Hopp til innholdet
Hjem/Boker/

Universalkraft

Universalkraft

Utgitt av Rolf-Henrik Sundbye forlag

Språk Norsk (bokmål)

Tema

Utgivelsesår: 2023

2 kommentarer

Om boken

En kyklopisk asteroide kommer farende gjennom Melkeveien og vil treffe jorda om 733 dager! Menneskene og planeten de bor på sliter allerede med betydelige utfordringer som klimakrise, naturkrise og store forskjeller mellom fattig og rik. Kan asteroiden faktisk være det menneskene trenger for å samarbeide og skape enorme mengder inspirasjon?

Acurcio er fra dypet av Amazonas regnskoger. Lin bor ved en søppelfylling i Manila. Aalim er korallrevdykker i Øst-Afrika. De blir gjennom universets underfundige spill dratt med i dette storslagne eventyret. På veien må de overkomme utfordringer de aldri i sitt liv kunne ha forestilt seg.
På bunnen av Atlanterhavet lokaliseres 50 meter høye hydrotermiske skorsteiner hvor det pipler ut livskraftige mineraler, i regnskogen oppdages det glødende ildfluer som bærer på hittil ukjente egenskaper og i Gobiørkenen bygges en konstruksjon med verdens mest avanserte teknologi.

Kan alt dette settes i sammenheng for å redde jorda? Og klarer de tre å få hele planeten med seg på dette vanvittige vågestykket?

... Hvis ikke vil total utslettelse være et faktum!

Topp tre tagger

Trist

Forelsket

Glad

Kommentarer (2)

Kul synes jeg hva synes du? Roblox Fan

Your dad left you LLL.

16.02.2024

For urealistisk.

Ivar

5.10.2023

SjokkertSjokkert
Se alle kommentarer

Anmeldelser (18)

vanskelig med å følge med på hva som skjedde.

tristan

Hedrum ungdomsskole

15.12.2023


Jeg synes boken hadde sine utfordringer. Jeg opplevde at det var for mye fram og tilbake, og jeg slet med å holde interessen oppe på grunn av den lange og kjedelige teksten som virket å være utenfor hovedhandlingene. den startet med å snakke om å være i en jungel, til noen ukjente planeter man har aldri hørt om, til at noen romvesener forteller om en kyklopisk asteroide.

På tross av dette hadde boken noen spennende øyeblikk som fanget min interesse, spesielt når handlingen begynte å ta form. Men jeg må ærlig innrømme at jeg ikke klarte å engasjere meg fullt ut gjennom hele historien. Det var noe som jeg syntes var unødvendig, som hvor lenge de snakket om hvordan livet til ungdommene var.

Alt i alt vil jeg gi boken en 3 av 6 terningkast. Noen øyeblikk fanget meg, men det meste av boken var dessverre kjedelig, og jeg slet med å holde interessen oppe.

Spennende bok

Nathalie

Hedrum ungdomsskole

15.12.2023

Boken handler om 3 forskjellige ungdommer som må redde jorden fra en asteroide via et grunnstoff som befinner seg bare på kjernen i jorden. Alle de tre ungdommene kommer fra helt forskjellige kulturer og blir kjent med hverandre når de våkner opp på et romskip.
På romskipet møter de 3 mizarener som da forteller dem om asteroiden og hvordan de skal redde jorda fra den. Ved å skaffe et grunnstoff som finnes i kjernen på jorda.

Jeg synes boka var bra og spennende, men det var noen steder der alt gikk det samme og bare føltes treigt. Jeg likte hvordan det ble et romantisk forhold mellom to av de ungdommene. Boken er bra hvis du liker sci-fi, jeg gir boken terningkast 5. Jeg likte hvordan det var masse forskjellige kulturer og land nevnt i boken. Slutten var ganske forventet om hva som skulle skje, men det er fortsatt bra. Starten på boka var bra, jeg synes det var en pov av hver av ungdommenes liv på deres verdensdel og hvordan de levde. Denne boken er ganske original, jeg har ikke lest eller sett en film som ligner på denne. Bokens svakhet for meg var når ungdommene var i mizarenes romskip og de begynte å snakke om meditasjon og teknologi, for det er ikke jeg så interessert i. Bokens styrke er når de begynte og jobbe for å finne grunnstoffet, og måtte snakke med verdensledere. Jeg liker romantiske bøker, så det at det sakte utviklet seg et forhold mellom to av ungdommene var ganske søtt, ihvertfall når de to var alene i regnskogen og de snakka og kysset. Oppsummering er at boken er bra og jeg anbefaler den.

Universalkraft

Liv

Rana ungdomsskole

14.12.2023

Boka Universalkraft handler om tre tennåringer; Lin, Accurcio og Aalim. De får i oppgave av de utenomjordiske vesnene (Mizarenerene) å redde jorda fra en asteroide, ved å få nesten hele kloden il å sammarbeide om å stoppe den.

Boka var fra forskjellige menneskers perspektiv. Personlig liker jeg når bøker er skrevet på denne måten, for å få fram føleslene og tankene til de fleste karakterene involvert i fortellingen. Forfatteren fikk til dette ganske greit i denne boka, og han fikk fram raskt hvem som tenkte hva, og fra hvem sitt perspektiv det kom fra. Boka hadde også et veldig viktig tema og budskapet var lett forståelig.

Mitt hovedproblem med boka var hovedkarakterene. Lin, Accurcio ag Aalim var skrevet på en veldig ordinær og skrevet på en litt kjedelig måte og ingen av dem hadde noen særlige utstående eller i øyefallende personlighetstrekk. Spenningskurvene i boka var også veldig få, og handlingen var veldig flat og forutsigbar. Det var flere ting i boka som ikke passet helt inn og som kom litt tilfeldig. Det var også litt for mye fokus på klima, selvsagt er klimakrisen et veldig viktig tema, og bør snakkes om men jeg syns det ble litt for mye snakk om det hær.

Jeg ønsker å gi boka terningkast 2, fordi selv om boka hadde et viktig tema, og selv om budskapet var bra, var den nokså langtekkelig og jeg skulle ønske hovedkarakterene, bipersonene og handlingen hadde mer til seg en som så.

Jeg anbefaler denne boka til barn på 12 til 13 år, som interesserer seg for klima, sci- fi sjangeren og liker en litt rolig start og midtdel.

Universalkraft

Sunniva

Julsundet skole

11.12.2023

Boka Universalkraft handler om tre barn som får i oppdrag av romvesen å advare hele jorda om en kryptisk asteroide, og finne en måte å stoppe den fra å tilintetgjøre hele jorda.
Jeg synes boka var vanskelig å leve seg inn i fordi historien var for tynn og gikk for fort. Boka gikk aldri inn i detalj og du fikk ikke vite så mye om hvordan barna hadde det. For eksempel hver gang det skjedde noe dramatisk og drastisk fikk vi ikke vite hva de synes om det og hvordan de gikk fram for å løse det. Det gjorde at jeg synes det var litt kjedelig å lese, men historien var generelt var bra. Historien ville få frem klimakrisen, og det handlet mye om å løse den. Jeg gir boka 2/6 stjerner fordi den gikk for fort og klarte dermed ikke å engasjere meg.

bok som ikke passer ungdom

jenny

Flåtestad skole

11.12.2023


Universalkraft er en roman som handler om en asteroide som er i ferd med å treffe og ødelegge jorden. Tre mennesker fra forskjelligere steder i verden blir da samlet av romvesener for å stoppe asteroiden. De tre personene heter Lin, Acurcio og Aalim. De må finne ut hvordan de kan få resten av verden til å hjelpe til med å stoppe asteroiden.

Jeg synes ikke boken passer målgruppen godt på noen måte. Boken starter brått uten at man får noen introduksjon om karakterene eller handlingen. Det gjør boken veldig vanskelig å forstå. I tillegg er språket i boken veldig komplisert og lite ungdommelig. Forfatteren har brukt mange rare ord og lange setninger, det er også veldig mye tekst om gangen. Jeg tror boken hadde passet seg bedre for voksne og ikke ungdommer, men jeg tror mange voksne også vil oppleve boken som tung å lese.

Det skjer alt for mye om gangen og man får mye irrelevant informasjon. For eksempel går det fra at hovedkarakterene lever sine vanlige liv til at de plutselig er i verdensrommet. Alt dette gjør boken vanskelig å forstå og gjør selve leseropplevelsen dårlig. Det føltes ut som bortkastet tid å lese boken når man ikke får med seg handlingen på en god måte.

I tillegg til at språket i boken var vanskelig tror jeg heller ikke temaet i boken passer ungdom særlig godt. Universalkraft er en fantasybok som for det meste tar for seg temaet miljøet og å redde jorda. Personlig liker jeg ikke å lese fantasy så dette var ikke en bok for meg. Selv om miljø er et viktig tema tror jeg dessverre ikke ungdom i dag synes det er noe spennende å lese om. Jeg tror heller de fleste vil velge å lese om noe annet.

Jeg opplevde det som veldig umotiverende å lese boka. Fra første side var det kjedelig å lese, men jeg håpet på at det skulle bli bedre å lese utover i boka. Det ble det ikke. Dette tror jeg gjør at ungdommer som ikke er glade i å lese fort legger fra seg boka. Gjennom hele boka slet jeg med å forstå handlingen.

Jeg gir universalkraft terningkast en og vil ikke nominere den til u prisen. Jeg klarer ikke å finne noe positivt med boken. Grunnen til at den ikke bør nomineres til u prisen er fordi den ikke egner seg til ungdom, som er hele poenget med u-prisen. Boken har et tung og vanskelig språk og et kjedelig tema. Universalkraft er en bok jeg ikke vil anbefale til andre.

Lærerikt

Ella

St. Franciskus

7.12.2023

Om 773 dager så kommer en kyklopisk asteroide til å treffe planeten vi bor på. Acurcio, Aalim og Lin har alle tre forskjellige liv, men blir ført sammen i håp om å redde planeten de er så glad i. Jorda har allerede problemer med klimaendringene og det ser ikke ut til å bli bedre, men da de tre ungdommene går sammen utenfor jordas atmosfære får de håp om at det kanskje ikke er slutten. Denne boken kom ut i 2022 og ble skrevet av Rolf-Henrik Sundbye. Dette er 235 sider av sjangeren spenning og drama.

Jeg må innrømme at den var ganske vanskelig å komme seg inn i med det første, spesielt som en som aldri har vært særlig interessert i romskip og universet. Etter hvert får man vite flere og flere opplysninger som heldigvis gjør det lettere. Selve handlingen vil jeg si var ganske lettlest, men litt klein til tider. Likevel var den lesbar og jeg tror man lærer mye. Plot twistene gjennom denne romanen syntes jeg passet bra, var kanskje litt forutsigbare, men gjorde boken likevel spennende og lett å komme seg igjennom. Sammen fungerte boken bra sammen, men må innrømme at det er lett å bli forvirret. Handlingen passet bra til teksten og informasjonen vi blir gitt og hvis vi hadde vært i denne situasjonen tror jeg mye av det samme ville skjedd.

I forhold til andre bøker vil jeg si at hovedpersonene er veldig typiske, men at valg av handling ganske unikt. Karakterene opplevde jeg som kleine og vanlig hovedperson typer. Samtidig skal forfatteren få skryt for at den klarte å lage så mange forskjellige personligheter. Hvis denne boken skulle blitt tildelt en trend tror jeg den hører til under en slags klima trend/ en trend der de vekker oppsikt om miljøet.

Noen deler av denne boken kunne helt sikker ha oppstått i virkeligheten, spesielt det med søppel som allerede er et problem. Det med at jorda går under kommer også til å skje en dag, men kanskje ikke akkurat i dag. Et unntak til at denne boka kunne vært virkelig er dette med at det er noen forbindelser med romvesen. Likevel er det bevist at det er romvesen der ute et sted, men lite sannsynlig at de ville ha fokusert på jorda. Karakterene tror jeg kunne ha vært virkelige, men jeg opplevde dem på en måte som litt for perfekte og litt kleine. Man får ikke så mange opplysninger om disse hovedpersonene og derfor kan jeg ikke si helt sikkert om noen ville h relatert til dem. En annen ting som jeg opplevde som litt merkelig er at akkurat disse personene ble valgt til å redde planeten. I forhold til denne romanens sjanger spenning vill jeg si at den passer til, blir kanskje litt stille til tider, men går fortsatt bra sammen med handlingen.

Jeg opplevde denne boka som lærerik og oppsiktsvekkende om hvordan planeten kan ende opp om vi ikke tar vare på den i tillegg til at forfatteren har valgt å bruke mange nye begrep. Den var ikke akkurat lettlest, men går helt fint å lese i en sitting. Disse sidene er på bokmål noe som for meg egentlig bare er bra. Personlig fikk jeg ikke med meg at det var blitt brukt banneord gjennom teksten og i så fall få. Språket fungerer bra sammen med selve boka og jeg tror det er mange som vill lære av å lese den. Noe jeg hadde gjort annerledes var kanskje å roe ned tempoet litt og heller gi oss en litt bedre forståelse av personene.

Boka Universalkraft handler egentlig om det å jobbe sammen og ta vare på planeten vi har. Jeg tror forfatteren har skrevet denne for å få flere folk til å innse hvordan klimaet påvirker, og det er derfor hovedpersonene har de yrkene de har. Gjennom disse sidene, og spesielt på slutten kan man lære hvordan det å jobbe sammen kanskje gjør større påvirkning enn å jobbe alene. For meg var det beste med denne boka det at de har valgt et litt mer unikt tema enn mange andre bøker jeg har lest og det at de tar inn mange nye ord. Noe jeg ville endret på er det å ta roligere og la leseren bli kjent med personer og handling. Personlig er ikke dette en bok jeg ville ha lest om jeg visste handlingen, aller mest bare fordi det ikke helt er min type. Til tross for dette vet jeg at det er mange som vill like å lese denne. Jeg ville ikke nominert denne til Uprisen, mest fordi den bare ikke var helt for meg, men like vel tror jeg andre vill like den og kanskje vinner den likevel. Terningkast 2.

FORVIRRENDE INNHOLD MEN TILTREKKENDE COVER

William

Tjøme ungdomsskole

6.12.2023

Universalkraft er en av årets nye bøker og er skrevet av Rolf Henrik Syndbye. I denne boka prøver Rolf og få fram miljøtruslene på en god måte, ved hjelp av og bruke sci-fi.
Etter å lest 50 sider i Universalkraft hadde jeg allerede en mening om at denne boka var kjedelig, men jeg visste at jeg ikke kunne definere en bok som er på cirka 250 sider etter jeg bare hadde lest 50. Så jeg fortsatte å lese boka og den ble ikke noe mer spennende. Boka hadde ikke noe action og var veldig forvirrende for den hoppet mellom stedene de var på hele tiden. Det var veldig mange som kunne gi inntrykk av at de var hovedpersoner så det var vanskelig og få med seg hvem som var hovedpersonen. Temaet de snakket om i denne boka var ikke interessant i det hele tatt. Ifølge meg lønner det seg ikke i det hele tatt å skrive om miljø i en ungdomsbok. Det ene som var kult på denne boken var coveret. Jeg gir derfor denne boken terningkast 1.

Er 733 dager nok?

Amalie

Tjøme ungdomsskole

4.12.2023


Universalkraft er en roman skrevet av Rolf-Henrik Sundbye. Boken handler om tre ungdommer som heter Acurcio, Lin og Aalim. De må redde jorden, det er kun 733 dager til det krasjer en asteroide i jorden. De må bruke universalkraften til å løse dette problemet.
Jeg syntes boken var veldig langsom. Det skjedde sjeldent spennende ting. I tillegg var den utrolig forutsigbar noe som gjorde min leseopplevelse veldig kjedelig. Jeg hadde ikke noe motivasjon til å lese videre i denne boken, akkurat fordi den var så forutsigbar og langsom.
Temaet og budskapet i boken er bra! Det handler om klima og miljø, noe vi sliter med den dag i dag. Jeg glemmer innimellom hva budskapet er fordi han drar inn urealistiske detaljer som for eksempel romvesener. Jeg ville likt denne boken bedre om den hadde vært mer realistisk.
I boken følger med på Acurcio, lin og Aalim. Jeg syntes alle disse tre virker veldig snille, og de brenner virkelig for det de driver med. Alle er fra forskjellige steder på jorden og har derfor forskjellige perspektiv på ting, men de samarbeider bra. De blir nesten kjendiser i boken, men de er fremdeles seg selv, og dette syntes jeg er veldig bra.
For å oppsummere mener jeg at boken er langsom og forutsigbar. Den passet ikke for meg, fordi jeg er en som liker uventede vendinger og spenning. Boken kan passe for noen ungdommer, det kommer helt an på hva du liker. Jeg gir denne boken terningkast 3, og mener ikke den burde bli nominert til u-prisen.

Verdens Samarbeid

Denys

Hellerasten skole

28.11.2023

Universalkraft er en sci-fi bok som ble skrevet av Rolf Henrik Sunbye om prosessen når hele verden som ble informert av tre ungdommer som fikk vitenskap fra uten jordiske mizarene måtte samarbeide for å beskyte planeten av svær asteroide.
Boka starter av forklaring hva som skjer og hvem er hovedkarakterene. Språket er litt for komplisert for den boka og derfor er det mye forklaringer som kunne godt ikke trenges hvis det var skrevet enklere. For meg boka var ikke nok, eller mer riktig ikke noe spenning. Jeg syns at avslutning er ganske forventet og alle hendelser i boka allerede forteller deg at det må sluttes slik. Det var ikke lett å ligge den fra seg fordi du bare ville ligge den fra seg fordi så dødt det var. Jeg trodde at boka skulle leses enkelt men på grunnet av for mye små og ofte unødvendig detaljer det var vanskelig å følge med på hva som skjer, ikke på de detaljene, også var det veldig kort kjærlihetslinje som var unødvendig og boka faktisk trengte ikke det. Det var altfor urealistisk og mye ting som skjer ikke i livet og er bare ikke logisk, til og mer det er sci-fi. Deler av boka passer litt sammen men du blir litt forvirret av disse små unødvendige detaljer. Jeg tenker at forfatteren skrev den boka for at vi skal sette pris på verden, også var den skrevet for forfatteren sine barna og selve fakto er ganske søtt. Jeg gir boka terningkast 2 fordi det var: to gode ting: skrevet om viktig ting, det er bra og selve historie er ganske god. fire dårlige: siden historie er godt men den ble drept fordi den er skrevet ganske dødt, ikke nok spenning, vanskelig å følge med og mye unødvendig ting som kunne godt ikke skrives.

En stjerne-bra fortelling

Iver

Borge ungdomsskole

21.11.2023


Boka “universalkraft” er en sci-fi roman som handler om at jorda skal ødelegges av en asteroide, men 3 unge folk skal stoppe den.

“Universalkraft” er en ganske lett lest bok, men det var mye som skjedde i starten av boka. Det er mer å trekke fra her å, som at det er brukt ord og ordtak som jeg ikke skjønte. En av ordene var iver som ble brukt slik: “med mye iver.” Det var brukt sjeldent, men det var der.

Det er en klisje som er i denne boka i formen at verden skal ende, men alt annet som kommer med det er helt unikt fra annet jeg har lest. Selv om det er fremdeles nesten umulig å lage en bok helt unik nå. Så var den annerledes nok til å være interessant å lese gjennom boka.

Som sagt så er det en sci-fi som er fylt med nye moderne teknologi som ikke enda finnes. Jeg syntes det ble brukt veldig fint i boka å ha det balansert, altså teknologien kunne ikke bare teleporter jordkloden ut av veien eller lage et skjold som beskyttet verden fra asteroiden.

Denne boka gikk på en passe hastighet og var interessant nesten gjennom hele boka og oppslukte meg til jeg måtte legge fra meg boka, men måtte alltid lese gjennom siden jeg var på før man legger bort boka.

Jeg vil si at dere bør lese boka fordi den var fenomenal. Å den bør nomineres til u-prisen. terningkast 5

Universalkraft

Une

Finnsnes ungdomsskole

20.11.2023

Universalkraft er en science fiction bok laget av Rolf-Henrik Sundbye. Denne boken handler om tre folk som heter Acurcio, Lin og Aalim som fikk oppleve noe helt utrolig en dag. Etter vert får vi vite at det er en asteroide som er på vei mot jorda som forandret alt for Acurcio, Lin og Aalim. Boken starter med at vi får vite litt om jorden. Etter det får vi vite hva Acurcio, Lin og Aalim gjør, men det føltes litt ut som at det ble startet rett inn i historien om hva de gjorde den dagen vi får vite om. Etter noen sider starter det litt treigt med resten av historien. Jeg synes ikke det var noe spenning i boken også var det ikke akkurat mye som overasket meg. Slutten var ikke forventet, men det var litt overaskende. Sia jeg ikke synes boken var så spennende blir den ganske lett å ligge boken fra seg. Det var ikke noe jeg kjente meg igjen i eller noe jeg lett kunne ha levd meg inn i. Jeg synes ikke det var spennende nokk til at jeg skulle ha levd meg inn i det historien handlet om. Jeg synes boken var litt leit også var boken ganske trøttende fordi jeg ble ganske fort trøtt og lei når jeg leste den. Historien passer bra sammen bare at den var for trøttende også var språket litt vanskelig å forstå, altså det var mange ord som jeg sleit litt med å lese fordi de var litt vanskelige. Han Rolf-Henrik har jo vært kreativ og fantasifull og det er ikke noe jeg har hørt om eller lest om før. Jeg er litt usikker om det er en del av noe trend fordi jeg er ikke noen som leser mye å jeg har ikke noen interesser av å lese, så jeg gir denne boken en 3.


Tre ungdommer mot en asteroide

Nora

Borge ungdomsskole

15.11.2023“Universalkraft” er en ungdomsroman skrevet av Rolf-Henrik Sundbye som handler om Aalim, Lin og Acurcio som må bruke “universalkraften” deres for å redde menneskeheten fra en kyklopisk asteroide. Hvordan skal de tre ungdommene redde verden, og hva må til for at menneskene skal ta dem på alvor?

Jeg synes boka hadde et tungt og rart språk som ikke passet til hovedkarakterene.

alt for kjedelig å lese

Brian

Sommerlyst

9.11.2023

Jeg synes boken er ganske kjedelig for temaet passer ikke meg fordi jeg liker helst bøker med bilder. Å jeg sku ønske det var noen bilder i boka som kunne gjort det letere å lese, jeg synes også at det var lit dumt at det var 235 sider med bare tekst.

Jeg synes det var en forvirende start på boka fordi det startet i verdensrommet, så gikk det til Amazonas jungelen. Boka starter med at vi blir kjent med hoved karakterene Acurcio, Lin og Aalim, som var litt vanskelig, fordi det er veldig mange detaljer. Å litt etter at du blir kjent med hoved karakterene blir de tatt av romskipet til XI7, som skule hjelpe dem på reisen framover. Det var ikke noe spesiell spenningskurve i slutten av boka, som gjorde meg ganske irritert fordi det var ganske dårlig slutt. Boka var også veldig tung å lese fordi framdrifta i handlinga var langsom, noe som gjorde at jeg ville legge boka fra meg, men jeg kjempet meg gjennom den.

Jeg gir denne boka terning kast 2 fordi den hadde ikke noen bilder og var veldig tung å lese. De som eventuelt er interessert i Sci-Fi og bøker med mye tekst, vil kanskje ha glede av boka
Forvirrende i starten

Felix

Grøtte skole

7.11.2023

Jeg synes boken var helt forvirrende i starten. Fordi på første side var den en tekst som handlet om verdensrommet mens neste siden handlet om jungelen. Når den teksten var over begynte det en ny tekst som handlet om plast i havet. Det var helt forskjellige tekster nesten hver side så det synes jeg ikke er så bra. Det er også veldig vanskelig å følge med på alt sammen fordi det er så mange forskjellige tekster. Alle tekstene henger sammen fordi alle sammen ble tatt i romskipet til XI7. Det dårligste er at det er altfor mange bindestreker i slutten av setningen i teksten.
Det var litt kult med at alle tekstene holdt sammen, men du må lese litt i boken når du kommer til at de møter hverandre. Jeg syners boken er veldig kjedelig så langt jeg har kommet, men det er lettere å forstå boken jo lengere man kommer.
Boken handler veldig mye om verdensrommet og at jorden skal eksploderes. Acurcio, Lin og Aalim blir dratt med til et eventyr i verdensrommet sammen med tre store og rare vesener. De skal bli med å hjelpe de vesenene med å stoppe en stor stein som holder på å sveve gjennom universet til å lande og ødelegge jorden.
hovedkarakterer i andre teksten. Han var en sterk fyr som levde i dypet av Amazonas regnskoger. Lin bor ved søppelfyllinga i Manila. Aalim var en korallrevdykker i Øst-Asia.
Det var veldig mange hovedkarakter i teksten. Som Acurcio, Lin, Aalim og Mizarnerne var de som det handlet det meste om i teksten. Jeg synes Aalim og Lin var veldig kjedelige, men de andre hørtes ut som at de likte eventyrene som de har blitt dratt med i.
Terningkast 3

Jeg likte ikke denne boken

Ivar

Vinstra ungdomsskole

1.11.2023

For det første er boka urealistisk. Nesten alle bøker er urealistiske men denne boken her tar det altfor langt. Det gir for eksempel ikke mening at de kan kjøre i 25% av lyshastigheten mellom jorda og månen.
For det andre, Om du liker å ha bilder i bøker, så burde ikke du lese denne boken her. Boken har ingen biler, bare 235 sider med tekst.
Det tar lang tid før ting skjer. Denne boken her har mange, mange sider med kjedelig tekst som ikke har noe med handlingen å gjøre, slik jeg opplever det.

Jeg kom til side 90/91 så jeg kan ikke si at hele boken er kjedelig, men mesteparten av det jeg har lest er kjedelig.
Jeg gir denne boken en 2/5. Det var et par ting jeg likte å lese om, men det aller meste var kjedelig.

Eg var usikker på om eg skulle halde fram med å lesa boka eller engasjere meg i ei anna aktivitet.

Lydian

Stadtlandet skule

26.10.2023

Universalkraft er ei historie om ein asteroide som vil kollidere med Jorda om 733 dagar. Ansvaret for å redde planeten fell på dei tre hovudkarakterane,som har blitt valt av gåtefulle vesen kjende som mizars. Jorda slit allereie med ein klimakrise og er dårleg førebudd på ei slik hending.

I byrjinga var boka kjedeleg. Dei første 40 sidene var treige, men når eg dykka djupare inn i historia, vart ho meir underhaldande. Boka hadde spennande karakterar og utanomjordiske vesen, noko som gjorde ho spennande å lese. Likevel var det øyeblikk der eg var usikker på spenninga fortsatte i dei komande kapitla. Forfattaren kunne ha gjort historia meir lokkande for å halde lesarane engasjerte.

Dei første sidene fokuserte mykje på klimaproblem, det er bra att folk bryr seg om klima, men når eg les for å ha det kjekt, foretrekk eg å ikkje bekymre meg om slike saker. Den siste halvdelen av boka auka i spenning då karakterane utvikla ein plan for å redde Jorda og utførte han dyktig.

Forfattaren bygde effektivt opp spenninga i dei siste kapitla utan å gjere boka kjedelig. Eg vil anbefale denne boka til dei som er interesserte i verdensrommet og utenomjordisk liv. Men eg trur ho kan vera spenande for andre andre. Det var ei spennande leseoppleving, sjølv om ho av og til var klønete.
Eg vil gi ho 4 av 6 på spenningsskalaen.

En forutsigbar tidstyv

Isabell

Tjøme ungdomsskole

10.10.2023

«Universal kraft» er en Sci- fi roman for ungdom skrevet av Rolf- Henrik Sundbye. Jorda sliter med de samme problemene som vi sliter med i dag: klimakrise og forskjeller mellom rike og fattige. En kyklopisk asteroide treffer om jorda om 733 dager. Klarer menneskene å jobbe sammen for å stoppe den?

Gjennom historien følger vi Lin, Acurcio og Aalim, som alle er fra ulike steder på jorda. Dette betyr at alle har forskjellige perspektiver og unike personlighetstrekk. De møter mange ulike karakterer som hjelper dem, men også karakterer som saboterer og er opptatt av makt og penger, noe som er veldig realistisk til virkeligheten.

Som nevnt tidligere, tar boken for seg viktige problemer som jorda sliter med. Den er svært tankevekkende og jeg tror hovedformålet med boken er å inspirere ungdom til å engasjere seg i løsningen av problemene, fordi vi trenger nye og kreative hjerner for å løse dem.

Skrivemåten til forfatteren derimot, den kan kritiseres. Han skriver litt barnslig som gjorde at jeg følte meg betydelig yngre. Han skriver i tillegg veldig enkelt, som gjør den lettlest, men språket ble litt for fattig.

Boken var også dessverre svært forutsigbar, noe som trakk ned leseopplevelsen min. Jeg forutså hva som skulle skje, og det tok bort spenning og overraskelse fra historien. Av og til følte jeg at jeg dro meg selv gjennom sidene og jeg hadde et sterkt ønske om å legge den fra meg.

Jeg syntes ikke boken vektla klimaproblemene og forskjeller mellom fattige og rike nok. Dette på grunn av forfatterens inkludering av romvesner, som jeg opplevde irrelevant og distraherende fra problemene som jorda står ovenfor i dag. Boken burde heller fokusere på menneskene og hvordan de løser problemene, og utelate romvesnene. Dette vil gjøre boken mer realistisk og speile dagens virkelighet.

Alt i alt har boken gode budskap og den er lettlest, men den er rimelig barnslig og urealistisk med tanke på virkeligheten. Den var også svært forutsigbar og inneholdt null spenning, og for meg var denne boken en tidstyv. Dermed gir jeg boken terningkast 3 og jeg mener ikke den bør nomineres til U- prisen, da det finnes bedre bøker.

Døden trengst!

Angelica

Hatlestrand barne- og ungdomsskule

2.10.2023

Universalkraft er ein roman som inneheld Science fiction og romantikk. Den handlar om at en asteroide skal treffe jorda om 733 dagar og at det er nokon som må hjelpe for å stoppe den oppe i verdsrommet. Denne jobben får tre ungdommar frå ulike plasser i verden: Aalim, Acuricio og Lin.

Boka startar tungt der karakterane vert introduserte og at det er vanskeleg og følgje med på grunnen av at det var for masse detaljer som gjorde at ein ikkje skjønte kva som hende. Det vart heller ikkje så masse spenningspunkt før på slutten av boka. Eg blei irritert på boka fordi slutten var litt overraskande, men også godt forventa ganske tideleg i boka slik at man visste kva som skulle skje som gjorde det at eg heller ville ha vaska heile huset fleire gonger en å fortsette å lese. Eg syntest at kjærleik senene var ganske unødvendig og dei fekk meg til å mislike Aalim der han likte Lin da ho var kjæraste med Acuricio, temaet passet ikkje godt for en slik bok som denne og hadde heller fungert betre i ein jentebok.

Eg gir den terningkast 3 fordi at boka ikkje var et tema eg hadde lest om igjen, den var langsam å lese og det var ikkje nok spenning.

Se alle anmeldelser