Hopp til innholdet
Hjem/Aktuelt/

Bøkene bak skjermen

Artikkel
27. juni
2023

Bøkene bak skjermen

Den nye NRK-serien Beist er basert på Michael Stilsons roman Bare spille ball. Foto: NRK

Her har vi samlet noen bøker som er blitt laget til filmer eller serier du kanskje har sett! Eller kanskje du har lest boka og vil se filmen?

Foreningen !les
Forfatter

Beist = Bare spille ball

Michael Stilsons roman Bare spille ball (2018) vant Uprisen i 2019. Det er senere kommet to oppfølgere: Alene gjennom (2020) og Kampfikseren (2021). Serien handler om Fredrik som drømmer om å bli fotballproff.
Våren 2023 kom NRK ut med TV-serien Beist, som er basert på Bare spille ball. Fredrik fra boka blir her Elias som har en drøm om å bli fotballproff. Serien handler om Rosenborg G16 og de seks dagene før NM-finalen.

Royalteen = Arvingen

I 2021 ga Anne Gunn Halvorsen og Randi Fuglehaug ut romanen Arvingen. Den handler om 17 år gamle Lena som flytter til Oslo og blir klassekamerat med de kongelige tvillingene kronprins Kalle og prinsesse Margrete. Boka ble til serien Halve kongeriket som nå består av seks romaner om forskjellige karakterer i Lena og de kongelige tvillingenes krets.
De to første bøkene i serien, Arvingen og Drømmeprinsen, er blitt filmatisert av Netflix til filmene Royalteen og Royalteen: Princess Margrethe.
Kanskje du har sett filmene og er nysgjerrig på hva som skjer med karakterene videre? Da er det bare å lese de andre bøkene i serien.
Se traileren til Royalteen her:

Heartstopper = Hjertestopper

Engelske Alice Oseman begynte å skrive og illustrere tegneserien Heartstopper i 2016, og publiserte den først gratis på nettet. Hun selvpubliserte de to første volumene av tegneserien ved hjelp av donasjoner fra fans. Et forlag kjøpte rettighetene til Heartstopper i 2018, og nå er de fire første volumene ute på både engelsk og norsk.
Tegneserien handler om Charlie og Nick som går på samme skole, og inngår et forhold. Det er en rørende historie om ung kjærlighet, vennskap, psykisk helse og å komme ut av skapet.
Sesong 1 av Netflix-serien Heartstopper (2022) følger handlingen i den første boka, mens sesong 2 som kom ut 3. august 2023 følger handlingen i den andre boka.
Se traileren til sesong 2 av Heartstopper her:

Hør her'a! = Hør her'a!

15. september kommer filmen Hør her'a! som er basert på Gulraiz Sharif sin bok med samme tittel. Den handler om 15 år gamle Mahmoud som får i oppdrag av faren sin å ta vare på Onkel Ji som er på besøk fra Pakistan i sommerferien. Det oppstår flere problemer og utfordringer, spesielt når lillebror Ali ikke vil oppføre seg slik gutter skal.

Hør her'a!

Av Gulraiz Sharif

Det er sommerferie og Mahmoud på 15 år ser for seg lange dager på benken utenfor blokka sammen med kompisen sin, enøyde Arif. Denne sommeren skal imidlertid bli annerledes, for familien får besøk av Onkel ji fra Pakistan og Mahmoud får i oppgave å vise onkelen rundt i Oslo. Onkel ji gjør store øyne i Norge, og så lurer han på hva det er med Ali, lillebroren til Mahmoud, som ikke oppfører seg slik gutter skal. I løpet av sommerferien skal Mahmoud bli stilt overfor store prøvelser både som bror og sønn i en pakistansk familie.

Les også