Hopp til innholdet
Hjem/Aktuelt/

Heiloen vant Uprisen 2023

Artikkel
25. mai
2023
Uprisen
2023

Heiloen vant Uprisen 2023

Foto: Vibeke Røgler, Foreningen !les

Unge lesere i ungdomsskolen har kåret Heiloen (Omnipax) av Marte Mittet til vinner av Uprisen – årets ungdomsbok 2023.

Foreningen !les
Forfatter
Mittet mottok i dag prisen under et arrangement i Maihaugsalen på Lillehammer i forbindelse med Norsk Litteraturfestival.
– Jeg må få takke juryklassene som har nominert meg og storjuryen som har valgt meg. Og alle som har lest og skrevet anmeldelser på uprisen.no. Det har vært fantastisk å lese! Tusen, tusen takk, sa vinneren fra scenen.
I juryens begrunnelse heter det blant annet:
Vi likte at boka var basert på noe ekte. Den var lærerik, uten at du er bevisst på at du lærer noe. Den tar opp flere dilemmaer som fikk oss til å stoppe opp og tenke gjennom det vi hadde lest. Vinnerboka tar for seg et stort tema, men forfatteren klarer å gjøre det nært, og fletter på en fin måte fakta inn i historien. Dette er et tema som er viktig at vi leser om, snakker om og lærer om.

Les hele juryens begrunnelse her

De nominerte var

Blått blod. Halve kongeriket 5 av Anne Gunn Halvorsen og Randi Fuglehaug, Aschehoug 2022
Lik meg – første gang av Anne Wisløff, Cappelen Damm 2022
Høyt press av Jan Tore Noreng, Gyldendal 2022
Heiloen av Marte Mittet, Omnipax 2022
Splintra av Hilde Myklebust, Samlaget 2022

Juryklassene var

Vestfold og Telemark: Skagerak International School
Trøndelag: Frosta barne- og ungdomsskole
Oslo: Ris skole
Viken: Kråkstad ungdomsskole
Agder: Møvig skole
Troms og Finnmark: Langnes skole
Nordland: Beiarn barne- og ungdomsskole
Vestland: Lægreid skule
Møre og Romsdal: Stordal skule
Innlandet: Vardal ungdomsskole
Rogaland: Lagård ungdomsskole
– I Uprisen dette skoleåret har det vært en rekordstor jury på over 450 elever. De har tatt oppdraget på alvor og det har vært stort engasjement rundt lesinga av de fem nominerte bøkene. Jurylærerne har gjort en formidabel jobb med å legge til rette for lesing blant juryklassene i alle landets regioner, sier prosjektansvarlig for Uprisen i Foreningen !les, Eira Kluge.
– Jeg er også utrolig imponert over de 22 unge leserne som utgjorde storjuryen til årets Upris. De var veldig gode til å snakke om hvilke inntrykk bøkene hadde gjort på dem, begrunne sine meninger og lytte til hverandre. Det er fantastisk å se hvordan Uprisen og norske ungdomsbøker inspirerer unge til å lese og diskutere litteratur. Heiloen er en verdig vinner som har engasjert mange, både ved å gi historisk innsikt og ved å behandle dilemmaer og situasjoner som dagens ungdommer kan kjenne seg igjen i, legger hun til.

Heiloen

Av Marte Mittet

Sytten år gamle Nora har fått nok av tyske soldater i gatene. Broren Peter er aktiv i den kommunistiske motstandsbevegelsen, men nekter å la Nora bli med. Hun nøyer seg med å dele ut anti-nazistisk propaganda, inntil hun en dag gjør seg fortjent til en plass i gruppa. Nora blir mer og mer involvert i kampen mot nazistene. Samtidig intensiverer Gestapo jakten på motstandsfolk. Den ene etter den andre av Peters kamerater blir arrestert. Snart er det bare et spørsmål om tid før det er hans tur.

Les også