Hopp til innholdet
Hjem/Aktuelt/

Så du vil starte en bokklubb?

Artikkel
10. november
2023

Så du vil starte en bokklubb?

FOTO: Simen Anthony Samuelsen

Om du er glad i å lese har du kanskje lyst til å være med en i en bokklubb. Her er noen tips til hvordan du kan finne en eller starte en selv.

Ezra, 17 år
Forfatter

DIY

Ved å søke på ditt lokale bibliotek sine nettsider er det stor sannsynlighet for at du finner en lesesirkel være med i. Det som er gøy med å være med i en bokklubb er å snakke med andre om bøkene man leser. Det kan gi nye tolkninger eller perspektiver på det man leser og man møter andre med samme interesse for bøker.
Om du har lyst til å starte din egen bokklubb, er den enkleste måten å finne andre folk som liker å lese. I skolesammenheng kan dette for eksempel gjøres gjennom biblioteket eller klassen din. Du kan sende ut et påmeldingsskjema for de som er interessert og sette opp tid og sted for første møte. Nå for tiden vil det kanskje være effektivt å kontakte folk gjennom sosiale medier. De første gangene er det kanskje ikke så mange som deltar, men ved å spre ordet kan man fort få en del folk i en lesesirkel. Dessuten trenger man ikke være så mange, bare man har noen å snakke med om bøker har du en bokklubb.

Men hva gjør man i en bokklubb?

Hvis du ikke vet hva som egentlig foregår i en lesesirkel, eller hva man snakker om, vil jeg si at det er helt opp til enhver. Man kan tolke bøkene, snakke om karakterene, diskutere plottet også videre, eller man kan snakke om andre ting som hvilke deler av boken folk liker best, finne sitater som man synes var gøy eller hvordan man ser for seg de ulike karakterene. Her er det bare å bli kreativ og snakke om det man har lyst til.
Når man skal velge bøkene som skal leses, kan det være lurt å lage et lite utvalg slik at folk kan finne noe de liker. Til å begynne med kan man be alle om å skrive ned noen bøker de liker og se om det er noen titler eller forfattere som går igjen, sånn at det blir lett for alle å delta. Alle trenger ikke nødvendigvis å lese samme bok, man kan også ha små grupper innad i klubben. Bøkene bør i første omgang være basert på det man liker å lese, og så etter hvert kan man utfordres med andre sjangere eller språk osv. Man kan be folk om å komme med forslag til hva de har lyst til å lese videre slik at gruppen alltid har noe morsomt å lese på.
Forhåpentligvis finner du andre leseglade mennesker der ute og kanskje blir du introdusert til nye bøker og forfattere. God lesing!

Boktyven

Av Markus Zusak og Oversetter: Henning Hagerup

1939. Nazi-Tyskland. Landet holder pusten. Døden har aldri hatt mer å gjøre. Ni år gamle Liesel bor hos en fosterfamilie i Himmelgaten. Foreldrene hennes er blitt sendt til konsentrasjonsleir. Den dagen Liesel Meminger finner en bok i snøen ved brorens grav, forandres livet hennes dramatisk. Jenta har nemlig oppdaget noe hun ikke kan motstå – bøker. Snart stjeler hun bøker fra nazistenes bokbål.

Les også