Hopp til innholdet
Hjem/Aktuelt/

Her er de nominerte til Uprisen 2024

Nyhet
24. januar
2024
Uprisen
2024

Her er de nominerte til Uprisen 2024

Foto: Vibeke Røgler / Foreningen !les

Nominasjonsjuryen har gjort et grundig arbeid og lest alle de 1069 anmeldelsene publisert her på denboka.no. Nå er de klare med de fem bøkene som skal sendes til landets 11 juryklasser. Hvem blir årets ungdomsbok?

Foreningen !les
Forfatter
De fem nominerte er:
"Dronningen" av Anne Gunn Halvorsen og Randi Fuglehaug
"Kongen av Sotra" av Runo Isaksen
"Kvil i fred" av Peter F. Strassegger
"På én betingelse" av Neda Alaei
"Voksesmerter" av Marte Mittet
Nominasjonsjuryen består av Heidrun Brekke Kamfjord, Frida Emberland Fossland, Melat Hailu, Hedda Moen Gjerstad og Jakob Ohrem Bakke.

Dronningen

"Dronningen" er sjette boka i serien Halve kongeriket. Boka er skrevet av Anne Gunn Halvorsen og Randi Fuglehaug og handler om Fanny og hennes problemer og opplevelser. Vi valgte denne boka fordi den er realistisk, engasjerende og har et godt språk som passer til ungdom.

«Jeg tror jeg hadde angret i lang tid etter hvis jeg hadde gitt den noe lavere enn terningkast 6».

Sunniva, Julsundet skole

Kongen av Sotra

"Kongen av Sotra" er en spennende og interessant ungdomsbok skrevet av Runo Isaksen. Den originale boka handler om Jan-Kåre, som blir vitne til at den ene naboen drukner. Plutselig begynner rare og merkelige ting å skje rundt Jan-Kåre, og han er nødt til å finne ut av hvorfor det skjer. Vi valgte å nominere denne boka fordi den passer utmerket til ungdommer. Både språk og handling er realistisk.

«Alt i alt er boka solid, men mot slutten er den bare utrolig bra og nesten umulig å legge fra seg, selv for en som ikke elsker å lese.»

Gard, Vinstra ungdomsskole

Kvil i fred

"Kvil i fred" er en roman skrevet av Peter F. Strassegger. Denne boken spiller virkelig på følelsene til leseren og har temaer som sorg, ansvar og konsekvenser. Grunnen til at vi virkelig bare måtte ta med en så bra bok videre er fordi den er realistisk, troverdig og lett å forstå.

«Når man leser boka, går man ikke lei.»

Eli, Ve skole

På én betingelse

"På én betingelse" er en roman av Neda Alaei og denne spennende boken handler om Yousef. Han har en mor som konstant er skuffet, barnevern som allerede har én fot innenfor døren, og blant guttene er Yousef på vei til å bli en outsider. Vi valgte å nominere denne boken fordi den hadde veldig viktige tema, er original, realistisk og mange kan relatere til den.

«Velskrevet, passe lang, lettlest, samtidig som den er særskilt fengende og vanskelig å legge fra seg.»

Lovise, Bryne ungdomsskole

Voksesmerter

Marte Mittet, fjorårets Uprisvinner, slår til igjen, men denne gangen med romanen "Voksesmerter". Boka handler om Lovises siste år på ungdomsskolen. En dag finner hun et brev til besterfaren – hva skjuler han? Og kan det ha noe med fortiden hans å gjøre? Vi foreslår at du leser boka og løser mysteriet selv!

«Det er få bøker som får meg til å faktisk føle noe, men det gjorde denne»

Elida, Tjøme ungdomsskole

Spill av

Les også