Hopp til innholdet

Om oss

Foreningen !les er en ideell medlemsorganisasjon som sprer leselyst og skaper lesere blant barn og unge. Denboka.no er vår nettside for ungdom hvor du kan finne din neste favorittbok, bli inspirert til å lese eller lese artikler om temaer som interesserer deg!
Navnet denboka stammer fra en kampanje fra bokåret 2019 etter et initiativ fra Norske barne- og ungdomsbokforfattere (NBU). Kampanjen ble administrert av Foreningen !les, og var et samarbeid mellom følgende organisasjoner: Bokhandlerforeningen, Den norske Forleggerforening, Foreningen !les, Kulturtanken, Leser søker bok, NBU, Norsk barnebokinstitutt og Norsk forfattersentrum.

Foto: Julie Marie Naglestad

Uprisen

Uprisen er ungdommens egen kåring av årets beste ungdomsbok. Hvert år deltar rundt 1000 ungdommer i kåringen. Det er fire faser og tre juryer som elevene kan delta i.

Foto: Julia Marie Naglestad

Vil du delta i Uprisen? Be læreren din ta kontakt her!

Hvordan skrive en anmeldelse?

Arkiv for Uprisen 2023-2019

De gamle sidene til Uprisen finnes fortsatt her

I anledning Uprisens 15-årsjubileum ble det laget en video som følger og forklarer prosessen fra kritikerklassene leser bøkene til prisen blir delt ut på Norsk litteraturfestival. Det er en fin innledning til hvordan Uprisen fungerer!

Spill av

tXt

tXt-aksjonen er Norges eldste og største leselystaksjon i ungdomsskolen. Hvert skoleår deltar nærmere 120 000 elever i aksjonen. Alle som melder seg på mottar en gratis antologi med smakebiter fra nyere norske og oversatte skjønnlitterære ungdomsbøker innen ulike sjangre. Her på denboka.no kan man finne tekster og lydfiler tilhørende tXt-aksjonen.

Foto: Julia Marie Naglestad

Arkiv for tXt-aksjonen

Faktafyk

Faktafyk er et sakprosamagasin for ungdom med nyskrevne artikler, intervjuer og bokutdrag. I Faktafyk finner leserne dokumentarstoff, anmeldelser, tester, morsomme fakta, artikler, intervjuer, bokutdrag med mer. Tekstene er en blanding av nyskrevet materiale og utdrag fra gode sakprosabøker for ungdom. Alle artiklene er også innspilt på lyd.

Foto: Julia Marie Naglestad

Arkiv for Faktafyk

Til lærere

Denboka er en nettside for ungdom, og målet er at den skal brukes både innenfor og utenfor skoletid. Derfor finner man ikke lærerveiledninger og annen info til lærere på denne nettsiden. Det finner man på Foreningen !les sine hjemmesider.

Alt en lærer trenger for å delta i våre prosjekter finner man her.