

Alt i alt så var det en ganske god bok. Veldig interessant handling. Veldig god skildring i teksten. Kreativ verden som Juva lever i. Kule navn på karakterene i boka. Bra delt opp i kapitler, ikke for lange og ikke for korte.

Terningkast: 5


Bok: Sølvstrupen

En bok for de som liker fantasi bøker!

Emil

Grøtte skole

8.11.2023

Boken Sølvstrupen er en fantasi bok som handler om ulvesjuke og Vardari. Boken er den andre boken i Vardari triologien og den er oppfølgeren av boken Jernulven. Boken handler om at hovedpersonen Juva som er 19 år og som er jeger og skal prøve å utrydde ulvesjuken med sitt jaktlag. Ulvesjuken herjer i Naklav og Juva og sitt jaktlag har fått tillatelse til å drepe de menneskene som har fått ulvesjuke for å utrydde sjuken.

Jeg syntes boken startet var veldig tungt i starten og jeg skjønte ikke helt hva jeg leste. Så det kan være lurt og lese den første boken først så du kanskje skjønner litt mer. Boken ble lettere å lese jo lenger du kom, å det ble mye morsommere og lese boka. Boken var litt spesiell for det forandret seg veldig mye mellom kapitelene så det var litt varierende for hva man leste, og det likte jeg egentlig ikke så godt for det ble litt rart. Jeg som ikke er så glad i å lese bøker syntes det ikke var så vanskelig og legge fra meg boka, men jeg kan se for meg at veldig mange kan slite. En ting som jeg syntes, var veldig greit at det var ikke så lange kapitler så man kunne bare stoppe når man kom til et nytt kapittel så man kunne starte på noe nytt og ikke midt i et kapitel. Jeg syntes boka var veldig gripende, og det var veldig lett å leve seg inn i boka for det var veldig bra skrevet så man ble litt med i tankene og med hovedpersonen Juva.

Jeg har ikke lest noen bøker som er som denne boka for jeg liker ikke noe spesielt godt å lese bøker som er så fantasi fulle som denne, men jeg har hørt om noen og sett noen bøker som ligner og handler litt om det samme som denne boken. Boken minner meg egentlig ikke så mye om situasjoner som skjer i hverdagen så det er ikke noen spesielle situasjoner som minner meg om denne boka, grunnen til at det ikke er så mye som minner meg om hverdagen er på grunn av at boken er såpas fiktiv og fantasifull at det blir ganske ulikt hverdagen selv om det er noen likhetstrekk. Historien i boka er veldig urealistisk med ulvesjuken og udødelige mennesker. Det er noen realistiske trekk med ting som skjer i boka, men det er veldig lite. Historien i boka er urealistisk i virkeligheten, men forfatteren har skrevet boka veldig bra så leseren føler at det er realistisk og kan tro på det. Selv om forfatteren har skrevet om en ulvesjuke som ikke finnes og udødelige mennesker så får forfatteren deg til og leve deg inn i boka og føle at det er helt ekte. Boken var ganske vanskelig å lese i starten, men etter hvert ble det mye enklere da man begynte å skjønne litt mer som jeg fortalte litt om tidligere i anmeldelsen. Ordbruken i boka synes jeg er veldig bra. Jeg liker når det ikke er så mye banning og stygg språkbruk for da blir det veldig dratt opp i boka synes jeg. Det var noen påfunnene ord i teksten som jeg likte veldig godt og teksten i boka var veldig bra. Ellers så synes jeg boka var veldig bra skrevet og ordene som ble brukt var veldig bra.

En ting som jeg likte med boka, var at det var alltid noe som skjedde så det var aldri kjedelig og du lurte alltid litt på hva som kom til å skje videre så den var ikke så forutsigbar. Noe jeg ikke likte så godt var at boka var så treg i starten og man skjønte ikke helt hva som skjedde. Jeg er heller ikke noe fan av å lese fantasi bøker så det blir sikkert litt tregt ned på grunn av jeg ikke er så gla i sånne bøker. Jeg mener at folk som liker fantasi bøker bør lese denne boka, men sånne som meg som ikke liker så godt å lese fantasi bøker bør holde seg unna denne boka for da blir det fort kjedelig. Et problem for mange kan bli at boka er over 400 sider som er veldig langt for ungdom så det kan bli litt lenge og lese boka. Så jeg gir denne boka en terningkast 3 for at jeg ikke likte boka så godt for at jeg liker ikke fantasi bøker, men jeg kan skjønne veldig godt hvis folk som liker fantasi bøker kan gi denne en 5 eller 6 for det er en veldig bra skrevet bok, men den traff ikke meg så bra.


Bok: Sølvstrupen

mange bra skildringer!

Mirabell

Vardal ungdomsskole

27.10.2023

Boka er andre boka i trilogien Vardari, skrevet av Siri Pettersen. Juva er en 19 gammel jente som bor i Náklav. Hun er rødjeger sammen med Lok, Hanuk, Nolan, Broddmar og Muggen. Boka er veldig veldig tung å lese i starten, den blir litt lettere etter hvert. Litt vanskelig å skjønne hva som skjer i starten, men super bra skildringer og ordbruk. Boka er skrevet veldig bra, i hvert fall i mine øyne. Jeg må nok gi terning kast 5. Jeg er veldig glad i boka så glad at jeg kjøpte første boka, og ville ikke røpe hele boka for meg selv, så leste halve Sølvstrupen. Det kan hende at det ikke er boka for alle, men jeg likte den veldig godt. Generell bra bok, gleder meg til å lese fler.