Hopp til innholdet
Hjem/Aktuelt/

Rapport fra SpillExpo 2022

Artikkel
20. mars
2023
Faktafyk
2023

Rapport fra SpillExpo 2022

FOTO: Pressebilder fra SPILLEXPO.no

SPILLEXPO er en møteplass for gamere og cosplayere fra hele Norge. Her kan man teste ut betaspill, høre om spill som er på vei eller nettopp sluppet, samt se på og delta i e-sportturneringer og cosplaykonkurranser.

Gabriel Mediaas Knudsen
Forfatter
Jeg ble sendt av sted som utegående Faktafyk-reporter til SpillExpo 2022 i alle tre dager, og fikk lov til å ta med kompisen min, Kevin, som har vært på SpillExpo tidligere. Jeg hadde aldri vært på dette før, så jeg var veldig spent på hvordan det ville bli.
Det var livlig stemning da vi kom på expoen på fredag, og det var veldig store lokaler med plass til mange folk. SpillExpo arrangeres hvert år i Lillestrøm på NOVA Spektrum, og har over 20.000 besøkende.
I lokalet var det ulike scener ved navn som Hovedscenen, Teliascenen, Telia liga-scenen og Mountain Dew spillbinge. Hver dag var det ulike aktiviteter på de forskjellige scenene og det er utrolig mye forskjellig å velge mellom. Av gøye ting vi prøvde oss på, var blant annet Overwatchturnering, Dungouns & Dragons-kampanje, VR-spill, og FIFA-turnering. Vi tok også en titt på cosplaykonkurransen og e-sport.

FOTO: KEVIN ANDRE BERGAN OLSEN

I utgangspunktet har jeg ikke vært så interessert i cosplay, men vi måtte sjekke det ut likevel. Siden det var så mange som kledde seg ut som karakterer fra spill, serier og anime, var cosplaykonkuransen gøyere enn jeg trodde den ville bli. Jeg synes det så ganske kult ut å kle seg ut som sin favorittkarakterer, så jeg har lyst til å prøve det neste gang.

Noen anbefalinger på konsollspill som jeg så på SpillExpo 2022:

Mario Strikers: Et veldig morsomt, rart og komplekst fotballspill, med våre elskede karakterer fra Super Mario-universet. Minner ved første øyekast litt om FIFA, men viser seg etterhvert å absolutt ikke være det. Morsomt, fordi det er fullt av overraskelser, blant annet har noen av karakterene evnen til å sabotere kontrollen din, slik at bakoverknappen blir fremoverknappen osv. Rart, fordi det er mange absurde ting man kan gjøre med de forskjellige karakterene. Komplekst, fordi det er mange karakterer å velge mellom, og de har alle mange forskjellige egenskaper.
Nintendo Switch Sports: Et sosialt, actionfylt og gøy spill for familie og venner, der man konkurrerer i mange forskjellige øvelser, og målet selvsagt er å vinne. Her trigges konkurranseinstinktet til fulle. Du kan også spille online, og får faktisk litt trening i samme slengen.
Hollow Night – Silksong: En kul fortsettelse av Hollow Night, hvor du spiller som en av bossene i forrige spill. Helt fantastisk musikk, og helt nydelige, levende bilder som er tegnet for hånd. Veldig kult at spillselskapet tilbyr open access på store deler av spillet, slik at du kan gjøre dine egne visuelle justeringer.
God of War – Ragnarok: Komplekst historiespill hvor du kan utforske et helt mytologisk univers og gå overalt i spillet. Her er det historien som driver handlingen, men det er også små historier på siden som du kan utforske. Det er et episk eventyrspill.
Inner Abyss: Dette var en Beta av et veldig vanskelig spill som ligner på Dark Souls. Det er et RPG/rollespill, hvor du går rundt i en verden med fiender over alt. I slutten er det en boss som du må overvinne. Stemningen er veldig mørk og kanskje litt trist.

FOTO: PRESSEBILDE FRA SPILLEXPO.NO

Dungeons & Dragons – et spill for deg?

Første dag på SpillExpo deltok jeg i et D&D-event i en mindre gruppe. Det var veldig gøy fordi jeg endelig fikk til å virkelig rollespille karakteren jeg hadde valgt. Jeg har spilt en del rollespill før, men ikke klart å spille karakteren helt ut. Det ble både spennende, actionfylt og vanskelig.

FOTO: GABRIEL MEDIAAS KNUDSEN

Dungoens & Dragons er et rollespill hvor handlingen mesteparten av tiden er i en fantasy-setting. Du lager din egen karakter som du spiller, og du må velge kjønn, klasse og utseende. Karakteren lages på et karakterark, og den kan oppgraderes når GM-en sier at karakterene har levlet opp. Et spill kan vare så lenge spillerne og GM-en ønsker at det skal vare. Det er litt opp til hver gruppe hvor lenge de vil holde på, det avtales faste tider hvor det settes av tre til fire timers økter for å komme seg gjennom ulike deler av kampanjen man spiller i.
En GM (Game Master) er den personen som leder de forskjellige karakterene gjennom den valgte fantasihistorien. GM-en spiller fiender og NPC-er som spillerne kan møte underveis i spillet. Han styrer også alt som foregår rundt karakterene, man kan nesten si han er en slags gud. Det er ofte lurt å bestikke GM-en med godteri, så han ikke dreper deg så fort. Det pleier å være tre til fem spillere i en rollespillkampanje. En kampanje er en lengre serie med fortellinger som henger sammen. Det går an å kjøpe ferdiglagde kampanjer noe som gjør at GM-en lett kan sette seg inn i fortellingen som karakterene skal ledes gjennom.
En NPC er en karakter i spillet som blir spilt av GM-en, noen hjelper spillerne og andre prøver å sabotere dem. NPC står for Non Player Character.
Det jeg synes er kult med D&D er at folk kan oppføre seg som karakterene ville ha gjort i spillet, de kan leve seg inn i karakteren og utspille handlingen gjennom karakterens ulike styrker og svakheter.
For å spille må man ha terninger, ferdiglagde karakterer og en GM som har forberedt seg til å lede spillerne gjennom et spill. Dette kan enten gjøres ved at man møtes hjemme hos en av de som er med eller at man spiller online på D&D Beyond og Roll20. På D&D Beyond lages individuelle karakterer og man kan rulle terninger, og i Roll20 er det kart over stedet spillerne er på. Her får spillerne oversikt over hvor de selv og fiendene er på kartet. Spillerne bruker Discord for å snakke sammen. Jeg liker begge måtene å spille på, og i det siste har jeg spilt mye online, noe som gjør at jeg kan spille med spillere i andre land som Frankrike, England og USA for å nevne noen.
Jeg liker hvordan D&D lar meg bruke fantasien og kreativiteten min til å være med å skape en god gruppedynamikk. For tiden spiller jeg i to kampanjer på søndager, hvor jeg i den ene er en dragonborn barbarian, en slags villmann, og i den andre en darkelf rouge, en tyv. Veldig forskjellige karakterer og veldig gøy å spille. Det var etter at jeg var på SpillExpo at jeg gikk inn på Discord og fant Dungoens & Dragons-serveren. En server hvor man kan bli med i andres kampanjer, eller lage egne kampanjer, og få folk til å bli med. Du kan møte spillere fra hele verden. Dungoens & Dragons er enklere å spille online, fordi det blir mindre arbeid med karakterer og kampanjer grunnet alt materialet som er automatisert. Så det er en fin måte å bli kjent med spillet på.
Jeg anbefaler alle å teste ut rollespill, fordi det er veldig kreativt, actionfylt og hver gang man starter en ny kampanje er det mye nytt og spennende å finne og oppleve. Prøv ut ulike varianter som Pathfinder, Dungeons & Dragons og Star Wars for å nevne noen, og finn det du liker best selv. Jeg digger fantasy, så D&D ble et naturlig valg for meg, men man kan finne rollespill i alle sjangre, noe som gjør det til en spennende aktivitet som alle kan ha det gøy med.
Tusen takk til Foreningen !les og Faktafyk som sendte oss til SpillExpo 2022!

Outlaster

Av Nina Borge

Adrian leder CS-laget sitt til nye seire, men nå risikerer han å svikte dem. Adrian leder CS:GO-laget sitt til stadig nye seire, og de forbereder seg til en stor turnering. Men på skolen er det annerledes. Adrian klarer ikke følge med i timene og risikerer å stryke i flere fag, for angsten slår til bare han tenker på skolen. Fortsetter han å skulke, får han ikke delta i turneringa, og uten ham risikerer laget å tape. Og hva vil Jos tenke om ham hvis han svikter henne og resten av lagkameratene? Jos som elsker å spille med ham. En historie om å ikke takle skolen, men også om vennskap, lagånd og gaming.

Les også